Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
04 Aralık 2025
Haber
Anket
Türkiye’nin denizcilik başarısı ve gelecek planları DTO meclis toplantısında masaya yatırıldı
İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası’nın Kasım ayı Meclis Toplantısı, 28 Kasım 2025 Cuma günü Sapanca’da gerçekleştirildi.

Meclis Başkanı Başaran Bayrak’ın yönettiği toplantıda, sektörün gündemindeki kritik gelişmeler ele alındı.

Toplantıda konuşan İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Kasım ayında küresel ekonomi açısından en dikkat çekici gelişmelerden birinin İsrail-Filistin anlaşmasının ardından Rusya-Ukrayna savaşına dair umut verici gelişmeler olduğunu belirtti.

Kıran, Cenevre’de yapılan görüşmelerin ardından savaşın sonlanabileceğine dair beklentilerin arttığını ve bunun bölgesel istikrar ve ekonomiye olumlu yansıyacağını vurguladı.

Kıran, Türkiye’de yıl sonu enflasyon tahmininin %31-33 bandına yükseltildiğini hatırlatarak, Merkez Bankası’nın izleyeceği para politikası ve yaklaşan asgari ücret belirlemesinin ekonomi gündeminin öncelikli konuları arasında yer aldığını ifade etti.

Denizcilik sektörüne dair değerlendirmelerde de bulunan Kıran, ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping arasında sağlanan yıllık ateşkesin, küresel denizyolu taşımacılığı büyüme beklentilerini yukarıya çektiğini kaydetti. 2025 yılında denizyolu taşımacılığında ton bazında %0,9, ton-mil bazında %1,2’lik artış öngörüldüğünü belirten Kıran, 2026 yılı büyüme tahminlerinin daha pozitif olduğunu aktardı.

Ayrıca Türkiye’nin gemi tonajında son beş yılda önemli bir yükseliş kaydettiğini hatırlatan Kıran, “52 milyon 70 bin DWT ile Türkiye, dünyada en fazla gemi tonajına sahip ilk 10 ülke arasına girdi. Tonaj artışı bakımından yüzde 15,8 ile dünya liderlerinden biri olduk” dedi.

Toplantıda ayrıca Liman Devleti Denetimi Uygulama Yönetmeliği, Tehlikeli Yüklerin Denizyoluyla Taşınması ve Yükleme Emniyeti Hakkında Yönetmelik ile Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Yönetmeliği’ne ilişkin son gelişmeler değerlendirildi. Kıran, COP31 Zirvesi’ne Türkiye’nin ev sahipliği yapacak olmasının sektöre ve yeşil dönüşüme katkı sağlayacağını ifade etti.

Toplantıda, Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Başkan Vekili, Büyükelçi, Prof. Dr. Çağrı Erhan'ın "2026 yılına girerken Türk dış politikasının öncelikleri; fırsatlar ve tehditler", İMEAK Deniz Ticaret Odası Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu da “Türkiye ve Dünya Ekonomisi; Göstergeler ve Gelişmeler” konulu sunum yaptılar, Meclis üyelerinin sorularını yanıtladı.



İMEAK DTO 7. Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı, Bakan Uraloğlu’nun katılımıyla gerçekleşti

Kasım ayının bir sonraki günü, yani 29 Kasım 2025 Cumartesi günü, İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın 2022-2026 çalışma dönemini kapsayan 7. Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı yine Sapanca’da düzenlendi. Toplantıya Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sakarya Valisi Rahmi Doğan, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar ve sektör temsilcileri katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Tamer Kıran, Türkiye’nin Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) Konsey üyeliğine yeniden seçilmesini hatırlatarak, sürece katkı sağlayan bakanlık yetkililerini ve ekibini tebrik etti. Kıran, denizcilik sektörünün küresel ekonomi ve çevresel sorunlardan doğrudan etkilendiğini vurguladı.

Sektörün önündeki en önemli gündem maddeleri olarak iklim değişikliği, sera gazı salınımının azaltılması, enerji verimliliği, alternatif yakıtlar ve yeşil liman uygulamalarını işaret eden Kıran, deniz taşımacılığının daha çevreci, dijital ve dirençli hale getirilmesi için stratejiler geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Toplantıda, Türk sahipli deniz ticaret filosunun geliştirilmesi ve Koster filosunun yenilenmesi gibi sektörün öncelikli sorunları ele alındı. Bakan Uraloğlu, Meslek Komitesi üyelerinin dile getirdiği sorunları yanıtlayarak çözüm önerilerini paylaştı. Toplantının sonunda, Tamer Kıran Bakan Uraloğlu’na günün anısına bir hediye takdim etti.



Kaynak: Türkdeniz
Eklenme tarihi: 4.12.2025




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ALİDAŞ Liman İşle..
 İSKOMARİNE Denizc..
 GAMMA Shipping
 NNC Shipping. co.
 DENTAŞ Denizcilik
 BOSMAR Gemi Acent..
 ATLAS Gemi İşletm..
 BEYAZ Deniz Taşım..
 BORA Denizcilik S..
 AVŞA Denizcilik İ..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim