Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
20 Nisan 2024
Haber
Anket
Gemi yangınları Avrupa suları için en ciddi güvenlik tehditlerinden biri
Finlandiya'nın hazırladığı rapora göre Avrupa sularındaki yangınlar yüksek oranda ro-ro yolcu gemilerinde yaşanıyor

Finlandiya Sınır Koruması (Finnish Border Guard) tarafından yürütülen araştırma, gemi yangınlarının Avrupa sularında güvenli denizciliğe büyük zarar verdiğini ve yangınların çoğunlukla yolcu gemileriyle ro-ro feribotlarda yaşandığını gösteriyor.

Araştırma sonucu hazırlanan raporda, 2004 – 2014 arasında Avrupa sularındaki gemi yangınları sayısının 799 olduğu ve bunun yılda ortalama 80 kazaya denk geldiği ifade ediliyor.

Araştırmacılar, bu yangınların büyük oranda yolcu taşıyan gemilerde yaşanmış olduğunu ortaya çıkardı.



Raporda şu bulguya yer veriliyor:

"Gemi yangınlarının tehdit oluşturduğu başlıca grup, hem yolcu hem araç taşıyan ropax tip gemilerdir. … Bütüne bakıldığında, yolcu taşıyan tüm gemilerdeki –yolcu gemileri, kruvaziyerler ve ropax gemiler– yangın ve patlamalar, tüm gemi tiplerindeki yangın ve patlamaların neredeyse dörtte birini oluşturuyor."

Acil müdahale hizmetleriyle ilgili veriler ise incelenen yangın vakalarının üçte birinden fazlasında yangının gemideki olanak ve ekipmanla söndürülemediği, üçüncü tarafların desteğine ihtiyaç duyulduğunu gösteriyor. Bununla ilgili olarak; "Dış kaynaklı yardım, gemide yangın yönetiminin bir parçasıdır ve otoriteler tarafından geliştirilebilir," deniyor.

Raporda incelenen birçok kazada yangın alarmlarının çalıştığı ama bazı durumlarda yangın yeri hakkında güvenilir bilgi vermediği görülüyor. Yangınlarla mücadelede mürettebatın tepkisi de kritik bir öneme sahip. Gecikmiş bir müdahale yangının kontrol edilemeyecek kadar yayılmasına neden olabilirken, hızlı ve yerinde bir müdahaleyle yangın fazla büyümeden söndürülebilir.

Deniz Kazalarına Müdahale Grubu (MIRG – Maritime Incident Response Group)'nun Baltık Denizi çevresindeki çalışmalarına birtakım güncellemeler yaparak devam etmesi tavsiye ediliyor. Raporun önerileri arasında yangınla mücadelede uzmanlaşmış hızlı, mobil ve "hafif" müdahale gruplarının oluşturulması yer alıyor. Ayrıca, kurtarma koordinasyon merkezleri ile acil durum müdahale hizmetlerinin yangınlar karşısında MIRG ekipleriyle aynı müdahale modelini kullanması öneriliyor.

MIRG operasyonları ile diğer arama-kurtarma çalışmaları arasındaki koordinasyonun arttırılması gerekliliğine dikkat çeken rapor, eğitim konularında da koordine bir plan yürütülmesini öneriyor.

Uluslararası Denizcilik Kurtarma Federasyonu (International Maritime Rescue Federation) Başkanı Bruce Reid, müdahale kapasitesinin yeterli olmasını yangınla mücadelede en iyi yol olarak görüyor. Düşüncelerini şu sözlerle anlatıyor: "Yangınları engellemek, olası sebeplerin fazlalığına bakıldığında, zor olabilir … yangınların saptanması ve etkili yöntemlerle söndürülmesi ise çoğunlukla daha kolaydır ve bu iki faktör yangınların tahribatını en aza indirmede kilit rolü oynar."



Kaynak: DTO Bülten
Eklenme tarihi: 09.09.2016




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ONUR Makina San. ..
 KAMAN Denizcilik ..
 KURUOĞLU Denizcil..
 NARAL Deniz Taşım..
 MARVEL Uluslarara..
 A1 Denizcilik
 KANLAR Denizcilik
 ZAS Denizcilik
 ÖZGÜR GÖRSEV Su S..
 RANMARİNE Denizci..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim