Çin, insansız sualtı araçları için ana gemi inşa ediyor
Çin'in Şanghay'daki Hudong-Zhonghua tersanesinde, dev boyutlu insansız sualtı araçları (XXLUUV) için dünyanın ilk özel ana gemisini inşa ettiği bildiriliyor.
Çin, insansız sualtı araçlarını açık denizlerde konuşlandırarak keşif, mayın döşeme ve taarruz görevlerini kıyıdan bağımsız yürütebilecek.
Bu gemi, Çin'in çok alanlı drone savaşı vizyonunun deniz ayağını oluşturuyor; hava ve amfibi platformlarla entegre çalışacak.
Uydu fotoğrafları, yaklaşık 200 metre uzunluğundaki gövdenin geniş bir dahili hangara ve araçları doğrudan denize indirip almak için tabanı açık bir kıç havuzuna sahip olduğunu gösteriyor. Gemi, 35-45 metre uzunluğundaki XXLUUV'lere bakım, yeniden mühimmat yükleme ve lojistik destek sağlayacak. ISW raporuna göre, bu araçlar 7.400 kilometre menzille ABD topraklarına ve stratejik darboğazlara uzanabilir. Ancak uzmanlar, 200 metrelik geminin radar ve termal izlerinin onu yüksek değerli bir hedef haline getirdiğini vurguluyor.
Bu gelişme, denizaltı savaşında otonom sistemlerin artan rolünü ve Çin'in insansız muharebe vizyonunu gösteriyor. Türkiye'nin de insansız deniz araçlarındaki ilerlemeleri göz önüne alındığında, bu tür platformların caydırıcılık ve güç projeksiyonundaki önemi artıyor.