Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Güzelbahçe sahilinde gemi sökümü
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin iki eski geminin söküm işlemini, yasak olmasına rağmen Güzelbahçe sahilinde yapması üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü harekete geçti

İç körfezde yolcu ulaşımı için alınan yeni nesil gemilere ilişkin tartışmalar sürerken, şimdi de seferden kaldırılan iki geminin Güzelbahçe sahilinde sökülmesi İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin başını ağrıtacak gibi görünüyor. Gemi söküm işlemlerinin Türkiye'de yalnızca Aliağa'da yapılmasının mümkün olduğunu bildiren uzmanlar, Güzelbahçe'de yapılan işlemin tamamen mevzuata aykırı olduğunu dile getirdi. Büyükşehir cephesi ise söz konusu gemilerde yalnızca "iç söküm" yapıldığını belirterek kendini savundu.



EKİPLER GİTTİ, SÖKÜM SÜRDÜ

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yeni gemiler gelince satışa çıkarılan ancak alıcısı çıkmayan Dokuz Eylül ve Alaybey isimli gemileri Karaburun ve Seferihisar Belediyeleri'ne hibe etmişti. Deniz canlılarına yaşam alanı ve dalış turizminin canlanması açısından destinasyon yaratılması için iki ilçede bu gemilerin batırılma kararı alındı. Gemilerin batırılabilmesi için gereken söküm işlemleri Aliağa yerine Güzelbahçe sahilinde yapılınca İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü durumu el koydu ve inceleme başlattı. Türkiye ve Avrupa'daki tüm gemilerin söküm için tek adresi Aliağa'daki gemi söküm merkezi. Ancak Dokuz Eylül ve Alaybey isimli iki hurda gemi söküm için İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İZSU'ya ait Güzelbahçe Limanı'na getirildi. Gemilerin bacaları ve güverteleri sessiz sedasız söküldü. Uzmanlara göre bu işlemler sırasında çevre temizliği ve can güvenliği gibi unsunlar dikkate alınmadı. Gemilerden çıkan parçalar vinç yardımı ile tırlara yüklendi. Söz konusu parçaların akıbeti bilinmiyor. Sökümlerin Aliağa'da işinin uzmanı kişiler tarafından can güvenliği sağlanarak yapılması gerekirken, gemide söküm için çalışan işçilerin baretsiz ve maskesiz olması da dikkat çekti. Gemi sökümleri sırasında açığa çıkarak akciğer, gırtlak ve sindirim sistemi kanserlerine yol açan asbest moleküllerinin açığa çıkma riski göz ardı edilerek yapılan söküm işlemleri sonrası gemiler ile ilgili İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü konuyla ilgili olarak inceleme başlattı. İl müdürlüğüne bağlı ekipler Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İZSU'ya ait Güzelbahçe'deki gemilerin sökümünün gerçekleştiği limana geldi. Ekiplerin limandan ayrılmasının ardından gemilerin sökümüne kaldığı yerden devam edildi. Gemilerin sökümü ile ilgili olarak çevreyi kirletici veya kanun dışı bir durum olması durumunda gerekeni yapacağız diyen İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdür Selahattin Varan, "Gemilerin sökümü ile ilgili inceleme başlattık. Araştırıyoruz. Gemilerin sökümlerinde gerekli izinlerde eksik, kanun dışı söküm ya da çevre kirliliği söz konusu olursa idari yaptırımları uygularız. Arkadaşlarımız konuyu araştırıyor. Gemiden sökülen parçaların nereye gittiğini de araştırıyoruz" dedi.



Kaynak: Sabah
Eklenme tarihi: 27.09.2015




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 SAN-MAR Denizcili..
 TEXPERT Teknoloji..
 SETA Denizcilik v..
 APEKS Denizcilik
 BEKIR SENGUL Ship..
 ATASOY Uluslarara..
 PARİON Gözetim
 İÇDAŞ A.Ş.
 AKINTÜRK Ltd. Şti..
 UMDE Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim