Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Nisan 2024
Haber
Anket
Botaş'tan LNG gemisi hamlesi
BOTAŞ, 20 yıl ve üzeri uzun dönemli sözleşmelere dayalı, boru hatlarından “pahalı” doğal gaz yerine daha düşük fiyatlardan sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithal etmek amacıyla yürüttüğü strateji kapsamında yeni bir adım attı. BOTAŞ’ın, Japon Mitsui O.S.K. Lines (MOL) ile 2.5 yıllığına imzaladığı (bir yıl uzatma olanağı bulunan) Hatay Dörtyol’da bulunan LNG depolama ve gazlaştırma terminali (FSRU gemisi) sözleşmesi sona erdi. Sözleşme uzatılmadı. Geminin, bu ayın ilk günlerinde Güney Kıbrıs’a gittiği belirtiliyor. BOTAŞ’ın, Güney Koreli Hyundai’ye sipariş ettiği FSRU gemisinin eylül ayında geleceği ve Dörtyol’da hizmet vereceği belirtiliyor. Söz konusu gemiden, günlük 28 milyon metreküp gaz sisteme verilebilecek.



Türkiye’de yılda 45-50 milyar metreküp doğal gaz tüketiliyor. Rusya, İran ve Azerbaycan’dan boru hatları üzerinden doğal gaz; ABD, Katar, Cezayir ve Nijerya’dan da LNG ithal ediliyor.

BOTAŞ, 2019 yılında 13 milyar metreküp LNG ithal etti. Bu miktar toplam gaz ithalatının yüzde 30’una denk geldi. Geçen yıl LNG ithalatında ABD önemli bir pay aldı.

BOTAŞ, bu yıl da daha “pahalı” boru gazı yerine “ucuz” LNG ağırlıklı bir tedarik politikası izliyor. LNG’de, bu kapsamda yapılan ithalatta ABD önemli bir yer tutuyor. Şubat ayında toplam ithalat içinde ABD’nin payı yüzde 18 olurken, Rusya’nın payı yüzde 21’e kadar indi. Rusya’dan ithal edilen boru gazı ile ABD’den ithal edilen LNG arasındaki fark 200 milyon metreküpe geriledi.

GAZLAŞTIRMA TERMİNALLERİ

BOTAŞ, sözleşme yoluyla ya da spot piyasadan satın aldığı LNG’yi, Türkiye’nin değişik noktalarında (Marmara Ereğlisi, İzmir, Hatay’da) bulunan terminal ve FSRU gemileri yardımıyla gazlaştırıyor ve sisteme veriyor. BOTAŞ, bu amaçla hem sahip olduğu terminali kullanıyor, hem de özel sektörün (Kalyon-Kolin ortaklığının İzmir Aliağa’da, Japon MOL’ün bir süre öncesine kadar Hatay-Dörtyol’da bulunan) FSRU gemilerinden hizmet alıyor.

SÖZLEŞMESİ SONA ERDİ

BOTAŞ’ın, Japon MOL ile 2.5 yıllığına imzaladığı Dörtyol’da bulunan FSRU gemisi sözleşmesi nisan ayında sona erdi. Sektörü yakından izleyen uzmanlar, söz konusu geminin, bu ayın ilk günlerinde Güney Kıbrıs’a gittiğini belirtti.

Peki, BOTAŞ ne yapacak? BOTAŞ, birkaç yıl önce Güney Koreli Hyundai’ye bir FSRU gemisi sipariş etmişti. Geminin, büyük ölçüde tamamlandığı belirtiliyor. Eylül ayında geleceği ve Dörtyol’da hizmet vermeye başlayacağı ifade ediliyor. Bu gemiden, günlük 28 milyon metreküp dolayında gaz sisteme verilebilecek. Geminin, 200-250 milyon dolar düzeyinde olduğu belirtiliyor.

Kolin-Kalyon ortaklığı da Hyundai’ye benzer özellikte bir FSRU gemisi sipariş etmişti. Bu gemi geldi ve İzmir Aliağa’da hizmet veriyor.




Kaynak: HaberTürk
Eklenme tarihi: 16.05.2020




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 TUNCMETE Denizcil..
 VİYA Yachting
 ESENYALI Gemi İşl..
 AKUA MARİN A.Ş.
 AYDEN Denizcilik
 NOVA Shipping
 AYGÜN Denizcilik ..
 GESTAŞ Deniz Ulaş..
 YALTUR
 NİKMARİNE
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim