Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Nisan 2024
Haber
Anket
Denize buğday döken kaptan ve armatöre 6 yıl hapis istemi
Rusya'dan Gürcistan'a götürürken ıslandığı gerekçesiyle alıcısı tarafından alınmayan 96 ton buğdayı denize döktükleri iddia edilen armatör ve kaptan hakkında 1 yıl 6 aydan 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, armatörü Çetin Turan, kaptanı Kazım Kara olan Türk bandıralı "Sevim Turan" isimli geminin, geçen yıl Rusya'dan aldığı 96 ton buğdayı, Gürcistan'ın Poti Limanı'na götürüp boşaltmak istediği ancak boşaltma işlemi sırasında ambarın delinmesi nedeniyle buğdayın ıslanması sonucu alıcının buğdayı almadığı anlatıldı.

BUĞDAY YEŞİLLENDİ

Geminin daha sonra aynı limandan 2 ayrı ambara demir yükleyerek Türkiye'deki Bartın Limanı'na geldiği belirtilen iddianamede, sanıkların gemideki demiri bildirmelerine rağmen Türkiye'ye giriş izni verilmeyen yeşillenmiş buğdayı ilgili makamlara bildirmediği kaydedildi.

İddianamede, Bartın Limanı'nda da söz konusu buğdayı boşaltmasına izin verilmeyen geminin buğday ambarının mühürlendiği, buğday yükünü bildirmediği gerekçesiyle kaptan Kara'ya para cezası kesildiği ifade edilerek, bu işlemler sonrası Köstence Limanı'na gideceğini bildiren geminin, bu limanın bulunduğu Romanya'ya hareketine izin verildiği bildirildi.

YOLUNU ÇEVİRDİ BUĞDAYI DÖKTÜ

Bu izin sonrası denizde 4-5 saat ilerleyen geminin, 43 mil açıkta armatör Turan'ın talimatıyla Romanya'ya gitmekten vazgeçip Trabzon Limanı'na yöneldiği ifade edilen iddianamede, geminin Trabzon Limanı'na gelirken mühürlü ambarının açılarak içindeki 96 ton buğdayın Türk karasularına döküldüğü belirtildi.

İddianamede, Turan ve Kara'nın bu süreçte geminin seyir defterine, görevlileri yanıltmak amacıyla geminin seyir halinde bulunmadığı koordinatları işleyip "özel belgede sahtecilik" yaptığı, gemi ambarının mührünü bozarak yurt dışına gitmesi gereken eşyayı Türk karasularına dökerek "kaçakçılık" ve "mühür bozmak" suçlarını işlediği ifade edildi.

6 YIL HAPİSLERİ İSTENDİ

İddianamede, sanıkların bu suçlardan ayrı ayrı 1 yıl 6 aydan 6 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.

Turan ve Kara'nın bu suçlardan yargılanmasına önümüzdeki günlerde Trabzon Ağır Ceza Mahkemesinde başlanacak.

Gemideki buğdayı denize döktükleri için "Çevre Kanunu'na muhalefet ettikleri" gerekçesiyle 21 bin TL para cezası da verildiği belirtilen iddianamede, Turan ve Kara hakkında deniz kirliliğine sebep oldukları gerekçesiyle Asliye Ceza Mahkemesinde ayrı bir dava açıldığı kaydedildi.



Kaynak: Hürriyet
Eklenme tarihi: 10.07.2015




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 KINAY Denizcilik
 NİYANA Denizcilik
 AE Medya Turizm İ..
 ER Gemicilik
 BİSTEK Gemi Elekt..
 ABC SHIPSTORE D..
 MASTER Petrol
 MARİN Römorkör ve..
 DENSA TANKER İşl...
 SİMPLYDİVİNG
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim