Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
16 Nisan 2024
Haber
Anket
Liseli denizciler düzenleme bekliyor
3 yıl öncesine kadar deniz liselerinden mezun olan öğrenciler iç hacmi 3 bin grostona kadar olan gemilerde çalışabiliyordu. Ehliyetlere getirilen sınır ile şimdi en fazla 500 grostonluk küçük gemilerde çalışabilecekler. İş imkânlarının kısıtlandığını söyleyen öğrenciler düzenleme bekliyor.



2017 yılında kadar deniz liselerinden mezun olan öğrenciler iç hacmi 3 bin grostona kadar olan gemilerde çalışabiliyorlardı. Ancak ehliyetleri sınırlandırıldı. Bu sene mezun olacak öğrenciler en fazla 500 grostonluk küçük gemilerde çalışabilecek. Dev gemilerde kaptanlık yapmayı hedefleyen öğrenciler bu şekilde iş bulma imkanlarının kısıtlandığını söyleyerek yeni bir düzenleme yapılmasını istiyor.



4 YILLIK ÜNİVERSİTE ŞARTI

Denizcilik, üç tarafı sularla çevrili Türkiye’de en önemli sektörlerden biri. Bu sektör için ülke ve dünya deniz ticaret filosuna gemi adamı yetiştiren birçok kurum var. Bunlardan biri de İstanbul Beşiktaş’taki Ziya Kalkavan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi. Boğaza nazır bu okulda öğrenciler denizciliğe dair her şeyi öğreniyor. Geleceğin gemi adamları, bir gün kaptan köşkünde oturmayı hayal ettikleri dev gemilerin İstanbul Boğazı’ndan geçişini izleyerek dört yıl boyunca güverte, gemi makinaları ve elektronik haberleşme alanlarında eğitim alıyor. Ancak bir an önce mezun olup çalışmayı hayal ettikleri o büyük gemiler artık çok daha uzakta onlar için. Çünkü mezun olduklarına aldıkları ehliyet sadece 500 grostonluk, yani sadece küçük gemilerde çalışmaya uygun. Daha büyük gemilerde çalışmak içinse dört yıllık üniversite bitirmek zorundalar. “Bu okullardaki eğitim amacının dışına çıkmış oluyor” diyen okul müdürü Erol Gündoğdu konuyla ilgili şöyle konuştu:

FAZLASINI İSTİYORUZ

“Denizcilik Türkiye’de değil dünyanın da olmazsa olmaz sektörüdür. Üç önemli unsur var; deniz, gemi ve insan. Sektörün en önemli unsuru da gemi adamları. Biz bu okulda gemi adamları yetiştiriyoruz. Ancak ehliyet derecesinin 3 bin grostondan 500’e düşürülmesi bizim için büyük problem oldu. Bunun tekrar 3 bine hatta daha da yukarıya çıkarılmasını istiyoruz. Çünkü artık 500 grostonluk tekne kalmadı. Öğrencilerimizin kullanacakları tekne yok. Okul eğitimi amacının dışına çıkıyor. Dolayısıyla talebimiz yeniden eski haline dönmesi ya da daha yukarılara çıkarılması. Proje yürütme kurulumuzun bu konuyla ilgili tavsiye kararı var. Okul olarak da girişimlerimiz var. Yakın zamanda sonuç bekliyoruz.



HAZIRILIK SINIFI AÇIYORUZ

Denizciliğin ortak dili İngilizce olduğu için denizcilik okullarında da hazırlık sınıflarının olması gerekiyor. Önümüzdeki yıl bizim okulumuzda hazırlık sınıfımız açılacak. Dolayısıyla hem Milli Eğitim hem de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı denizciliğe büyük önem veriyor. Burası tarihi bir okul ve denizcilik eğitiminin ilk başladığı okullardan bir tanesi. Biz bu geleneği ve denizlik eğitiminin amiral olma pozisyonunu devam ettirmeye çalışıyoruz.”

ÖĞRENCİLERİN HEDEFİ BÜYÜK

Ceyda Cansın Öz (Öğrenci): Okuldan aldığımız eğitimle birçok şey yapabiliriz ama verilen ehliyetle pek bir şey yapamıyoruz. Daha büyük gemilerde çalışmak istiyorum.

Serhan Kılıç (Öğrenci): Önce üniversiteye gidip daha sonra uluslararası gemilerde kaptanlık yapmak istiyorum. 3 bin groston üstü gemilerde sefer yapmak beni denize daha hakim kılacak. Hedefim büyük gemilerde çalışmak.

Ümran Sarıkaya (Öğretmen): Makina dalından mezun olan öğrencilerimizin de ehliyet dereceleri düşük maalesef. 750 kw dediğimiz makine gücüne kadar olan gemilerde çalışabiliyor. Bunun da artırılmasını istiyoruz. Çünkü öğrencilerin ehliyet konusunda sınırlıya düşmeleri moral olarak onları da düşürüyor.

Enver Tafrahlı (Gemi kaptanı): Bizim gemi büyük olduğu için stajyerlerimiz her imkana sahipler. Buraya gelen öğrenci 2 ay içinde gemiye dair hemen hemen her şeyi bilir vaziyete geliyor.




Kaynak: Hürriyet (Abdullah Şanlı)
Eklenme tarihi: 13.04.2021




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 GRANDE Ship Manag..
 MS Denizcilik ve ..
 AYGÜN Denizcilik ..
 BATUHAN Denizcili..
 ALABANDA Deniz Ta..
 STFA Deniz İnşaat
 TURCOBOSFOR Dnz T..
 VERA Denizcilik
 NECATİ KALKAVAN Ş..
 KAPTANOĞLU Denizc..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim