Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Nisan 2024
Haber
Anket
Gemi geri dönüşümü 20 yılın en düşük seviyesinde
BIMCO'ya göre, pandemiden Kızıldeniz'e kadar devam eden şoklar ve tankerler gibi sektörlerdeki güçlü talep, geri dönüşümü modern düşük seviyelerde tutmak için bir araya geldi.

Analistler, endüstrinin emisyon düzenlemeleri ve AB'nin karbon vergisi, Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün gemiler için CII ve EEXI kurallarının yürürlüğe girmesine kadar çeşitli sorunlarla ilgilenmeye başladıkça gemi geri dönüşüm hızının artacağını tahmin ediyor. Ancak BIMCO'ya göre, pandemiden Kızıldeniz'e kadar devam eden şoklar ve tankerler gibi sektörlerdeki güçlü talep, hurdacılara gemi satışlarını veya geri dönüşümü modern düşük seviyelerde tutmak için bir araya geldi.

BIMCO analisti Filipe Gouveia, "Bir dizi piyasa şokunun ardından gelen güçlü talep ve düşük siparişlerin birleşimi, eski gemilerin normalden daha uzun süre çalışmasını sağladı" diye yazıyor. Analiz, "Gemi geri dönüşümü önümüzdeki yıllarda kaçınılmaz olarak toparlanacak" öngörüsünde bulunurken, bunun için yeni siparişlerde artışlar ve talebin istikrara kavuşması gerekeceğini belirtiyor.



BIMCO'ya göre son sekiz çeyrekte dökme yük gemilerinin, tankerlerin ve konteyner gemilerinin gemi geri dönüşümü son 20 yılın en düşük seviyesine geriledi. Geri dönüşümün uzun bir süre bu kadar düşük olduğu son zamanın 2008 mali krizinden önce olduğunu vurgulanıyor.

BIMCO'nun hesaplamalarına göre, 2024'ün ilk çeyreğinde yalnızca iki milyon (DWT) gemi kapasitesi geri dönüştürüldü. Bu, geri dönüşüm seviyelerinin üç milyon DWT'nin altında olduğu art arda dokuzuncu çeyreğe işaret ediyor.

Gouveia, "Filo şu anda mali kriz öncesine göre çok daha büyük olduğundan, son sekiz çeyrekte geri dönüşüm son 20 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Geçen 20 yıldaki ortalama yüzde 0,45'e kıyasla, bu dönemde filonun ortalama yalnızca yüzde 0,1'i geri dönüştürüldü."dedi.

Kızıldeniz'deki mevcut güvenlik durumu, gemilere olan talebi artıran bir dizi şokun sonuncusu. Husilerin saldırı riski nedeniyle gemiler Ümit Burnu'ndan geçerken seyir mesafeleri arttıkça aynı miktarda kargoyu taşımak için daha fazla sayıda gemiye ihtiyaç duyulduğunu belirtiliyor.

Diğer pazar segmentlerinde ise 2022 ve 2023 yıllarında Rusya'nın petrol ve kömür ihracatına uygulanan yaptırımların tanker ve dökme yük sektörleri üzerinde benzer ve kalıcı bir etki yarattığının altını çiziyorlar. Aynı zamanda hem dökme yük hem de tanker segmentlerinde gemi siparişleri düşüktü. BIMCO, bu segmentlerdeki yeni inşa teslimatlarının da son 20 yılın en düşük seviyelerine ulaştığının altını çiziyor.

BIMCO, Ümit Burnu'nun yeniden rotalandırılması gerekmeseydi geri dönüştürülecek olan gemilerin, durum çözüldükten kısa bir süre sonra büyük olasılıkla geri dönüştürüleceğine inanıyor. Bu nedenle, geri dönüşümdeki bu kısa vadeli durgunluğa rağmen BIMCO, 2023 ile 2033 yılları arasında son 10 yılda geri dönüştürülen gemi sayısının iki katından fazla geminin geri dönüştürülmesini bekliyor.



Kaynak: Denizhaber.com
Eklenme tarihi: 6.04.2024




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 MASTER Petrol
 ALEV Deniz Taşıma..
 TRANS KIBRIS
 UNIMARIN Denizcil..
 A&G Denizcilik
 BERRAK Denizcilik
 GM Denizcilik Kur..
 UFUK DENİZ Gemici..
 ESENYALI Gemi İşl..
 NİKMARİNE
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim