Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Geri dönüşüm denizlere taşınıyor
Okyanus ve denizlerde dünya çapında yaklaşık 100 milyon ton çöpün yüzdüğü tahmin ediliyor. Bir Alman girişimci bu sorunu çözmek için dev bir geri dönüşüm gemisi tasarladı.

Akıntılar, dünya sularında dev çöp girdaplarının oluşumuna neden oluyor. Ancak bu çöpler denizlerde oluşmuyor, aksine karadan denizlere atılıyor. Geri dönüşüm tesislerinin eksikliği, bilinçsiz tüketim gibi birçok etken, çöp yığınlarının giderek büyümesine yol açıyor. Sanayi ülkeleri dışındaki sahil ve ada ülkeleri, büyük bir çöp sorunu ile mücadele ediyor. Şimdi bir Alman girişimci bu sorunu kökten çözmeyi hedefliyor. Eski bir tersane işletmecisi olan işadamı Dirk Lindenau, dev bir geri dönüşüm gemisini hayata geçirmek üzere.

"Konsept son ayrıntısına kadar hesaplandı, plan hazır. Sıra sadece projeyi hayata geçirmeye geldi” diyor, işadamı Dirk Lindenau. Lindenau’nun büyük bir keyifle sözünü ettiği proje, çöplerin geri dönüşümünü yapabilen dev bir gemi. Girşimci Lindenau, ilhamı, yıllar önce geliştirilen modern ve çevre dostu, çift tekneli tankerlerden almış:

"Bir ada devletinde işler farklı yürüyor. Yani gidip her adaya pahalı bir arıtma ve geri dönüşüm tesisi kuramıyoruz. Bunun yerine dedik ki, biz size çöpleriniz için bir gemi gönderiyoruz. Bu gemide hem çöp ayrıştırma sistemi hem de geri dönüştürme sistemi yer alacak."

DENİZ KİRLİLİĞİ İLE İLGİLİ BU VİDEOMUZU MUTLAKA İZLEYİNİZ

En iyi geri dönüşüm sistemi

Proje ilk olarak, Atlas Okyanusu’ndaki Yeşil Burun Adaları’nda hayata geçiriliyor. Lindenau, Afrika’nın batısındaki bu takım adalarının, hâlihazırda Almanya’daki gibi, dünyanın en iyi geri dönüşüm sistemine ulaşma yolunda olduğunu belirtiyor:

"Yeşil Burun Adaları, muhteşem bir liman alt yapısı için çok büyük yatırım yaptı. Orada güvertede bulunan vinçler sayesinde üstü açılan konteynırları güverteye çekip çöp ambarlarına dökeceğiz. Orada da tamamen otomatik çöp ayrıştırma sistemi devreye girecek."

Proje için büyük bir arıtma firması ile birlikte çalışılıyor. Geminin 140 metre uzunluğunda ve 25 metre eninde olması planlanıyor. Ancak proje için yeni bir geminin inşa edilmesi değil, aksine işe yaramayan eski gemilerin tadilatı yapılarak yeniden değerlendirilmesi hedefleniyor. Böyle bir geminin başka ada ülkelerinde de kullanılması öngörülüyor. Eskiden Almanya’nın kuzeyinde bir tersane işleten Lindenau, geminin Maldivler’de de çok işe yarayacağını düşünüyor. Zira yeryüzündeki cennet olarak bilinen bu güzel adalarda çöpler hâlâ açık alanlarda yakılarak yok edilmeye çalışıyor. Tabii Lindenau'ya göre burada binin üzerinde tatil adası söz konusu olduğu için daha farklı bir lojistik desteğe ihtiyaç var:

"Yeşil Burun Adaları’nda sürekli dolaşabilen geminin, burada bir yere demir atması gerekecek. İkinci bir geminin belki ufak botlar yardımı ile çöpleri tatil köylerinden toplaması gerekecek. Oradan da doğrudan işlenme tesislerine götürülecek."

Metropollerin mücadelesi

Ancak çöp arıtma ve geri dönüşüm sorunu, sadece ada ülkelerine mahsus bir sorun değil. Metropollerin de yığınla biriken çöplerle mücadele etmesi gerekiyor. Örneğin New York'ta kişi başına üretilen günlük çöp miktarı 4 kilogramı buluyor. Çöp depoları ise kentin yaklaşık 100 km dışında bulunuyor. O nedenle sokaklarda çöpler birikiyor. Bu çöpler, daha şimdiden çok yüksek meblağlara gemilerle uzaklaştırılmaya çalışılıyor. Alman girişimci Dirk Lindenau, New York belediyesi ile de görüşme halinde:

"Orada bir gemiden diğer geri dönüşüm gemilerine hızlı bir bağlantı sağlayabilecek büyük bir alt yapı mevcut. Ama ben artık sadece bir gemiden bahsetmiyorum: Aksine 5 ila 10 gemiden söz ediyorum. Zira New York’da devasa miktarda çöp bulunmakta."

Hazırlanan enerji konseptinin odak noktasında, aslında gemilerden çok çevre bilinci yer alıyor. Zira bu proje kapsamında her maddenin geri dönüşümünün yapılması hedefleniyor. Bu hedefe ulaşmak için tüm hesaplar çoktan yapıldı bile. Şimdi sıra sadece planı hayata geçirmeye geldi.



Kaynak: DW
Eklenme tarihi: 12.10.2013




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 AYGAZ A.Ş.
 ANGELS PRO ACTION
 GEMEK Denizcilik ..
 ERS Denizcilik
 ARZU Denizcilik v..
 ÇANAKKALE Liman İ..
 ÖZPINAR Denizcili..
 EMİR Denizcilik
 DEK Shipping
 YÜTEK Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim