Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Ertuğrul Fırkateyninde çalışan Dalgıçlar ölümden döndü
JAPONYA'nın Oshima adası açıklarında 118 yıl önce 550 denizcisi ile kayalıklara çarparak parçalanan Ertuğrul fırkateyninin yemek kazanının çıkarılma çalışmaları sırasında, vinç zinciri ve halatlarının kopması yeni bir faciaya neden oluyordu. İki Japon arkeolog dalgıcın ölümden döndüğü kazaya, şiddetli fırtına ve teknenin zayıf olan vincinin neden olduğu belirtildi. Çalışmalara fırtına nedeniyle ara verildi.

Ertuğrul fırkateynini gün ışığına çıkarmak için Bodrum Sualtı Arkeolojisi Enstitüsü (Institute of Nautical Archeology-INA) ve Yapı Kredi Emeklilik ortaklığında iki yıldır yürütülen çalışmaların, bu seneki bölümünde dev yemek kazanının su üstüne çıkarılması çalışmaları basının büyük ilgisini gördü. Proje başkanı kaptan Tufan Turanlı başkanlığında yapılan su altı çalışmalarında dev yemek kazanının 118 yıl sonra gün ışığına çıkartılacağını öğrenen sekiz Japon televizyonu ile 30’a yakın Japon gazeteci teknelerle Oshima adası açıklarına gitti. Üç Türk, bir İspanyol ve sekiz Japon arkeolog dalgıcın katıldığı su altı çalışmaları sırasında gemideki subaylara ait olduğu saptanan bir adet cam parfüm şişesi bulundu.

Okyanusun dibinde 118 yıl geçmesine rağmen pırıl pırıl duran 160 santimetre çapında ve yaklaşık 120 kilo ağırlığındaki dev bakır yemek kazanını su üstüne çıkarma çalışmaları yaklaşık iki saat sürdü. Kemerlerle ve halatlarla bağlanan kazanın tekneye vinç yardımıyla çıkartılması çalışmalarına 4 Japon arkeolog dalgıç ve Tufan Turanlı katıldı. Kazan deniz dibinden 30 metre yükseldiği anda bozulan vincin zincir ve halatları koptu. Kazanın yeniden denizin dibine doğru gidişi sırasında iki Japon dalgıç dengesini yitirerek ölüm tehlikesi atlattı. Dalgıçlardan birinin oksijen tüpü hortumu halata takıldı, Japon dalgıç su altında arkadaşlarının ve Turanlı’nın yardımı ile kurtarıldı.

Turanlı, “Ertuğrul’a ait eserleri gün ışığına çıkarmak için zor koşullarda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kazanı balon yardımı ile su üstüne çıkartıp tam tekneye alacağımız sırada hiç beklemediğimiz bir talihsizlik oldu. Kazanı tekneye alacak vinç arıza yaptı, halat koptu, kazan yeniden deniz dibine düştü. Ancak bir parfüm şişesi ve mutfağa ait birçok eseri su üstüne çıkardık. Şu ana kadar 1800'e yakın eseri çıkartıp buradaki Ertuğrul Araştırma Merkezi’de muhafazasına başladık. Birçok eseri ise yine buradaki Türk Şehitleri Müzesi’ne armağan ettik. Çalışmalara kötü hava koşulları nedeni ile birkaç gün ara vermek zorunda kaldık. Ancak gemiye ait kazan ve benzeri eserleri çıkarmaya devam edeceğiz” dedi.

Kaynak: Hürriyet
Eklenme tarihi: 24.01.2009




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 GÜNDEM Denizcilik..
 LUNA Roro
 GOKTAS Yatcilik L..
 DALICI Denizcilik
 ALTERNATİF Denizc..
 EGE BİRLİK Taşıma..
 ER Gemicilik
 OMSAN Lojistik A...
 ONURSAN
 ARSLAN Shipping
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim