Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
27 Nisan 2024
Haber
Anket
ABD'deki köprü faciasında dakika dakika neler yaşandı?
ABD’nin Baltimore şehrindeki Francis Scott Key köprüsü bir konteyner gemisinin çarpması sonucu çöktü, çok sayıda araç nehre düştü. Akılalmaz kazada can kaybının şimdilik 6 kişi olduğu düşünülüyor. Peki kazanın sebebi ne, geminin köprüyü yıkmasından önceki birkaç dakikada neler yaşandı?

289 metrelik devasa bir konteyner gemisi olan Dali'nin mürettebatı ne olduğunu anladığında iş işten geçmişti.

Baltimore limanından Sri Lanka'ya doğru 27 gün sürecek yolculuğun henüz ilk birkaç yüz metresinde olan gemi, limandan çıkışı ile gücünü tamamen kaybetti. Bu sırada kentin sembollerinde Francis Scott Key Köprüsü'ne doğru hızla ilerliyordu.



"GEMİ YÜZEN BİR CESETTİ"

Sabahın ilk saatleriydi ve hava karanlıktı. Güç kaybı nedeniyle geminin ışıkları da aniden söndüğünde mürettebat daha da karanlığa gömüldü.

Gemi artık yüzen bir cesetti... Elektronik sistemleri susmuştu ve daha da önemlisi motor gücü de sıfırdı. Mürettebat umutsuz girişimlerle gemiyi yeniden canlandırmaya çalışırken alarmlar çalıyordu.

Geminin kaptanı olayın paniği içinde mürettebata dümeni iskeleye doğru sertçe çevirmesini ve sancak tarafına kaymasını önlemek için demir atması emrini verdi. Bu anlarda acil durum jeneratörünün devreye girdiğine inanılırken, geminin motorları çalışmadı.



BAŞKA ÇARE KALMAMIŞTI

Başka çare kalmamıştı. Yerel saatle 01:40 sıralarında, (TSİ 08:40) yetkilileri çarpışmanın yakın olduğu konusunda uyaran bir yardım çağrısı yayınladılar. Hemen sonra kaydedilen telsiz konuşmasında, köprünün bağlı olduğu Maryland Ulaştırma Kurumu’ndan bir yetkilinin "Dümenini kaybetmiş bir gemi yaklaşıyor" uyarısı duyuluyor. Aynı yetkili, geminin ilerlediği köprü üzerindeki trafiğin durdurulması gerektiğini söylüyor.

Maryland Valisi Wes Moore, trafiği durdurmayı başaran ekipleri kahramanlar olarak selamladı. Çağrı ile çarpma anı arasındaki 2 dakikada trafik durdurulmuştu.

Ancak Dali'nin ilerleyişi durdurulamadı. Geminin, beton bir sütununa çarpması sonrası, 2,4 km'lik köprünün parçaları Patapsco Nehri’nin sularına dökülmeye başladı.



6 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Köprüde çalışan karayolu ekibine mensup oldukları düşünülen 6 kişi buz gibi suda kayboldu. Bu kişilerin daha sonra öldüğü varsayılarak arama çalışmaları askıya alındı.

Ulusal Soğuk Su Güvenliği Merkezi'nin tahminlerine göre, bir kişi bilincini kaybetmeden önce yaklaşık bir saat, ölmeden önce yaklaşık üç saat boyunca 8°C'lik suda hayatta kalabilir. Ancak kurtarma ekiplerinin kanalın dibine düşen araçları tespit edememesi ve körfezdeki güçlü gelgitler durumu daha karmaşık hale getirdi.

Yerel basında kayıp işçilerin Meksika, Guatemala, Honduras ve El Salvador vatandaşları olduğu bildirildi .Gemideki 22 mürettebatın tamamı ise Hintliydi.

Üzerinde en az 3 bin konteyner olan devasa kargo gemisi, çöken köprünün enkazı arasında kaldı.

KRİTİK BİR ETKİSİ OLACAK

Ekipler, dondurucu suya düşen köprü çalışanlarını halen aradığı saatlerde, uzmanlar, yıkımın ABD'nin doğu kıyısındaki en işlek limanlardan, Baltimore Limanı üzerinde önemli bir etki yaratabileceği uyarısını yapıyordu.

Maryland Senatörü Ben Cardin gazetecilere, nehrin trafiğe yeniden açılmasının ABD ekonomisi için "kritik" olacağını söyledi.

Baltimore Limanı, çelik ve alüminyumun yanında otomobil sektörü için de önemli bir dağıtım ve yükleme merkezi.General Motors ve Honda gibi otomobil üreticileri bu limanı kullanan küresel iş dünyası devleri arasında yer alıyor.

Maryland Liman İdaresi verilerine göre, geçen yıl en az 750 bin otomobil bu limanda işlem gördü.



OHAL İLAN EDİLDİ

Maryland Valisi Wes Moore, kaza sonrası eyalette olağanüstü hal ilan ederken, olayın "terör saldırısı olduğuna dair inandırıcı bir kanıt bulunmadığını" belirtti

BİDEN SÖZ VERDİ: YERİ GÖĞÜ OYNATACAĞIM

Yetkililer köprünün yeniden açılması noktasında zaman vermekten kaçınıyor. Ancak Vali Moore bu sürenin "kısa olmayacağını" söyledi. ABD Başkanı Joe Biden, köprünün yeniden açılması için “yeri göğü oynatacağı” sözünü verdi.

Biden, ihtiyaç duyulan federal kaynakları kullanarak limanın yeniden inşa edileceğini söyledi ancak konuşması sırasında yaptığı gaf, destek sözünün önüne geçti.

YENİ GAF

ABD başkanı, konuşması sırasında Francis Scott Key Köprüsü'nden pek çok kez trenle geçtiğini söylerken sosyal medya kullanıcıları Patapsco Nehri'ne düşen köprüde hiçbir zaman demiryolu hattı olmadığını söylediler.



*****************
KONU İLE İLGİLİ DİĞER HABERLERİMİZ;
* ABD'de geminin çarptığı köprü yıkıldı, çok sayıda araç ve insan nehire düştü





Kaynak: Hürriyet (BBC)
Eklenme tarihi: 28.03.2024




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 İSTANBUL Denizcil..
 AVMAN Deniz Tic. ..
 MCE KARGO
 BORA Denizcilik S..
 PUTA Denizcilik
 ALMEYDA
 AKMAR Denizcilik
 ONUR Makina San. ..
 BATUM Denizcilik ..
 MP Uluslararası G..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim