Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
95 yıl sonra çözülen gizem !
Tam 95 yıl önce, 56 kişi ile birlikte kayıplara karışan gizemli geminin akıbeti, nihayet belli oldu!

25 Mart 1921'de USS Conestoga gemisi San Francisco'nun Golden Gate limanından açılarak, Hawaii'ye doğru 56 subay ve gemici ile yola çıkmıştı. Bu yolculuk başladıktan sonra gemiden bir daha haber alınamadı. 95 yıl sonra şimdi ise gemi, Pasifik okyanusunun altında bulundu ve bu uzun süreli denizcilik gizemi de çözülmüş oldu.



NOAA ve ABD Donanması, geçtiğimiz gün yaptıkları açıklama ile USS Conestoga (AT-54) gemisinin bulunduğunu resmi olarak duyurdu. Birinci Dünya Savaşı döneminin çekici gemisi, Pearl Harbor, Hawaii üzerinden Tutuila, American Samoa'ya doğru ilerleyecekti. Keşfedilen batık, geminin bu hedefi doğrultusunda çok ilerleyemediğini göstermekte. Şimdiye kadar kimsenin nerede battığını veya ne olduğunu bilmediği gemi, kalkış noktasının sadece 48 km uzağında fırtınalı bir havada batmış.



NOAA yöneticisi Manson Brown, yaklaşık olarak bir yüzyıl sonra Conestoga'nın kayboluşunun artık bir gizem olmadığını ve bu bulgunun, mürettebatın ailelerine en azından bir kapanış duygusu sunmasını umduğunu söylemekte. Ayrıca Brown'ın açıklamasında, Donanma ile beraber çalışılarak bu tarihi batığın korunacağı ve mürettebatın onurlandırılacağı da belirtilmekte.

Geminin kaybolduğu, bir ay geçtikten sonra Pearl Harbor'a beklenen tarihte ulaşmaması ile fark edilmişti. ABD donanması, gemiyi aramak için Hawaii adaları çevresinde 60 gemiden ve onlarca uçaktan devasa bir hava ve deniz araştırma operasyonu başlatmıştı. USS Conestoga'nın gizemli kayboluşu, aylar boyunca ülkeyi etkilemişti. En son olarak 30 Haziran 1921 tarihinde geminin kayıp olduğu ve 56 kişilik mürettebatın ölmüş varsayıldığı duyurulmuştu. Bu da, barış zamanında bir ABD Donanma gemisinin iz bırakmadan kaybolduğu son olaydı.

7 yıl önce NOAA Office of Coast Survey, muhtemel olan ve belgelenmemiş bir batığı San Francisco açıklarındaki Farallon adalarının çevresinde fark etti. Eylül 2014 tarihinde NOAA tarafından 2 yıllık bir araştırma başlatıldı. Geçtiğimiz Ekim ayında, bir Naval History and Heritage Command arkeoloğu ve bazı kıdemli Donanma subayları ile Conestoga'nın kimliği ve yeri doğrulanmıştı. Ancak geminin battığı koşulların belirlenebilmesi için daha fazla araştırmaya gerek vardı.

USS Conestoga, şu anda 57 metre suyun altında büyük oranda sağlam bir şekilde durmakta. Batığın konumu ve yönlenmesinden kaynaklı olarak uzmanlar, geminin subaylar ve mürettebat tarafından çaresiz bir şekilde adanın güvenli koyuna sokulmaya çalışırken battığını düşünmekteler. Geminin ayrılış tarihindeki hava kayıtlarına göre Golden Gate bölgesindeki rüzgar 37km/h'den 64km/h'ye hızlanmıştı ve deniz, yüksek dalgalar ile örtülüydü.



Uzaktan kontrol edilen araçlara yerleştirilen kameralar, batığın deniz tabanında durduğunu göstermekte. Ahşap güverte ve daha yüksek olan parçalar, çürüme ve yaşı sebebiyle geminin omurgasına doğru yıkılmış durumdalar. Balıklar ise, batığı evleri haline getirmiş. Video kayıtları geminin Conestoga ile aynı dış özelliklere sahip olduğunu kanıtlıyor.

USS Conestoga, asıl olarak demir yoluna kömür taşıyan yük araçlarını çekmek için üretilmişti ancak ABD Donanması, 1917 yılında Birinci Dünya Savaşı için gemiyi satın almıştı. Savaş sırasında bu çekici gemi, Atlantik sahillerinde ve Azor adaları civarında konvoy ve diğer görevleri yerine getirmişti. Savaş sonrasında Norfolk, Virginia'ya liman görevi için gönderilen gemi, daha sonra benzer görevler için Pasifik'e ulaşmıştı...




Kaynak: chip.com.tr
Eklenme tarihi: 12.04.2016




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 BAYRAKTAR Denizci..
 OLAY NAUTIC
 KUTUP Denizcilik
 NEW MOON Shipping..
 EMRE Denizcilik
 MAKSİMUM Denizcil..
 MERİÇOĞLI-1 Yat I..
 KARAN Gemi İşl. İ..
 RİZE İPEKYOLU Den..
 RASİM KAPTAN 1 Ge..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim