Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Gana’nın elektriğini Türkler üretecek
Karadeniz Holding, Gana'ya 10 yıl süreyle iki adet toplam 450 MW'lık yüzer enerji santrali göndermek üzere anlaşma sağladı.

Karadeniz Holding, Gana'ya 10 yıl süreyle iki adet toplam 450 MW'lık yüzer enerji santrali göndermek üzere anlaşma sağladı. Karadeniz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Karadeniz, Enerji Gazetecileri Derneği (EGAD) üyeleri ile bir araya geldiği dün akşamki toplantıda Gana'ya 225 MW'lık ilk geminin yedi ay sonra, ikinci geminin ise 12 ay sonra gönderilmesinin planlandığını söyledi. Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Karadeniz gemilerin ilk olarak fuel oil kullanacağını daha sonra doğalgaza da geçebileceğini belirtti. Karadeniz, "10 yıllık anlaşmamızın sonunda 10 yıl daha süreyi uzatabiliriz. Hatta Gana'dan çevre ülkelere de elektrik satma olasılığımız olabilir" dedi.



Afrika pazarını yakından takip ettiklerini belirten Karadeniz, "Afrika'da elektrik pazarında acil ihtiyaç olarak görülen en az 100,000 MW'lık bir boşluk söz konusu. Bu yatırımın yapılması gerekiyor. Ayrıca bu bölgedeki birçok ülkede gaz ve petrol rezervleri var. Bunlar ortaya çıktıkça ve zenginlik arttıkça elektrik talebi de hızla artacaktır" dedi.

Böyle bir gemi yatırımının MW başına ortalama 1.5 milyon euroya mal olduğunu belirten Karadeniz, "Gana'ya göndereceğimiz gemilerin finansmanı için yerli ve yabancı bankalar ve exim kuruluşları ile görüşüyoruz. Yüzde 25 civarında bir özkaynak kullanacağımızı tahmin ediyorum. Finansmanı da üç ay içinde kapatmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Dünyanın en büyük filosu

Karadeniz Holding 2009 yılından bu yana dünyanın ilk yüzer enerji gemisi filosunu oluşturarak başta Irak olmak üzere, Pakistan ve Lübnan'da projeler yürütüyor. Şirketin sahip olduğu yedi geminin toplam kurulu gücü 1,100 MW ve inşa halinde de iki gemisi bulunuyor.

Karadeniz Powership Enerji Gemileri projesi kapsamında şu anda yedi adet gemileri bulunduğunu ve bunların 1,100 MW'lık kurulu güce sahip olduğunu belirten Karadeniz, "Şu anda sekizinci ve dokuzuncu gemilerimizi inşa ediyoruz. Bunlar tamamlandığında kurulu gücümüz 1,500 MW'ı aşacak" dedi.

Gemilerden birisi serbest

Pakistan'da alıkonulan iki gemisinden birisinin tahkim mahkemesinin ara kararına karşılık yedi ay boyunca bu ülkeden çıkışına izin verilmediğini belirten Karadeniz, "Gemilerimizden 220 MW'lık Kaya Bey'in Mayıs ayı ortalarında Pakistan'dan ayrılmasına izin verildi. Şu anda gemi Dubai'de ve bakımları yapılıyor" dedi.

Karadeniz Holding'e ait toplam 330 MW kapasiteye sahip iki enerji gemisi, ticari anlaşmazlıklar nedeniyle Nisan 2012'den itibaren Pakistan'da çalışmadan tutuluyor ve limandan çıkmalarına izin verilmiyordu.

Bunun üzerine Karadeniz Holding Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi'ne (ICSID) başvurmuş ve ICSID Karadeniz Holding'in iştiraki Karkey'in Pakistan'da tutulan iki gemisinden birisi olan 220 MW'lık Kaya Bey gemisinin 1 Kasım 2013'e kadar serbest bırakılmasına karar vermişti. Ancak gemi Pakistan makamları tarafından serbest bırakılmamıştı.



Kaynak: Milliyet
Eklenme tarihi: 17.06.2014




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 GARANTİ Denizcili..
 SARIOĞLU Denizcil..
 DOKA MARİN Gemici..
 ESENKIYI Denizcil..
 IEC Denizcilik
 FEYZ Denizcilik L..
 LUNA Roro
 BOYBEYİ Denizcili..
 GENÇER Denizcilik
 BERRAK Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim