Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Ece Su davasında gemi kaptanına 15 yıla kadar hapis istendi
Sirkeci’de 5 yaşındaki Ece Su Yılmaz ve anneannesi Şaziye Güleren’in öldüğü arabalı vapur kazasına ilişkin açılan davada savcı mütalaasını açıkladı. Savcı, gemi kaptanı Erkan Atalay İm hakkında “taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebep olmak” suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isterken, feribot görevlileri hakkında beraat talep etti.

Sirkeci’de arabalı vapur kazasında 5 yaşındaki Ece Su Yılmaz ve anneannesi Şaziye Güleren’in ölümüne ilişkin gemi kaptanı ve 2 gemi personelinin, “taksirle ölüme sebebiyet vermek” suçundan 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davada karar aşamasına gelindi.

İstanbul 16’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya davadan çekilen Ece Su’nun ailesi ve avukatları katılmazken sanıklardan Kaptan Erkan Atalay İm ve avukatları hazır bulundu.



KAPTANA HAPİS CEZASI, GEMİ PERSONELİNE BERAAT TALEBİ

Duruşmanın başlamasının ardından mahkeme başkanı savcı Taner Tabel’e mütalaasını sordu. Duruşma savcısı Tabel, davaya ilişkin 3 ayrı bilirkişi raporu alınsa da ceza yargılamasında yüzdelik ve oran usulünün olamayacağını söyledi. Savcı Tabel, mütalaasında 1’inci ve 2’inci bilirkişi raporunu dikkate aldığını belirtti.

MÜTALAADA ANNEYE YER VERİLMEDİ

Savcı Tabel, gemi kaptanı Erkan Atalay İm’in taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebep olmak suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmalarını, gemi personeli diğer sanıklar Levent Dönmez ve Özay Yaşar’ın ise beraatini talep etti. Davaya ilişkin alınan ikinci bilirkişi raporunda yüzde 45 kusurlu bulunan Ece Su Yılmaz’ın annesi Ebru Güleren Yılmaz hakkında ise mütaalada herhangi bir yoruma yer verilmedi.

“BİR BİLİRKİŞİ RAPORU DAHA ALINSIN”

Sanık Erkan Atalay İm’in avukatına mütalaaya ilişkin bir diyeceği olup olmadığı soruldu. Sanık İm’in avukatı usulsüz keşif işlemleri yapıldığını ve usule aykırı bilirkişi raporları düzenlendiğini savundu. Bilirkişi raporlarının usulsüz şartlarda alındığını öne süren sanık İm’im avukatı, “Olaya ilişkin görüntülerin yanlış, incelendiğine dair bilişim biriminden bir görevliye özel rapor hazırlattık. Bilirkişiler dosyadaki bütün materyalleri, hareketleri ve fiilleri doğru düzgün incelememişler. Yeni bir bilirkişi raporu alınarak her şey aydınlatılsın. Bu hadisenin adaletli sonuçlanması için sonuç raporu alınsın. Bu talebimizin reddedilmesi halinde mütalaaya ilişkin savunma hazırlamamız için ek süre talep ediyoruz” dedi.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık avukatlarına mütalaaya ilişkin savunma hazırlamaları için süre vererek duruşmayı erteledi.

3 BİLİRKİŞİ RAPORU DA BİRBİRİYLE ÇELİŞKİLİ

Olaya ilişkin açılan soruşturma aşamasında alınan ilk bilirkişi raporundan feribot kaptanı Erkan Atalay İm tam kusurlu bulunurken, anne Ebru Güleren Yılmaz kusursuz bulunmuştu.

4 Aralık 2014 tarihli mahkemeye ulaşan ikinci bilirkişi raporunda aracı kullanan anne Ebru Güleren’in kazayı önleyici 5 hareketi yapmadığı, tecrübeli bir araç kullanıcısı olmadığı ifade edilerek kazada yüzde 45 kusurlu bulundu. Bilirkişi raporunda, gemi kaptanı Erkan Atalay İm’in ise yüzde 30 kusurlu olduğu yer aldı. Yoğun tempolu çalışmanın hayatın olağan akışı içinde zihin sağlığı açısından olumsuz koşullar yaratabileceğine değinilen bilirkişi raporunda olumsuz çalışma koşullarından ötürü sanıklar Levent Dönmez ve Özay Yaşar yüzde 10 tali kusurlu bulundu.

SON RAPOR KAPTANI YÜZDE 70 KUSURLU BULDU

İki bilirkişi raporu arasından çelişkiyi gidermek için alınan üçüncü bilirkişi raporunda ise anne kusursuz bulundu. Kaptan yüzde 70, İDO ise yüzde 30 kusurlu olduğu belirtildi. 3. raporda kaptan İm için, “Göz ile kapakların kapatıldığına, gemisine araç ve yolcuların tamamının bindiğine emin olduktan sonra kalkış manevrasına geçmeliydi” denildi.

İDDİANAMEDEN

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, kaptan Erkan Atalay İm, feribot görevlileri Özay Yaşar ve Levent Dönmez’in ‘taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak ve birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmak’ suçlarından 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları isteniyor.

***********************************
KONU İLE İLGİLİ ÖNCEKİ HABERLERİMİZ:
- Ece Su davasında anne kusurlu bulundu
- Arabalı vapur kazasında aile şikayetinden vazgeçti
- Arabalı Vapur kazasının görüntüleri *****VİDEO
- Gemi kazası ile ilgili İDO'dan açıklama
- Arabalı vapur faciasında savcıdan itiraz
- Kaptana yurt dışına çıkış yasağı
- Arabalı vapurdan denize araç düştü




Kaynak: Bugün
Eklenme tarihi: 04.06.2015




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 SEASON İnşaat Tur..
 OLAY NAUTIC
 PRUVA Denizcilik ..
 YILTUR Denizcilik
 DENSAN Denizcilik
 KERMANTRANS deniz..
 YARDIMCI Denizcil..
 BEY Denizcilik
 EGE Denizcilik
 DENİZ FENERİ Ulus..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim