Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Yat, kotra, tekne ve gemi ithalatında kural değişiklikleri
Yat, kotra, tekne, yolcu ve gezinti gemilerinin ithalatı konusunda kurallar değişti. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yeni bir genelge yayınlayarak 2009 yılında konulan kuralları yürürlükten kaldırdı.

Yeni kurallar şöyle sıralanıyor:

1. Liman başkanlığınca kayıt veya tescili yapılan yukarıda belirtilen GTİP’ler/tarife pozisyonu kapsamı yat, kotra, tekne, yolcu ve gezinti gemilerinin gümrük işlemlerinin, liman başkanlığının yetkili gümrük idaresine kayıt veya tescil yapıldığının bildirimini müteakip altmış gün içinde tamamlanması gerekiyor. Söz konusu bildirim, ithalat mevzuatı uyarınca aranan belgeler yerine geçeceği anlaşılıyor.

2. Genelge kapsamı eşyanın tabi olduğu gümrük vergisi dahil her türlü vergi, resim, harç, fon ve paylardan müstesna kılınıyor.

3. Genelge kapsamı eşyanın tabi olacağı ÖTV ve KDV’ye ilişkin işlemlerin 2017/9759 sayılı Karara göre yapılacağı belirtiliyor.

4. 2017/3 sayılı Tebliğ kapsamına giren yat, kotra, tekne, yolcu ve gezinti gemilerinin kıymetinin belirlenmesinde; Gümrük Kanunu dikkate alınarak, serbest dolaşıma girecek eşyaya ilişkin ilgili gümrük müdürünün veya görevlendireceği bir müdür yardımcısının başkanlığında gümrük muayene memurunun bulunduğu en az üç kişilik bir komisyon tarafından kıymet tespiti yapılması gerekiyor.

Bu komisyonun; varsa eşyanın faturasına (düzenleme yerinin, fatura tarih ve sayısının, satıcının ad ve adresinin, alıcının ad ve adresinin, satış bedelinin, eşyanın cins ve nev'i ile satış birimine göre miktarının, eşyanın birim fiyatının yer alması şartı ile), serbest dolaşıma sokulacak eşya ile aynı veya yakın tarihte serbest dolaşıma giriş işlemi yapılan aynı veya benzer eşya için tespit edilen kıymetine bakması gerekiyor.

Keza; serbest dolaşıma sokulacak eşyanın sigortaya esas bedeline ilişkin hususların tamamı birlikte dikkate alınarak yapılacak değerlendirme sonucu eşyanın kıymeti tespit edilmesi isteniyor. Bu şekilde tespit edilecek kıymetten amortisman düşülemiyor. gerek duyulması halinde Deniz Ticaret Odalarından görüş alınabileceği de ifade ediliyor.

5. 2017/3 sayılı Tebliğ kapsamına giren yat, kotra, tekne, yolcu ve gezinti gemilerinin mütemmim cüzü olmayan malzeme ve eşyasının tespitinde Liman Başkanlığının onaylayacağı demirbaş listesinin esas alınması gerekiyor.

6. Aynı tebliğ kapsamına giren yat, kotra, tekne, yolcu ve gezinti gemilerinin depolarında serbest dolaşımda olmayan akaryakıt bulunduğunun tespiti halinde akaryakıtın vergilendirilmesi ile ilgili gümrük mevzuatı doğrultusunda işlem yapılması icap ediyor.




Kaynak: Dünya (Hasan Akdoğan)
Eklenme tarihi: 06.04.2017




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 BELUGA Yatcılık
 GARANTİ Denizcili..
 SEALİON Shipping
 NEMTAŞ Denizcilik
 YAĞMUR Deniz Tasi..
 BAYRAKTAR Denizci..
 ONURHAN Denizcili..
 KARYAT Karadeniz ..
 INTERGLOBAL Deniz..
 EGE KUMANYA
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim