Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
''Sarıkamış Deniz Şehitleri'' törenle anıldı
Yarım saatte 3 gemi battı Kdz.Ereğli'de Sarıkamış Harekatı'nı destekleyecek malzemeleri taşırken Rus gemilerince batırılan 3 geminin şehit mürettebatı ve askerleri, düzenlenen törenle anıldı.

Rus gemilerince 7 Kasım 1914'te batırılan Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer ve Mithat Paşa gemilerinin mürettebatı anısına Ereğli Belediyesince Devrim Bulvarı'na yaptırılan ve 221 şehidin isimlerinin yazılı olduğu "Sarıkamış Deniz Şehitleri Anıtı" önünde anma programı gerçekleştirildi.



"YARIM SAAT İÇERİSİNDE BATIRILDI"

Anıta konulan çelengin ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Bingür Sönmez, burada yaptığı konuşmada, 221 personelin bulunduğu 3 geminin İstanbul'dan malzeme desteği sağlamak amacıyla Donanma Komutanlığına haber verilmeden yola çıktığını ve Ereğli açıklarında Zonguldak'ı bombalayarak dönen Rus donanması ile karşılaşan gemilerin yarım saat içerisinde batırıldığını söyledi.

"DEPOLARDA GİZLENEN ASKERLER BOĞULDU"

Depolarda gizlenen askerlerin gemilerin batması ile boğulduğunu anlatan Sönmez, "Sadece personelden 36’sı kıyıya yüzerek kurtuldu. Ben, sadece Sarıkamış değil, bugüne kadar şehit olan ve yaşamını yitiren tüm gazilerimize Allah’tan Rahmet diliyorum" dedi.

EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR ETTİ

Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal ise Sarıkamış deniz şehitlerini saygı ve minnetle andıklarını belirterek, şehitliğin işlevini yitiren bölümlerinin yenilendiğini belirterek emeği geçenlere teşekkür etti. PLAKETLE ÖDÜLLENDİRDİLER Ereğli'de yaşayan emekli memur Mesut Kılınç, Sarıkamış Deniz Şehitleri Anıtı'ndaki bakır rölyefleri 1 aylık çalışmanın ardından yeniledi. Hiçbir ücret almayan ve büyük bir vefa örneği gösteren Kılınç'a, teşekkür plaketi verildi.

KATILIM YÜKSEKTİ

Törene, Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Aykut Manioğlu, Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Kdz.Ereğli İlçe Jandarma Komutanı Erkan Bülbül, İlçe Emniyet Müdürü Fahri Küçük, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Metin Ataç, askeri erkan, Ereğli TSO Başkan Vekili Sertan Yalçın, Deniz Ticaret Odası Bölge Başkanı İrfan Erdem, dünyaca ünlü kardiyoloji uzmanı Prof.Dr.Ömer Göktekin, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, siyasi parti yöneticileri, gaziler ve vatandaşlar katıldı.

ÇELENK BIRAKTI

Protokol üyeleri daha sonra, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığına ait TCG Ereğli Karakol Gemisi ile gemilerin battığı bölgeye açılarak denize çelenk bıraktı, saygı duruşunda bulundu.

GEMİLERİN BATIRILDIĞI OLAY

Tarihi kaynaklara göre, Harbiye Nazırı Enver Paşa, Ruslar ile savaşmak için Kafkas Cephesi'ne 100 binden fazla asker gönderme kararı aldı. Askerler gönderildikten sonra kış bastırdı. Üniformaları hava şartlarına uygun olmayan askerler daha savaş başlamadan Sarıkamış'ta şehit düşüyordu. Enver Paşa, Sarıkamış'taki askerlere kışlık üniforma ve erzak göndermek için 3 yük gemisi hazırlattı.

Çok sayıda askerin, çeşitli ekipmanların yanı sıra cephedeki askere dağıtılacak kışlık kıyafet ve erzak bulunan Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer, Mithat Paşa isimli 3 dev yük gemisi İstanbul'dan yola çıkarak Karadeniz üzerinden Trabzon Limanı'na ulaşacaktı. Gemilerle Trabzon Limanı'na varacak askerler ve malzemeler, karayoluyla çok hızlı bir biçimde Sarıkamış'a geçecekti. Söz konusu 3 gemi Zonguldak açıklarına geldiğinde karşılarında Rus savaş gemilerini buldu. Ruslar, Zonguldak'taki kömür madenlerini bombalamış, üslerine dönüyordu. Ereğli açıklarında bu gemilere ateş açıldı. 7 Kasım 1914'te 3 yük gemisi Sarıkamış'a götürülen malzemelerle birlikte kısa süre içinde denize battı. Gemilerdeki 221 askerimiz şehit oldu.



Kaynak: Ereğliönder
Eklenme tarihi: 07.11.2017




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ÖZEL Martı Denizc..
 KİRAZOĞLU Denizci..
 ARZU Denizcilik v..
 AB Denizcilik
 REYSAŞ Denizcilik
 SALMAKİS Turizm Y..
 SELAY Shipping
 BATU Shipping
 CANBAZ Denizcilik
 ŞENER Tersanecili..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim