Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Nisan 2024
Haber
Anket
İsrail, Gazze'de yardım çalışanlarının konvoyunu vurdu: 7 ölü
Gazze'ye Kıbrıs üzerinden deniz yoluyla insani yardım gönderen World Central Kitchen isimli kuruluşun çalışanlarını taşıyan konvoya İsrail'in düzenlediği saldırıda yedi kişi yaşamını yitirdi.



İsrail'in Gazze'deki Deyr El Belah'ta düzenlediği saldırıda World Central Kitchen (WCK) isimli uluslararası gıda yardım kuruluşunun çalışanları hayatını kaybetti. WCK, saldırının ardından Gazze'deki yardım faaliyetlerini askıya alma kararı verdi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, ünlü şef Jose Andres'in WCK isimli kuruluşundan konuya ilişkin yapılan açıklamada, hayatını kaybedenler arasında Avustralya, Britanya ve Polonya vatandaşlarının da olduğu ifade edildi. Üzerinde WCK logosu bulunan iki zırhlı araba ve başka bir araçla birlikte seyir halindeki konvoya yönelik saldırıda Filistinli vatandaşlar ve ABD-Kanada çifte vatandaşı bir kişi de yaşamını yitirdi.

WCK: BU SALDIRI, YALNIZCA BİZE YÖNELİK DEĞİL

WCK, saldırıya ilişkin açıklamasında, konvoyun, hareketlerini İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ile koordine etmesine rağmen, Gazze'ye Kıbrıs'taki Lakarna Limanı üzerinden denizden getirilen 100 tonun üzerinde insani gıda yardımını Deyr El Belah'taki depoya boşalttıktan sonra bölgeden ayrılırken saldırının hedefi olduğunu bildirdi.

WCK'nin Şef Aşçısı Erin Gore, açıklamasında, "Bu, yalnızca WCK'ye karşı bir saldırı değil, aynı zamanda gıdanın bir savaş silahı olarak kullanıldığı en zorlu koşullarda burada bulunan insani yardım kuruluşlarına yönelik de bir saldırı" ifadelerini kullandı.

ANDRES: GIDAYI SAVAŞ SİLAHI OLARAK KULLANMAYA SON VERİN

Gore, İsrail'in saldırısının 'affedilmez' olduğunu ifade ederken, İsrail ordusundan yapılan açıklamada bu 'trajik hadisenin' yaşandığı koşulları anlamak için 'en üst düzeyde kapsamlı bir inceleme yürütüldüğü' belirtildi. Ordu, saldırıya ilişkin açıklamasında, "IDF, insani yardımların güvenli bir şekilde sevk edilmesi için büyük çaba harcıyor ve Gazze halkına gıda ve insani yardım sağlamak için gösterdiği hayati çabasında WCK ile yakın çalışıyor" dedi.

2010 yılında Haiti'deki depremin ardından Karayip ülkesine gıda ve aşçı göndermek için WCK'yi kuran Andres de sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "İsrail hükümeti, ayrım gözetmeksizin öldürmelere bir son vermeli" dedi. İsrail'e insani yardımları kısıtlamaya, sivilleri ve yardım çalışanlarını öldürmeye ve gıdayı bir savaş silahı olarak kullanmaya son verme çağrısı yapan Andres, "Daha fazla masum can kayıpları yaşanmasın. Barış, paylaştığımız insanlığımızla başlar. Bu, şimdi durmalı" diye konuştu.

Hamas da konuya ilişkin açıklamasında, saldırının uluslararası yardım kuruluşlarının çalışanlarını terörize etmeyi ve misyonlarından caydırmayı amaçladığını kaydetti.

BEYAZ SARAY'DAN SORUŞTURMA ÇAĞRISI

Öte yandan, Beyaz Saray da Gazze'de insani yardım çalışmaları yapan ABD merkezli WCK adlı insani yardım kuruluşunun Batılı görevlilerinin İsrail saldırısında öldürülmesine tepki göstererek, İsrail'in olayı hızlıca soruşturması gerektiğini bildirdi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, saldırıyla ilgili X'teki (eski adıyla Twitter) hesabından açıklama yaptı. Watson, açıklamasında, "Gazze'de WCK insani yardım görevlilerini öldüren saldırıdan dolayı çok üzüntü duyduk ve derin bir şekilde rahatsız olduk. İnsani yardım görevlileri, ihtiyaç sahiplerine yardım dağıtırken korunmalıdır. İsrail'i hızlıca olayı soruşturması konusunda teşvik ediyoruz" dedi.

AVUSTRALYA: İSRAİL TAM SORUMLULUK ALMALI

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese olayın ardından yaptığı açıklamada, WCK çalışanlarının Gazze'de İsrail'in saldırılarında öldürülmesinin 'bir trajedi' olduğunu vurgulayarak İsrail'in olaya ilişkin bütün sorumluluğu üstlenmesini talep etti.

WCK çalışanlarının İsrail saldırıları sırasında yaşamını yitirmesinin 'tamamıyla kabul edilemez' olduğunun altını çizen Albanese, "İnsani yardım çalışanlarının ve sivillerin koruma altına alınması gerekiyor" dedi. Albanese, "Bu konuda tüm sorumluluğun alınmasını istiyoruz" diyerek İsrail'den bu konuda sorumluluk almasını talep etti.

Albanese ayrıca, Avustralya Dışişleri Bakanlığının İsrail'in Canberra Büyükelçisi Amir Maimon'u bakanlığa çağırdığını ve hükümetin İsrail ile direkt iletişime geçtiğini ekledi. Frankcom'un hem kendi ülkesindeki yangınlarda hem de denizaşırı birçok bölgede gönüllü olarak çalıştığını belirten Albanese, Frankcom'un ailesine başsağlığı diledi.

AB: BU ARTIK DURMALI, ŞİMDİ ATEŞKES

Avrupa Birliği (AB) de İsrail'in saldırısında Gazze'de insani yardım çalışmaları yapan ABD merkezli uluslararası yardım kuruluşu WCK çalışanlarının öldürülmesini kınadı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve AB Komisyonunun kriz yönetimi ve insani yardımlardan sorumlu üyesi Janez Lenarcic, sosyal medya platformu X hesabından İsrail saldırısında dün insani yardım çalışanlarının öldürülmesine tepki gösterdi. "Saldırıyı kınıyor ve soruşturma çağrısında bulunuyorum" ifadelerini kullanan Borrell, "Sivillerin ve insani yardım çalışanlarının korunmasına yönelik tüm taleplere rağmen yeni masum kayıplar görüyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Lenarcic de saldırıya ilişkin olarak "Gazze'de insani yardım çalışanlarına yönelik bir saldırıyı daha kınıyorum. Bu artık durmalı. Şimdi ateşkes" mesajını paylaştı.

BELÇİKA: DAHA KAÇ MASUM SİVİL ÖLMELİ?

Belçika Kalkınma İşbirliği Bakanı Caroline Gennez de Gazze'de İsrail saldırılarında insani yardım çalışanlarının öldürülmesine tepki göstererek İsrail'in hesap vermesi gerektiğini ve bir an önce ateşkese ihtiyaç olduğunu bildirdi. Gennez, X hesabından yaptığı paylaşımda "Ateşkes zamanı" ifadesini kullandı. Gennez, "Adalete ve İsrail'in hesap vermesine ihtiyaç var" mesajını paylaştı. Gennez, "Kaç masum sivil daha ölmeli?" diye de sordu.

Belçika Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib de "Savaşta bile kurallar vardır. Bütün tarafların bunlara saygı duyması gerekiyor. Bu tür eylemler kabul edilemez" değerlendirmesini yaptı.

POLONYA: İTİRAZ EDİYORUZ

Polonya Dışişleri Bakanlığı da WCK çalışanlarının öldürülmesinin ardından, "Uluslararası insancıl hukukun ve insani yardım çalışanları da dahil olmak üzere (Gazze'de) sivillerin korunmasının göz ardı edilmesine itiraz ediyoruz" açıklaması yaptı.

Dışişleri Bakanlığı'nın X sosyal medya hesabından yapılan ve saldırıda hayatını kaybedenler arasında Polonya vatandaşı bir gönüllünün de bulunduğu ifade edilen açıklamada, gönüllünün ailesine en derin taziyelerin sunulduğu belirtildi. Açıklamada, "Uluslararası insancıl hukukun ve insani yardım çalışanları da dahil olmak üzere (Gazze'de) sivillerin korunmasının göz ardı edilmesine itiraz ediyoruz" ifadesine yer verildi.




Kaynak: gazeteduvar
Eklenme tarihi: 3.04.2024




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ADAMOĞLU Denizcil..
 STFA Deniz İnşaat
 MİNA Denizcilik v..
 ÖZGÜN Company
 MARMARA Deniz Taş..
 VEYSEL VARDAL Gem..
 DENİZ RASPA
 ABALCO
 METE KARDEŞLER De..
 LOTUS Shipping
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim