Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
15 Temmuz 2025
Haber
Anket
İran Hürmüz Boğazı’nda GPS'leri karıştırdı! 970 gemi GPS kesintisi bildiriyor
Tahran yönetimi en büyük kozunu devreye aldı! İran, Hürmüz Boğazı’nda GPS'leri karıştırdı. 970 gemi GPS kesintisi bildiriyor.

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in önde gelen danışmalarından Hüseyin Şeriatmedari, ABD’nin İran’a yönelik saldırısının ardından ABD Donanması’na ait gemilere füze saldırıları düzenlenmesi ve petrol taşımacılığı açısından hayati önemdeki Hürmüz Boğazı’nın kapatılması çağrısında bulundu.



"HÜRMÜZ BOĞAZI'NI KAPATMALIYIZ"

Kendisini Ayetullah Hamaney’in “temsilcisi” olarak tanımlayan Hüseyin Şeriatmedari, Telegram üzerinden yayımlanan mesajında şu ifadeleri kullandı:

“Amerika’nın Fordo nükleer tesisine yönelik saldırısının ardından sıra artık bizde. Hiçbir tereddüt ve gecikme olmaksızın, ilk adım olarak Bahreyn’de konuşlu Amerikan donanma filosuna füze saldırıları başlatmalı ve eşzamanlı olarak Hürmüz Boğazı’nı Amerikan, İngiliz, Alman ve Fransız gemilerine kapatmalıyız.”



HÜRMÜZ BOĞAZI NEDEN ÖNEMLİ?

Hürmüz Boğazı, Basra Körfezi ile Umman Körfezi'ni birbirine bağlayan ve İran'la Umman'ı ayıran kritik bir geçit. Dünya enerji ticaretinin kalbinde yer alıyor. Küresel petrolün yaklaşık yüzde 20'si yani günde 20 milyon varile yakın petrol Hürmüz Boğazı'ndan dünyaya taşınıyor.

Katar'ın sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ihracatının da neredeyse tamamı yine bu boğazdan geçiyor. ABD Enerji Bilgi Dairesi'ne göre Hürmüz Boğazı, "Dünyanın en önemli petrol geçiş noktası".



PETROL SEKVİYATI DURMA NOKTASINA GELİR

Ortadoğu'daki petrol üreticisi ülkelerin Asya, Avrupa, Kuzey Amerika ve ötesine ikmal yaptığı kritik bir güzergah burası. Üstelik alternatifi de yok. Yani İran Hürmüz Boğazı kapatırsa, Katar, Kuveyt, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'ın deniz yoluyla petrol ve enerji ürünleri sevkiyatı duracak.

Küresel petrol arzı ciddi şekilde sekteye uğrayacak. JP Morgan'a göre boğazın kapanması durumunda petrol fiyatları varil başına 120-130 dolar aralığına fırlayabilir. Hürmüz Boğazı, İran'ın içinde bulunduğu jeopolitik krizlerde, İran'ın ilk gündeme getirdiği kozlardan oluyor.




Kaynak: trhaber
Eklenme tarihi: 23.06.2025




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 SARIOĞLU Denizcil..
 GMARİN
 MUÇO Yatçılık San..
 TRANSPASİFİK deni..
 GN GROUP
 NAUTİLUS Diving
 İSTANBUL DENİZCİL..
 ATLAS GRUP Denizc..
 AFRICA MARINE COM..
 BARİKA Denizcilik..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim