Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Şüpheli gemilerin takibi için yeni teknoloji
Seyir halindeki yüzlerce geminin navigasyon cihazlarını kapatması ve anlaşılmaz rotalar izlemesi, silah, göçmen ve uyuşturucu kaçaklığıyla ilgili kaygıları arttırıyor. İsrailli bir firma, şüpheli gemilerin takibini sağlayan yeni bir teknoloji geliştirdi. Ancak güvenlik uzmanları, kaçakçıların yakalanması için teknolojik ilerlemelerin yanı sıra siyasi işbirliğinin de arttırılması gerektiğini söylüyor.

Dünya ticaretinin yüzde doksanı deniz yoluyla yapılıyor. Her geminin, Birleşmiş Milletler Uluslararası Denizcilik Örgütü IMO'ya kayıtlı bir kimlik numarası var. Ancak gemiler kimliklerini değiştirip, tespit edilemez hale gelebiliyor.

Windward adlı İsrailli firma, bu değişiklikleri izleyen bir yazılım geliştirdi.

Burada yazılım Çin'den Kuzey Kore'ye giden bir kargo gemisinin rotasını ortaya koyuyor.

Ami Daniel, "Kasıtlı olarak bütün kimlik numaralarının yanı sıra isim, boyut, bayrak ve mülkiyet bilgilerini de değiştiren bu gemi, denizde ne yapıyor? Belli ki, Kuzey Kore'ye uygulanan yaptırımları delmeye çalışıyor” şeklinde konuşuyor.

The Times of London gazetesiyle ortak bir araştırma yapan Windward, Ocak ve Şubat aylarında 1000'den fazla kargo transferinin denizde yapıldığını görmüş. Bu transferlerin uyuşturucu, silah ve hatta insan içerme ihtimali güvenlik uzmanlarını kaygılandırıyor.

Bir geminin şüpheli faaliyeti, aynı geminin daha önceki rotalarına bakıldığında daha iyi anlaşılıyor. Kıbrıs bayraklı gemi, Ocak ayı ortasında navigasyon sistemini kapatarak, Batı Afrika ve kuzey Avrupa arasındaki olağan rotasından birkaç kez çıkmış.

Daniel, "Ukrayna'dan ayrılıyor, Boğazlardan geçerek Avrupa'ya geçiyor. Bu kırmızı noktalar Malta'da sürükleniyor. Yoldayken, birkaç kez vericilerini kapatıyor. Buradaki noktalı çizgiler, navigasyonun kapalı olduğunu gösteriyor. Sonra Cebelitarık'ın doğusunda görülüyor. Kuzey Afrika yakınlarındaki bu bölge, gemiden - gemiye aktarma ve kaçakçılıkla tanınıyor,” diyor.

Uluslararası yasalara göre, bütün gemilerin, yeni bir limana yaklaşırken, en son uğradıkları limanı bildirmesi gerekiyor.

Ami Daniel, "Ancak anlaşıldığı üzere, gemiden-gemiye aktarma yapan bir gemi, hiçbir limanı aramıyor çünkü okyanusun ortasında. Yani gemi, yasaları aşmanın ve yetkilileri atlatmanın bir yolunu buluyor” şeklinde konuşuyor.

Son olarak gemi, uzak bir İskoç adası olan Islay'e doğru yola çıkıyor. Ama koyun 400 metre uzağına demirliyor. Bu ziyaretin amacı belirsiz.

Daniel, bu tür bilgileri, şüpheli gemilerin soruşturulmasında kullanmak için, ileri teknolojilerin yanı sıra siyasi iradeye de ihtiyaç olduğunu söylüyor: "İşbirliği ve yasa gerekiyor. Tabi mahkemeye sunulacak kanıt da lazım. Ama bunların hepsi mevcut değil. 200 deniz milinden sonraki açık denizler, yasaya tabi değil. BM bu sorunu çözmeye çalışıyor.”

Amerika sahillerindeki kaçakçılığın boyutlarıysa, geçtiğimiz haftalarda Sahil Güvenlik birimlerinin Florida kıyısında, piyasa değeri yaklaşık 420 milyon dolar olan, 660 kilo kokaini ele geçirmesiyle ortaya çıktı.



Kaynak: Mynet
Eklenme tarihi: 18.05.2017




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 EVMAR Denizcilik
 HİLAY Denizcilik ..
 GÜLCEM Denizcilik..
 İSTANBUL DENİZCİL..
 DENSAN Denizcilik
 MARİNMET Deniz İn..
 MARMARA Denizcili..
 REKA Denizcilik
 MEDITERRA LINE
 DENİZ RASPA
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim