Gemi ihalesinde tek teklif yabancıdan geldi
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 15 adet vapur alımını öngören ihalesine dosya alan 18 firmadan sadece 4'ü katıldı. İki firma çekildi, birinin belgeleri eksik bulundu. İhalede tek geçerli teklifi 185 milyon 192 bin euro ile Hollandalı Damen Shipyards Gürinchem sundu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 15 adet vapurla 28 adet yedek parça alımını öngören ihalesi dün yapıldı. Ancak, ihale beklenen ilgiyi görmezken sadece bir firmanın geçerli teklif sunması büyük şaşkınlık yarattı. Şartnamesi yabancı firmaları işaret ettiği gerekçesi ile başta Gemi Mühendisleri Odası (GMO) olmak üzere sektör temsilcilerinin eleştirdiği ihaleye, dosya alan 18 firmadan sadece 4'ü katıldı. Firmalardan ikisi teşekkür mektubu verirken, muhammen bedelin 331 milyon 910 bin lira olarak belirlendiği ihalede, Hollandalı Damen Shipyards Gürinchem firması 185 milyon 192 bin euro, Türk Torlak Denizcilik Sanayi ve Ticaret A.Ş firması ise 282 milyon 610 bin TL teklif verdi. Ancak Torlak Denizcilik'in dosyasında eksik evrak olduğu tespit edildi.
TEŞEKKÜR MEKTUBU
İhalenin rekabet koşulları oluşmadığı gerekçesiyle iptal edilmesi bekleniyor. Hollandalı firma, şartnameyi eleştiren kuruluşlar tarafından istenen karbon kompozitle gemileri Avrupa'da yapabilecek 1-2 firmadan biri olarak gösteriliyordu.
Büyükşehir Çetin Emeç toplantı salonundaki ihaleye 4 firma katıldı. Avustralyalı Autsal Pty Ltd. firması şartnamede istenen karbon kompozit madde ile üretim yapmadıklarını, üretimlerinin alüminyum üzerine olduğu için teklif vermediklerini belirterek teşekkür mektubu sundu. Damen Shipyards Gürinchem firması 185 milyon 192 bin euro, Torlak Denizcilik ise 282 milyon 610 bin TL teklif verdi. Torlak firmasının teklif dosyasını inceleyen Komisyon Başkanı Aysel Özkan, teminat ve banka referans mektupları ile gemi inşa sertifikası belgelerinin bulunmadığını söyledi. Özkan teklif mektubunu okudu. Türk İndeks Elektrik Elektronik Makine İnşaat Malzemeleri A.Ş. de teşekkür mektubu verdi.
Autsal PTY Ltd. firması temsilcisi Murat Birecik, bu şartlarda rekabet koşulları sağlanamadığı için ihalenin iptal edilmesi gerektiğini belirterek, ihale sonucunun açıklanmasının ardından konuyu Kamu İhale Kurumu'na taşıyacaklarını söyledi. Şartnamede öngörülen karbon kompozit malzemesini deniz ulaşımında güvenilir bulmadıklarını belirten Birecik, vakum infirüzyon metodunun kendini kanıtlamış bir teknoloji olmadığını, önemli olanın bu teknelerin Türkiye'de üretilmesi olduğunu vurguladı.
Sirena Marin Damen Shipyards firması temsilcisi Levent Gür ve Çetin Bekbület ise tamamen yerli malzeme kullanılarak tekne üretmeyi teklif ettiklerini söyledi. İhalenin rekabete açık olmaması gibi bir durumun söz konusu olmadığına dikkat çeken Bekbület, "Sunduğumuz teknoloji dünyada benzer sınıf teknelerde kullanılmaya başlanmış, kendisini her türlü ispatlamış bir teknolojidir. Ayrıca yerli üretim makinelerin güç, ağırlık oranları bu tip teknelere uygun değildir. En iyi teknoloji üreten makine seçimiyle teklif hazırlandı. Yerli ortağımız Sirena Marin bu konuda tecrübeli bir firma" diye konuştu.
Son kararı Kocaoğlu verecek
Bundan sonraki süreçte ihale komisyonu teklifleri değerlendirecek. Torlak firmasının evrakları eksik olduğu için değerlendirme dışı bırakılması gündemde. Geriye kalan tek geçerli teklifin sahibi Hollandalı Damen Shipyards Gürinchem firmasının verdiği 185 milyon 192 bin euroluk teklifi masaya yatıracak komisyon son kararını Kocaoğlu'na sunacak. İhale ile ilgili son kararı Kocaoğlu verecek. İhale iptal edilmezse sonucu katılımcı firmalara tebliğ edilecek. Yasal süresi içinde herhangi bir itiraz olmaz ise belediye firmayı sözleşme imzalamaya davet edecek. Eğer itiraz olursa firma ile sözleşme imzalanabilmesi için itirazların sonuçlanması beklenecek. Belediye ihaleyi iptal ederse yeni ihaleye en iyimser tahminle 2-3 ay sonra çıkabilecek.
Gemi Mühendisleri Odası: İptal edilmeli
GMO Genel Başkanı Osman Kolay, bu ihalenin tek istekli ile sonuçlandırılamayacağını, bu nedenle iptal edilmesi gerektiğini söyledi. Kolay, "Sonuç olarak bu ihalenin bu şekilde sonuçlanması mümkün değil. Eğer KİK bizim yaptığımız başvuruyu reddederse o zaman biz de bu ihaleyi yargıya taşıyacağız" diye konuştu.
Türk tersanelerinde çok yüksek teknoloji ile gemiler üretildiğini belirten Kolay, "Önümüzde bu tablo varken, tersaneler can çekişiyorken biz bu gemileri yurtdışından gelen firmalara veremeyiz" dedi.
Kolay, şöyle konuştu: "Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu kendisini geriye çekip şöyle bir bakmalı. Sonuçta başkan siyasetçi, teknik adam değil. Ama ben isterim ki, Aziz Başkan parayı nereye harcayacağını da irdelemeli." GMO İzmir Şube Başkanı Emrah Erginer de, "Ortaya çıkan duruma bakınca söylediklerimizin ne kadar doğru olduğu belli oldu" dedi.