Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
18 Nisan 2024
Haber
Anket
İstanbul Boğazı'nda başıbozukluk aldı başını gidiyor
Türk Boğazlarından kılavuz kaptanla geçiş yapan gemiler Deniz Trafik Düzeni Tüzüğü'ne aykırı seyir yaparak, İstanbul Boğazı'nda tehlike yaratıyor.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın yetkilendirdiği Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Türk Boğazlar'ında geçiş yapan gemilerin planlaması ve kontrolünü yaparken, Bakanlık ile yaptığı protokol çerçevesinde Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri Merkezini işletiyor.

Özellikle son zamanlarda İstanbul Boğazı'ndan kılavuz kaptanla geçiş yapan gemilerin, Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Tüzüğü'ne aykırı seyir yaparak, İstanbul'da tehlike yaratmaya devam ediyor.

Klavuz kaptanlar kural dinlemiyor

İstanbul Boğazı'ndan kılavuz kaptanla geçiş yapan gemilerin, önünde seyir yapan gemileri, Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Tüzüğü'nün 14/a maddesini ihlal ederek geçmesi, faciaya davet çıkarırken, Deniz Trafik Operatörlerinin Kılavuz kaptanları uyarmasına rağmen, Kılavuz kaptanların VTS operatörlerine "Ben ne yaptığımız biliyorum" demesi sorumsuzluk örneği olarak kayıtlara geçti.

Kılavuz kaptanların İstanbul Boğazını sorumsuzca tehlikeye atmalarına rağmen, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nün hiç bir soruşturma açmaması, kurumdaki laçkalığın ne boyutlara geldiğinin bir göstergesi olarak önümüze çıkıyor.

Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Tüzüğü'nün 14/a maddesinde göre, Türk Boğazlarında seyir yapan gemiler arasında en az 8 gomina (0,8 knot) mesafe olmasına rağmen, gemilerin yarış halinde birbirlerini geçmeleri, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nde yönetim zafiyetini ortaya koyuyor.

Diğer taraftan Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Tüzüğü'nün 14/e maddesinde göre, Kanlıca-Vaniköy arasında hiç bir geminin birbirini geçmemesi kuralına rağmen, kılavuz kaptanla seyir yapan gemilerin birbirlerini geçmeleri, başıbozukluğun geldiği noktayı gösteriyor

TÜRK BOĞAZLARI DENİZ TRAFİK DÜZENİ TÜZÜĞÜ

Madde 14 – İstanbul ve Çanakkale Boğazları'ndan geçiş yapan gemiler, zorunluluk olmadıkça önlerinde seyreden gemiyi geçmeyeceklerdir.
a) İstanbul ve Çanakkale Boğazları'ndan aynı istikamette geçiş yapan gemiler, aralarında en az sekiz gomina mesafe bırakacaklardır. Trafik Kontrol Merkezi gemi tipini gözönüne alarak bu mesafeyi artırabilir.

e) İstanbul Boğazı'nda Vaniköy ve Kanlıca arasında, Çanakkale Boğazı'nda Nara ve Kilitbahir Burnu arasında önde seyreden gemi geçilmeyecektir.



Kaynak: istanbulhaber
Eklenme tarihi: 21.05.2014




Share |




YORUMLARINIZ


Biz Klavuz Kaptanlar
Biz klavuz kaptanlar diye kendilerini artik meslekte herseyin uzerinde goren bu kisiler yeterli denetim ve bir o kadarda gecis yapan gemilerin sikayet edememesi (edenlere usulsuz cezalar verilerek sindirilmesinden dolayi) uzerine yoldan cikmistir.Bu haberin armatorler, gemiadamlari ve bogazlar icin buyuk bir tehlikenin onlenmesinde etkili olacaktir umidindeyim. Ellerinde telefon ergenler gibi onlerine bakmadan mesajlasan veya konusan, hayat hikayelerini ya da cok bilirliklerini boburlenerek anlatirken diger gemileri zorla yollarindan cekerek bir an once gemiden ayrilmayi dusunen bu kisilerin artik sikayet mercileri isiginda cezalandirilmasi, ayrica tekel haline getirilmis okulculugun veya buna mahal veren klavuz kaptan olma sartlarinin esnetilerek mesleginde yeterli tecrube ve disipline sahip profesyonel dusunerek hareket edip Turk Bogazlarinin yuzu olabilecek yeni kisilerinde katilabilmesi icin gerekli tuzuk yenilemelerinin yapilmasinin yaninda yabanci gemilere karsi prestij ve bogaz emniyeti dusunuldugunde bogaz trafik kontrol servislerinin de (VTS) personel acisindan artik yetersiz kalmasi, bu baglamda yapilan yeterlilik olcumlerininde gunumuzde cok geri kalmis olmasida ayri bir husustur. Ingilizce seviyeleri ortaokul caglarinda kalmis, sorumluluk almak istemedigi icin yuksek kaza riski durumlarina onceden mudehale etmek istemeyen ve Turk kaptanlari basta olmak uzere ayiplanacak duzeyde yetkisizce gemi kaptanlarini azarlayan ve kucuk dusurucu bir uslube sahip bu hizmetlerin daha dogrusu Turkiye 'nin dunyaya yuzunu gosterdigi onemli bu noktalarinin bir an once ulke standartlarinin cok uzerine cikarilmasi icin calismalarin baslamasini cani gonulden dilemekteyim. Ayrica Arap ulkelerindeki klavuz kaptan veya VTS gorevlilerinin sigara, icki v.s. gibi taleplerini elestirirken bizimkilerinde bunu artik adetten ote zorunluluk haline getirmis olmalari ve bunun da engellenmesinin dusunulmesi gerektigi kanaatindeyim. Zira Araplara kirk tekme attiklari gozler onunde malesef. Saygilar.

Yazan: Agziniza Saglik - 23.05.2014 06:34:35




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 CİHAN Gemi Elektr..
 AYKOP Gemi
 AVRASYA Dentur
 PAPATYA Yat
 SKY MARIN Yacht A..
 ONEY Denizcilik G..
 DEVAL A.Ş.
 CHISIEL Dış Ticar..
 ÖZKANDEMİR Denizc..
 RAYBEN Denizcilik..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim