Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
20 Nisan 2024
Haber
Anket
Kruvaziyer turizminde rotayı Akdeniz ve Karadeniz'e döndürmeye çalışıyoruz
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (Türsab) Doğu Karadeniz Yürütme Kurulu Başkanı Suat Gürkök, 2013 yılında dünyada kruvaziyer gemilerle seyahate çıkan kişi sayısının 21.3 milyona ulaştığını belirterek bu gemileri ve taşıdıkları turistleri Karadeniz'e çekmek için yoğun çaba sarf ettiklerini söyledi.

Uluslararası Kruvaziyer Birliği'nin (CLIA) kayıtlarına göre kruvaziyer turların oluşturduğu ekonomik büyüklüğü 36.2 milyar dolara ulaştığını kaydeden Gürkök, CLIA'nın kruvaziyer turizm sektöründe 2014 yılı için yaptığı öngörünün de 21.7 milyon kişinin kruvaziyer gemiler ile seyahate çıkacağını, karşılığında 37.1 milyar dolarlık ekonomik büyüklük yakalanacağının hesaplandığını belirtti.

Dünyada 20 milyon kişinin seyahat ettiği kruvaziyer gemilerin rotasının Akdeniz ve Karadeniz'e yönlendirmeye çalıştıklarını ifade eden Gürkök,"Kruvaziyer turizmi son yıllarda elde ettiği istikrarlı büyüme ile dünyanın en önemli turizm segmentlerinden biri konumuna yükseldi. Kruvaziyer destinasyonlar içerisinde, son yıllara kadar Kuzey Amerika, Güney Amerika ve tropik Adalar ön planda iken, günümüzde Uzak Doğu, Kutuplar, Baltık Denizi Bölgesi, Arap Yarımadası, Kızıldeniz, Karadeniz ve özellikle Akdeniz Bölgesi gerek pazarlama stratejisi gerekse kruvaziyer destinasyonlarında yeni güzergahlar yaratması bakımından dikkat çeken bölgelerdir. Akdeniz Çanağı kruvaziyer destinasyonları için giderek yükselmekte olan bir yıldız olduğundan, Güney Amerika destinasyonundan sonra ikinci sıraya yükselmiş ve son 3 yılda kruvaziyer turizmin gözdesi haline gelmiştir. Önümüzdeki 20 yılda ise Akdeniz havzasının hızlı yükselişinin kesintisiz devam ettirmesi beklenmektedir. Dünyanın en çok kruvaziyer turisti gönderen ülkeleri arasında Amerika Birleşik Devletleri açık ara farkla lider durumda bulunurken Avrupa ülkelerinden kruvaziyer turlara ilgi de giderek yükselmektedir" dedi.

TÜRKİYE'DE 26 KRUVAZİYER LİMANI

Karadeniz Kruvaziyer Platformu'nun önemli bir misyon üstlenmiş olduğuna işaret eden Gürkök, Türkiye'nin üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olmasından ve stratejik konumundan dolayı kruvaziyer turizminde önemli avantajları olan bir ülke konumunda olduğuna dikkat çekti. Türkiye'nin Akdeniz'de 8, Ege'de 10, Marmara'da 4 ve Karadeniz'de 4 olmak üzere toplam 26 kruvaziyer limanı bulunurken, bunların 21'ine kruvaziyer gemilerin uğradığını ifade eden Gürkök Türkiye'nin kruvaziyer turizminde Akdeniz ülkeleri arasında İspanya, İtalya ve Yunanistan'ın ardından 4'üncü sırada yer aldığını kaydetti. Gürkök "Dünya genelinde artan kruvaziyer turizmi potansiyelini Karadeniz'e de taşımak Türkiye ile birlikte Karadeniz'e komşu ülkelerin de en önemli amaçları arasında yer almaktadır. Bu amaçla Türkiye, Rusya, Gürcistan ve Ukrayna'nın girişimiyle kurulan Karadeniz Kruvaziyer Platformu önemli bir misyonu üstlenmiş durumdadır. Trabzon, Soçi, Batum ve Yalta Ticaret Odaları ve Liman İşletmeleri'nin işbirliğiyle yürütülen çalışmaların, önümüzde dönemlerde bölgedeki turizm potansiyelinin geliştirilmesi için önemli katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Bu anlamda hem gelen gemi sayısındaki artışı hemde gemi boyutlarındaki büyümeye cevap verecek şekilde limanlarımızın fiziki alt yapılarının standartlara ulaştırılması gerekmektedir. Bu platform içerisinde yer alan ülkelerin turizm potansiyellerine de kısaca değinmek istiyorum" şeklinde konuştu.

Gürkök, Trabzon'a son 3 yıl içerisinde gelen kruvaziyer gemi sayılarına ilişkin "2011 yılında Trabzon Limana 13 kruvaziyer gemi uğramış ve Kruvaziyer gemilerle gelen, giden ve transit yolcu sayısı 6 bin 267 kişiye ulaşırken, bu rakam 2012 yılında ise 18 kruvaziyer gemisi ve Kruvaziyer gemilerle gelen, giden ve transit yolcu sayısı 8 bin 15 kişiye ulaşmıştır. 2013 yılında ise Trabzon Limanı'na gelen kruvaziyer gemi sayısı 28'e ulaşırken gelen, giden ve transit yolcu sayısı 11 bin 456 kişiye ulaşmış bulunuyor" bilgilerini verdi.



Kaynak: Haberler.com
Eklenme tarihi: 04.03.2014




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 MUÇO Yatçılık San..
 TEB Denizcilik
 NAKLET Ticaret Lt..
 İLKE Denizcilik
 VENTO Deniz İşlet..
 AGS Union İnşaat ..
 BARİKA Denizcilik..
 VATAN PLASTİK San..
 SOYLU Denizcilik ..
 PİRANA Dalış Ltd...
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim