Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Güllük'te hayat bitti, çipuralar öldü
Yıllardır sahillerden ayrılmamakta direnen balık çiftlikleri, 500 bin çipuranın öldüğü sahillerde 'hayat kalmadığını' anlayınca açık denize taşındı. Taşınma ÇED raporsuz alelacele yapılıyor. Kaymakam: Felaket bağıra bağıra gelmiş, deniz bitmiş...

Güllük Körfezi'ndeki ölen çipura sayısı 500 bini aşarken, daha önce kıyılara yakın olmayı tercih eden balık çiftlikleri, ÇED raporu olmadan acilen 'derinlere' çekiliyor. Milas Kaymakamı Bahattin Atçı, "Felaket bağıra bağıra gelmiş, duyan olmamış. Deniz ölmüş, bitmiş" dedi.

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı Kıyıkışlacık Köyü, Gazalıkuyu ve Ziraat Adası'ndaki balık çiftliklerinde geçen hafta başlayan çipura ölümlerinin devam etmesi üzerine İlçe Kaymakamı Bahattin Atçı, İlçe Tarım Müdürü Ali Akay ve Bornova Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü'nden altı görevli bölgeye gitti. Balık çiftliklerinde inceleme yapan heyet su numuneleri aldı. Bu sırada, çok sayıda çipuranın su üstüne çıkarak can çekiştiği gözlendi. Balık ölümlerinin, Güllük Körfezi'nde yıllardır süregelen ihmali gösterdiğini belirten Atçı şunları söyledi:

"Burada felaket bağıra bağıra 'geliyorum' demiş, duyan olmamış. Sarıçay'ın taşıdığı pislik, karasal atıklar ve çiftliklerin sahillere çok yakın olması denizi öldürmüş, bitirmiş. Çipuraların ölümü deniz kirliliği nedeniyle turizmciye de büyük darbe vurdu. Balık çiftliklerinin en kısa zamanda açık denize taşınması şart. Altı balık çiftliğindeki çipura kafeslerinin açık denize taşınarak elde kalanların kurtarılması için çalışıyoruz."

Türkiye Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Ramazan Özkaya ise çiftlikleri geçici olarak açık denize taşıdıklarını söyledi. Çevre ve Orman Bakanlığı'nın bu konudaki tebliğine göre balık çiftliklerinin kıyıdan yaklaşık 1000 metre açıkta ve derinliği 30 metre olan yerlerde kurulması gerektiğini vurgulayan Özkaya, "Ancak, çiftliklerin bu kurala uymaları için onlara yeni yer gösterilmesi ve ÇED raporu alınması gerekiyor. Yer gösterilmesi ve destek sağlanması durumunda üretici, çiftlikleri açığa taşımaya hazır" diye konuştu. Özkaya, çipura kafeslerini taşımak için ellerinde ÇED raporu olmadığını ancak 'acil durum' gerekçesiyle bunu yaptıklarını söyledi.

Tatlı su da yaramamış

Balık ölümlerinin, geçen yılki yoğun yağışların etkisiyle Sarıçay'dan aşırı derecede yağmur suyu akışından, tatlı suyun deniz suyuna karışmasından ve oksijensizlikten kaynaklandığı anlaşılmıştı. Çipuralar deniz suyuna karışan tatlı suya adapte olamazken, levrekler etkilenmemişti.

Eklenme tarihi: 16.01.2008




Share |




YORUMLARINIZ


Kirli
Güllük lagünü sizlere ömür Artık görüş tamamen nerdeyse sıfır 2013 yılı tamamen bitmiş Yunanistan kendi denizlerini canı gibi korurken bize bravo diyorum Yine klasik her zaman olduğu gibi zenginliklerimizi göz göre göre yok ediyoruz

Yazan: Galip candan - 18.07.2013 22:46:17




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 İMDAT Gemicilik S..
 PASİFİK Denizcili..
 TEMEL Denizcilik
 İSKENDERUN Deniz..
 CTM Denizcilik
 ÜTOPİK Rekreasyon..
 ARZU YATCILIK TUR..
 YENAL Gemi İşletm..
 ERKAN ÖZTÜRK Yat ..
 CİHAN Gemi Elektr..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim