Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Nisan 2024
Haber
Anket
Küresel ısınma bir işe yaradı
Dünyada canlı hayatını ve iklimi çok ciddi biçimde tehdit eden ‘küresel ısınma’, buzulları eritip yeni deniz rotaları yaratarak ‘işe!’ yaradı.

Çin’e ait bir yük gemisi, Kuzey Kutup bölgesinde buzulların erimesiyle açılan yeni bir rota üzerinden ilk defa Avrupa’ya gitti. Yolculuk iki hafta kısalınca, geminin harcadığı yakıt ve havaya saldığı kirlilik ciddi oranda düşmüş oldu.Küresel ısınma, yeni deniz yollarının ortaya çıkmasını sağlayarak dünya ticaretinde de büyük değişime yol açıyor. Çin’e ait bir yük gemisinin Kuzey Kutup bölgesinde buzulların erimesiyle açılan yeni bir rota üzerinden ilk defa Avrupa’ya gittiği belirtildi. Çin gemicilik şirketi Cosco’ya ait gemi, geçen perşembe günü Çin’in kuzeydoğusundaki Dalian Limanı’ndan yola çıktı. Geminin, buzullar eridiği için dört ay süreyle açık kalacak yeni deniz rotası sayesinde, Rusya’nın kuzey sahilleri üzerinden Avrupa’ya 33 günde ulaşacağı belirtildi. Asya’nın kuzeyinden Hollanda’nın Rotterdam kentine ilerleyen geminin, 11 Eylül’de Avrupa’da olması bekleniyor. Küresel ısınma nedeniyle buzullar erimeden önce bu rotanın kapalı olduğunu, gemilerin Çin’den çıkıp Süveyş Kanalı üzerinden Avrupa’ya gitttiklerini belirten Çin basınına göre, yeni rota sayesinde yol yaklaşık 7 bin kilometre kısaldı, yolculuk süresi de 12-15 gün azaldı. Böylece yakıt ve diğer yolculuk masrafları da önemli ölçüde düştü.



DENİZ TRAFİĞİ KOLAYLAŞIR

Kopenhag Üniversitesi İklim ve Buzullar Bölümü Rektörü Anders Svensson da, buzulların erimesinin olumlu yönünü görmek gerektiğini belirterek gemi trafiğinin daha da kolaylaşacağını söyledi. Svensson, “Belki deniz trafiğinin yönü Kuzey Kutbu’na çevrilir. O zaman gemiler Afrika ve Süveyş kanalından dolaşmak zorunda kalmaz. Amerika, Asya ve Avrupa’ya deniz trafiği kolaylaşır. Ancak şunu da unutmamak gerekir ki öyle olduğu zaman bölgede kirlilik başlar ve hayvan hayatı yine tehlikeye girer, biyolojik sistem bozulur” dedi.



Kaynak: Hürriyet
Eklenme tarihi: 11.08.2013




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 EN-KO Denizcilik ..
 ÖZEL Martı Denizc..
 CENKER Denizcilik..
 DOĞANBEY Denizcil..
 AKDENİZ Ro-Ro Den..
 SARIOĞLU Denizcil..
 YÜKSEL Denizcilik
 FEYZ Denizcilik L..
 NAKLET Ticaret Lt..
 SAMBURCO Denizcil..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim