Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
05 Ekim 2026
Haber
Anket
Gemi inşasında robot kullanımı artıyor
Japonya ve Güney Kore, işgücü kıtlığı, uzun sipariş bekleme süreleri ve rekabet baskısının küresel gemi inşa pazarını yeniden şekillendirmesiyle birlikte tersanelerde robot kullanımını artırıyor.



Financial Times'ın haberine göre, Japonya ve Güney Kore'deki gemi inşa şirketleri, düşük maliyetli Çinli rakiplerine karşı güçlerini korumak ve azalan nitelikli işçi havuzunu telafi etmek için otomasyonu acil bir öncelik olarak ele alıyor.

Clarkson verilerine göre, Çin tersaneleri geçen yıl gemi siparişlerinin yüzde 63'ünü aldı. Çin'den sonra en büyük iki gemi inşa ülkesi olan Güney Kore ve Japonya, geçen yıl itibariyle küresel gemi üretiminin yüzde 40'ını oluşturuyor ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) taşıyıcıları, denizaltılar ve deniz motorları alanlarında güçlü konumlarını koruyorlar.

Ulsan'daki HD Hyundai tersanelerinde, robotlar tasarım verilerinden kaynak noktalarını belirliyor, gemi blokları arasında hareket ediyor ve basit kaynak işlemlerini gerçekleştirirken, işçiler de işlemleri bilgisayar sistemleri aracılığıyla denetliyor.

GEMİ TESLİM SÜRELERİNİ KISALTMAYA YARDIMCI

Hanwha Ocean, standartlaştırılmış kaynak işlerinde bir insan operatörün 10'a kadar robotu yönetebileceğini belirtirken, HD Hyundai Samho ise robotların kaynak üretimini bir işçinin günde yaklaşık 30 hücreden 50 hücreye kadar çıkarabileceğini ve böylece gemi teslim sürelerini günlerce kısaltmaya yardımcı olabileceğini söylüyor.

Fanuc ayrıca, gemi inşa şirketleri için özel olarak tasarlanmış ilk iki kaynak ve boyama robotunu da geliştirdi. Şirket, gece operasyonlarını desteklemek amacıyla, yaklaşık 75 bin çalışanı bulunan Japon gemi inşa sektöründe çalışan sayısı kadar robot kullanmayı hedefliyor.

YATIRIM YÜKÜ VE STRATEJİK RİSKLER ARTIYOR

Sektör yöneticileri ve araştırmacılar, akıllı tersanelere geçişin giderek daha önemli hale geldiğini söylüyor, ancak her geminin tasarımının farklı olduğu ve çalışmaların dar, düzensiz ve tehlikeli alanlarda yürütüldüğü bir sektörde tam otomasyonun teknik olarak zor olmaya devam ettiği konusunda da uyarıda bulunuyorlar.

Uzmanlar, Çin'in tersane otomasyonunda halihazırda önde olup olmadığı konusunda farklı görüşlere sahip; ancak bazıları Güney Kore ve Japon tersanelerinin robot kullanımında Çin'in yaklaşık beş yıl içinde kapatabileceği bir avantaja sahip olduğunu savunuyor.

HD Hyundai, yapay zeka, büyük veri ve dijital ikizler kullanarak 2030 yılına kadar bazı üretim hatlarını tamamen otomatikleştirmeyi ve küçük bir karanlık fabrika kurmayı hedefliyor.

Hanwha Ocean ise son iki yılda akıllı tersanelere 160 milyar won yatırım yaptığını ve 2030 yılına kadar üretimin yüzde 70'ini otomatikleştirmeyi planladığını, ayrıca Seul ve Washington'ın Amerikan gemi inşa sektörünü canlandırma konusunda iş birliğini derinleştirmesiyle birlikte otomasyonu ABD operasyonlarına da genişletmeyi düşündüğünü belirtiyor.

Yöneticiler ise ekonomik koşulların zor olduğunu belirtiyor. Samsung Heavy Industries, otomasyonun hayatta kalmak için gerekli olduğunu ancak maliyetli ve teknik olarak zorlu olmaya devam ettiğini söylerken, sektör araştırmacıları hükümet desteğinin Çin tersanelerine büyük otomasyon programlarıyla bağlantılı riskleri ve deneme-yanılma maliyetlerini karşılama konusunda daha fazla kapasite sağladığını savunuyor.


Kaynak: Milliyet
Eklenme tarihi: 5.10.2026




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ALDEBARAN Gemi İş..
 SERVER Denizcilik..
 DOĞRUYOL KARDEŞLE..
 TOPKAPI GROUP
 STFA Deniz İnşaat
 NARAL Deniz Taşım..
 ALİ RIZA AKSOY De..
 MİNA Denizcilik v..
 ATİPOST Turizm Lt..
 KANLAR Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim