Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Gemi inşa sanayinde istihdam artışı yaşanıyor
Geçtiğimiz yıl ülke ekonomisine ihracat yoluyla 990.529.000 Dolar katkı sağlayan gemi inşa sanayi bu yılın ilk üç aylık döneminde 381.675.984 USD’lik başarıya imza attı. Türk mühendislerinin ve işçilerinin imzasını taşıyan gemiler Kanada, Fransa, Danimarka gibi denizcilikte gelişmiş birçok ülkeye ihraç ediliyor. Sektörün istihdama katkısı da oldukça önemli. Yalova Altınova SGK Müdürlüğü verilerine göre içinde bulunduğumuz yılın Şubat ayında gemi inşa sektöründeki istihdam yüzde 3.26 artarak 17.238 kişiye yükseldi.



Türkiye’nin gemi inşa sanayindeki başarısı giderek artarken sektörün istihdama yönelik katkısı da dikkat çekiyor. Ağırlıklı olarak İstanbul Tuzla ve Yalova Altınova’da bulunan tersanelerde inşa edilen çeşitli tonaj ve sınıflardaki deniz taşıtları Almanya, Arjantin, Danimarka, Fas, İtalya, Kanada başta olmak üzere birçok ülkede beğeniyle karşılanıyor.

Gemi inşa sektörü istihdama da önemli katkı sağlıyor. Örneğin Yalova Altınova Tersane Girişimcileri A.Ş çatısı altındaki şirketler Şubat ayında çalışan sayısını 543 kişi artırdı. Böylece Ocak ayında 16.695 olan sigortalı sayısı bir sonraki ay kayıtlara 17.238 kişi olarak geçti.



İstihdam ve ihracat…

Yalova Altınova Tersane Bölgesi, günümüzde Avrupa’nın gemi inşa merkezi olma yolunda ilerliyor. 2015 yılında toplam 12.173 kişiye istihdam sağlayan bölgedeki sanayiciler kısa adı YATGİAŞ olan Yalova Tersane Girişimcileri A.Ş ve Yalova Tersaneciler Derneği (YATER) çatısı altında örgütlemiş bulunuyor. 2018 yılında toplam 14.553 kişinin istihdam edildiği 33 tersaneden oluşan bölgenin bu yılın ilk 3 aylık evresinde ki istihdam oranları şöyle gerçekleşti: Ocak 16.342 kişi, Şubat 16.695, Mart 17.238.

Geçtiğimiz yıl ülke genelindeki tüm gemi ve yat yapım şirketlerinin kazandırdığı döviz 990.529.000 Dolar oldu. 2019’a ait ilk üç aylık ihracat tutarı ise 381.675.984 USD. Bunun içinde Yalova yüzde 42.39 paya sahip. Bir başka deyişle YATGİAŞ ve YATER üyesi işletmeler bu senenin üç aylık döneminde 161.806.434 USD’lik ihracata imza attı. Dolayısıyla istihdam verilerinde de artışlar yaşandı.

Yüksek teknoloji…

Yalova Altınova Tersane Girişimcileri A.Ş ve Tersaneciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Fazıl Uzun, İstanbul Tuzla’daki tesisler dikkate alındığında sektörün istihdama katkısının 35 bin kişiden fazla olduğuna dikkat çekiyor. Yalova’da ‘hibrit ve elektrik tahrikli gemiler’ ve ‘otonom kumanda sistemleri’ gibi yeni teknolojileri başarıyla uyguladıklarını belirten sektörün deneyimli ismi görüşlerini ‘’Altınova’da ileri teknolojiye sahip sistemlerle donatılan römorkörlerin yanı sıra balıkçılık ve bilimsel araştırmalarda değerlendirilen gemilere ek olarak rüzgar türbini inşa/bakım sahalarında ve deniz turizminde kullanılan lüks feribotlar ve yolcu gemileri inşa ediliyor.

Bölgemizde yapılan gemilerin büyük çoğunluğu Norveç, İzlanda, İngiltere, Fransa, Danimarka, Kanada, İrlanda, Rusya gibi ülkelere satılıyor. Resmi istatistiklerde gemi ve yat ihracatının yaklaşık yüzde 30’u Yalova’dan yapılıyor gibi gözüküyor. Bunun nedeni üyemiz olan birçok firmaya ait merkezlerin İstanbul’da bulunmasıdır. Gerçekte ülke genelindeki ihracatın yaklaşık % 70’i Yalova Altınova’dan yapılmaktadır. Coğrafi konumumuz müşterilerimiz için büyük kolaylık sağlıyor. 2004 yılında kuruluşuna başlanan bölgemiz, Sayın Cumhurbaşkanımızın ve hükümetlerimizin büyük ilgi ve desteğiyle önemli başarılara imza atar duruma geldi. Kaliteli işçiliğimiz, teslim tarihlerindeki titizliğimiz, insan ve çevre odaklı uygulamalarımız tercih edilmemizi olumlu yönde etkiliyor’’ sözleriyle dile getiriyor.




Kaynak: CnnTürk
Eklenme tarihi: 23.05.2019




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 HACIBEKİROĞLU Den..
 ALASONYA Denizcil..
 PEARL NAVAL
 MNT Denizcilik Ta..
 NNC Shipping. co.
 TEMEL REİS Shippi..
 BATUM Denizcilik ..
 ETA Petrol A.Ş.
 SELEN Denizcilik
 YAĞCI Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim