Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Mayıs 2024
Haber
Anket
Dünya'nın en eski gemi batığı Türkiye'de bulundu
Türkiye'de denizin en karanlık noktalarından birisinde arkeologlar tarafından bulunan esrarengiz gemi kalıntısı bütün arkeologları ayağa kaldırdı. Tam 3600 yıllık olduğu düşünülen gemi kalıntısı üzerinde detaylı inceleme hız kesmeden devam ediyor. Tunç Çağı'ndan kalma olduğu tespit edilen gemi batığı dünyanın en eski gemi enkazı olma unvanını taşıyor.



Türkiye'de Gelidonya Burnu yakınlarındaki açık deniz üzerinde araştırma yapan arkeologlar denizin metrelerce altında hayatlarının keşfini yaptılar. Denizin en karanlık noktasında arkeologlar tarafından bulunan yapı hemen detaylı incelemeye alındı. Tunç Çağ'ndan kaldığı tespit edilen gemi enkazı dünyanın en eski gemi batığı olma unvanını taşıyor.

BİLİNEN EN ESKİ GEMİ BATIĞI

Türkiye'deki arkeologlar, Akdeniz'in dibinde bozulmadan duran, dünyanın bilinen en eski gemi batığını, 3.600 yıllık Tunç Çağı ticaret gemisini ortaya çıkardılar. 2018 yılında Antalya ilinin kıyısındaki Gelidonya Burnu yakınında keşfedilen antik gemi batığı, MÖ 16. yüzyılın denizcilik tarihine nadir bir bakış sunuyor. 125 ila 170 feet derinlikte bulunan batığı, fırtına sırasında kıyıya çarparak batan bir ticari gemiye ait olduğuna inanılıyor.



TİCARET YOLLARININ BİR PARÇASI

Geminin ağırlıklı olarak yastık şeklindeki bakır külçelerden oluşan kargosu, bunun Akdeniz'deki çeşitli kültürleri birbirine bağlayan eski ticaret yollarının bir parçası olduğunu gösteriyor.

Akdeniz Üniversitesi Akdeniz Sualtı Kültürel Miras Araştırmaları Bölümü'nden Dr. Hakan Öniz başkanlığında yürütülen kazı çalışmaları 2019 yazında başladı ve 2023 yılına kadar devam etti.

Proje, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yanı sıra Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından da destekleniyor.

GERÇEK ÜSTÜ BİR DENEYİM

Bu tarihi kazıya davet edilen uluslararası arkeolog ekibi arasında iki East Carolina Üniversitesi (ECU) öğrencisi Lindsay Wentzel ve Dominic Bush da vardı.

Bush, bu deneyimi "gerçeküstü bir deneyim" olarak tanımladı ve gemi kazasının Homeros'un "İlyada"sındaki olaylardan yaklaşık 400 yıl, Roma'nın kuruluşundan ise 800 yıldan fazla bir süre önce gerçekleştiğini belirtti.



GEMİ ENKAZI

Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri, Meksika, Birleşik Krallık ve Polonya'dan araştırmacılardan oluşan ekip, gemi enkazını kazmak, eserleri kurtarmak ve ayrıntılı fotogrametrik çalışmalar yürütmek için beş hafta harcadı. Süreç, bölgenin tarihi önemini korumak amacıyla su altı kazısı ve korumasını içeriyordu.




Kaynak: tv100 (Sıla Aslan)
Eklenme tarihi: 6.05.2024




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ÖZEL PENDİK YAŞAM..
 CTM Denizcilik
 ESENKIYI Denizcil..
 TEMEL Kum Çakıl v..
 KEVSER Denizcilik
 NNC Shipping. co.
 HACI ŞABAN ZORER ..
 BEYA Denizcilik
 K-S Denizcilik Lt..
 ER Gemicilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim