Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
14 Temmuz 2025
Haber
Anket
Dünya sularının yüzde 70’inde Türk denizciler var
Türkiye’nin İspanya ile imzalanan son ikili anlaşmayla Türk kaptanlar İspanyol bayraklı gemileri kullanabilecek. Bu anlaşmayla İspanya, yabancı flamalı gemileri Türk kaptanların kullanabildiği 38'inci ülke oldu.

Türk denizciler, dünya denizcilik filosunun yaklaşık yüzde 70’i tarafından kabul görürken, Türkiye’de 1 milyon 46 bin kişinin Amatör Denizci Belgesi bulunuyor.



Dünya deniz rotalarında adından söz ettiren Türk kaptanlar, artık İspanyol bayraklı gemileri kullanabilecek. 37 ülkeyle anlaşması bulunan Türkiye, İspanya ile de benzer bir adım attı. İspanya ile varılan anlaşmayla, Türk kaptanların yabancı flamalı gemileri kullanabildiği ülke sayısı 38'e çıktı. Dünya ticaretinin yüzde 88’i deniz ticareti olarak yapılıyor. Bu alanda karşılıklı iş birlikleri ile dünya ticaretinden Türk gemileri ve deniz adamlarının etkisi karşılıklı anlaşmalar ile artırılıyor. Bir başka ülkenin bayrağı olan gemiyi kullanabilmek için ülkeler arasında karşılıklı anlaşma yapılması gerekiyor.

TÜRK GEMİ ADAMLARI 38 ÜLKENİN GEMİSİNİ KULLANABİLİYOR

Türkiye'nin bu alanda aralarından İspanya, İngiltere, Singapur, Malta, Tayland gibi karşılıklı iş birliği yaptığı 21 ülke bulunuyor. Türk gemi adamı belgelerinin tanınması için anlaşma imzalanan 17 ülke yer alıyor. Anlaşma yapılan toplam 38 ülke bulunuyor. Bu ülkelerin toplamı dünya denizinin yüzde 70’ine tekabül ederken, Türk denizciler dünya denizcilik filosunun yüzde 70’inde gemi kullanabiliyor.

TÜRK LİMANLARI YÜK ARTTIRDI

Yeni yapılan anlaşmalar ile birlikte Türkiye, deniz ticaretinden adından söz ettirmeye devam edecek. Son yıllarda artan gemi trafiği istatistiklere de yansıdı. Türkiye’de dış ticaret taşımalarının yüzde 86’sı denizyoluyla gerçekleştiriliyor. 2002 yılından bu yana limanlarda elleçlenen yük miktarı yüzde 180, konteyner miktarı ise yüzde 443 arttırıldı. 2024 yılında Türk limanlarında elleçlenen yük miktarı 531 milyon 737 bin 358 tona, konteyner miktarı ise 13 milyon 529 bin 729 TEU’ya ulaştı. 2025 yılının mayıs ayında ise limanlarda elleçlenen konteyner miktarının 1 milyon 366 bin 430 TEU’ya ulaştı. Öte yandan profesyonel denizciliğin yanı sıra amatör denizcilikte de Türkiye önemli mesafe kat etti. 2018 yılından bugüne kadar denize meraklı Türkiye’de yaşayan 1 milyon 46 bin kişi ‘Amatör Denizci Belgesi’ aldı.

*****************
KONU İLE İLGİLİ DİĞER HABERLERİMİZ;
* Türkiye ile İspanya arasında iş birliği anlaşması



Kaynak: Yenişafak
Eklenme tarihi: 1.07.2025




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 DRAGUT Denizcilik
 NES TEKNOLOJİ
 SETA Denizcilik v..
 MALATYA Büyükşehi..
 SAMBURCO Denizcil..
 FAAL Denizcilik
 DADAYLILAR Shippi..
 LİDER Gemi
 İSKENDERUN Deniz..
 ERŞEN Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim