Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
27 Nisan 2024
Haber
Anket
Aydın açıklarında 1500 yıllık gemi batığı bulundu
Aydın’a bağlı Kuşadası yakınlarındaki Sisam Adası ve Güzelçamlı kıyılarında yer alan Fournoi Adası açıklarında Erken Bizans Dönemine tarihlenen bir gemi batığı tespit edildi.

Aydın Hedef Gazetesi Muhabiri Murat Tan'ın haberine göre, Tesalya Üniversitesi ve Yunanistan Deniz Antikaları Müdürlüğü tarafından Aydın Kuşadası’na bağlı Güzelçamlı’ya çok yakın bir konumda bulunan Fournoi Adası çevresinde yürütülen Deniz Arkeolojisi Araştırma Projesi tamamlandı. Yapılan kapsamlı araştırmalar neticesinde Güzelçamlı kıyılarında yer alan Fournoi Adası açıklarında MS 5-6. Yüzyıl’a tarihlenen ve çeşitli amforaların sağlam olarak bulunduğu gemi batığı bulundu.



GEMİ BATIĞINDAN SOFRA TAKIMLARI ÇIKARTILDI

Batığın incelenmesi sırasında Karadeniz'de Kırım, Sinope ve Kandiye'den, Ege ve Anadolu'dan sekiz farklı amfora tipinin yanı sıra Küçük Asya'da Phocaea bölgesinden sofra takımlarının da kaydedildiği bildirildi. Araştırma yetkilileri gemi batığının MS 480 ile 520 yılları arasına ve muhtemelen de Bizan İmparatoru I. Anastasios (MS 491 - 518) dönemine ait olduğunu duyurdu. Ada çevresinde bulunan diğer batıklarda da incelemelerin sürdüğü bildirildi.



BULUNTULAR FOURNİ ADASI’NDA SERGİLENECEK

Batıkla ilgili olarak bilgilerin yer aldığı Deniz Arkeolojisi Araştırma Projesi Raporu’nda, olumsuz hava koşulları nedeniyle birçok zorlukla karşılaşılan arama çalışmaları sırasında, Eylül ayının ilk iki haftasında 170 grup dalışı gerçekleştirildiği belirtildi. Raporda ayrıca yaklaşık 15 metreküp dolgu kaldırılarak batığın sığ tarafında, çoğunlukla panel dizilerinden oluşan geniş bir kargo yayılımının ortaya çıkarıldığı bilgisine de yer verildi.

Batığın kazılmasıyla birlikte takımadalarda bulunan üç batıktan daha buluntular çıkarıldığı ve bunların Fourni Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmesinin planladığı öğrenilirken, buluntular arasında ayrıca dev bir arkaik çapa dikilitaşı ve M.S. 6. yüzyıl ile 7. ve 8. yüzyıl batıklarına ait amforaların yer aldığı bilgisi de paylaşıldı.

Genel direktörlüğünü Teselya Üniversitesi'nden Deniz Arkeolojisi Profesörü Giorgos Koutsouflakis’in üstlendiği araştırma, arkeologlar, mimarlar, eski eser konservatörleri, profesyonel dalgıçlar, fotoğrafçılar ve öğrenciler gibi farklı uzmanlık alanlarından 30 kişilik bir dalgıç kadrosu tarafından yürütüldü.




Kaynak: aydinhedef
Eklenme tarihi: 28.03.2024




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 NOVA Gemi Acentel..
 GRAND OCEAN
 BERRAK Denizcilik
 GEMEK Denizcilik ..
 ALFEKS ALESTA Den..
 GOODHOPE Shipping
 KERMANTRANS deniz..
 DESTİNA Deniz Taş..
 ADAKENT Gemi İşle..
 SONAY Denizcilik ..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim