Rota Limanı'nın genişleme projesine tepki: 'Yeter artık Körfez limana doydu'
Rota Limanı’nın genişletilmesiyle ilgili projeye karşı çıkan Gergerloğlu, ekolojik zararlara ve halkın deniz hakkının ihlaline dikkat çekti; 25 Kasım’daki ÇED toplantısına katılım çağrısı yaptı.
Rota Limanı'nın genişleme projesine tepki gösteren DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, projenin Kocaeli Körfezi'nin ekolojik dengesini bozacağını ve halkın deniz hakkını elinden alacağını belirtti. Gergerlioğlu, iki kez reddedilen ÇED raporuna rağmen yeni bir başvuruya izin verilmesini eleştirerek tüm halkı 25 Kasım'daki ÇED toplantısına davet etti.
Kocaeli'nin çevre haklarını ve halkının sağlığını korumak amacıyla limanın genişlemesini protesto ettiklerini söyleyen Gergerlioğlu, DEM Parti Kocaeli İl Eş Başkanları Selda İlgöz, İbrahim Ergin ve Körfez İlçe yönetimi ile birlikte Rota Limanı önünde açıklama yaptı. Körfez sahillerinin artık yer kalmayacak şekilde limanlar, şantiyeler ve fabrikalarla dolduğunu ve sahilin kirletildiğini vurgulayan Gergerlioğlu, mevcut Rota Limanı'nın genişletme isteğine karşı çıktı: "Durun artık, yeter. Bütün Körfez'in çevresi limanlarla kaplandı ve Kocaeli halkı nefes alamıyor.”
Gergerlioğlu, liman genişletme projesinin bilimsel olarak da doğru olmadığını belirterek Rota Limanı'nın Şubat ve Haziran aylarında yaptığı iki ayrı ÇED başvurusunun olumlu sonuç alamadığını hatırlattı. Ancak, 23 Ekim'de Bakanlığın tekrar ÇED raporu alınması için başvurulduğunu belirtti. Gergerlioğlu projenin detaylarına da değinerek, deniz alanının "işgal edileceğini" söyledi. Yapılması planlanan iskele genişletmesinin 399 metre, rıhtım yapımının 573 metre olacağını vurguladı.
Deniz trafiği artacak
Genişletme sonrası beklenen ek gemi trafiği de bir diğer endişe kaynağı. Gergerlioğlu, projenin hayata geçmesiyle birlikte yılda 450 geminin daha limana yanaşacağını, bu durumun Körfez'in zaten yüksek olan kirlilik oranını daha da artıracağını ve sintinelerin boşaltılmasıyla kirliliğin artacağını belirtti. Gergerlioğlu, projenin sadece deniz işgali ile sınırlı kalmayacağını, aynı zamanda ekolojik sonuçlarının da ağır olacağını dile getirdi: "Balıklar yok olacak. Deniz dibindeki habitat yok olacak” ifadelerini kullandı.
25 Kasım'daki ÇED toplantısına davet
Gergerlioğlu, iki kez reddedilen ÇED başvurusuna rağmen bir "zorlama" olduğunu ifade etti ve tüm Kocaeli halkını projeye karşı mücadeleye çağırdı: "Biz bu zorlama sonrası 25 Kasım'da yapılacak ÇED toplantısına tüm halkımızı davet ediyoruz. Biz de parti olarak katılacağız ve Rota Limanı'nın genişletilmesi projesine karşı çıkacağız."
Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz
Kurumsal Üyelerimiz
FURUNO Denizcilik
CAMUZLAR Sea Prod..
ABC SHIPSTORE D..
PAK Kimya
BEYAZ Deniz Taşım..
TUNA Denizcilik
FARİN Turizm
ALABANDA Deniz Ta..
AMATUSA Denizcili..
ERENLER Denizcili..
...