Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
25 Nisan 2024
Haber
Anket
Türkiye'nin ilk sualtı arkeoloji gemisi denize indirildi
Selçuk Üniversitesi, Türkiye'nin ilk sualtı arkeolojik araştırma gemisini Antalya'da törenle denize indirdi.

Selçuk Üniversitesi, Varşova ve Napoli üniversitelerinden gelecek ekiplerle birlikte 1 Temmuz'da Akdeniz'in sualtında kalmış arkeolojik zenginliğini keşif için yola çıkacak.

Türkiye'nin ilk su altı arkeolojik kazı ve araştırma gemisi 'Selçuk-1', Antalya Setur Marina'da düzenlenen törenle denize indirildi.

Aynı zamanda UNESCO Sualtı Arkeolojisi Unitwin Network eğitim gemisi olarak çalışacak 'Selçuk-1', Selçuk Üniversitesi Sualtı Araştırmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne ait. 26
metre uzunluğunda 20 kişi kapasiteli 18 yaşındaki gemi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından üniversiteye hibe edildi. İskenderun Limanı'ndan gelen balıkçı teknesi Antalya Setur Marina'da su altı kazı ve araştırmaları için yeniden düzenlendi. Sahip olduğu 7 su altı kameraları, çeşitli niteliklerdeki sonar tarayıcı sistemleri, aletli dalış ekipmanları ve vinciyle Türkiye'nin alanındaki tek gemisi 1 Temmuz'da Akdeniz'e açılacak.

Selçuk Üniversitesi altında Varşova ve Napoli üniversitelerinden gelecek ekipler birlikte 31 Ağustos'a kadar Akdeniz'de sualtında kalmış arkeolojik zenginliği gün yüzüne çıkarmak için çalışacak. Geminin yaz programı kapsamında Antalya'nın Adrasan koyunda da sualtı kazısı gerçekleştirilecek.

'Selçuk-1'in denize indirme törenine Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel'le birlikte Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, üniversitenin Sualtı Arkeolojisi Araştırma ve Uygulama Merkezi Kurucusu Prof. Dr. Ahmet Adil Tırpan, Merkez Müdürü ve Sualtı Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hakan Öniz, Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar'la birlikte Setur Marina yetkilileri katıldı.

Törende Prof. Dr. Tırpan, kaba bir hesaplamayla Türkiye deniz sularında 25 bin civarında gemi batığı olması gerektiğini söyledi. Bu zenginliğin ortaya çıkarılması gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Tırpan, 'Selçuk-1'in böylesine büyük bir sorumluluğa sahip olduğunu kaydetti.

Rektör Prof. Dr. Gökbel ise Selçuk Üniversitesi'nin Antalya'da bir gemiyi denize indirmesinin o üniversitenin farklılığı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Gökbel, ana amacı sualtı arkeoloji olan geminin aynı zamanda deniz biyolojisi araştırmaları için de kullanılabileceğini kaydetti.

Yrd. Doç. Dr. Öniz ise Türkiye denizlerinde tahmin edilen batık şehir sayısının 1250 civarında olduğunu belirterek 4'ünün bilindiği aktardı.



Kaynak: Mynet
Eklenme tarihi: 18.06.2014




Share |




YORUMLARINIZ


palavra
Türkiye'nin ilk sualtı arkeolojik araştırma gemisi bu değildir. Bundan Yıllar önce Türkiye de başarılı kazılar yapan Sualtı Arkeoloji Entitüsü INA' nın Gemisi Virazon ve daha önceki yılalrda kullandıkları Balıkçı tekneleri varıdr. Ayrıca Dokuz Eylül üniversitesini Piri Reis araştırma gemisi, Çanakkale üni. denzie indirdiği Çomü-I , İstanbul üniversitesi deniz bilimlerinin araştırma gemisi Alemdar II vardır.

Yazan: Ufuk Kocabaş - 25.06.2014 03:33:12




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 UMAR Denizcilik S..
 ANKA Denizcilik
 RECA MARMARA Nak...
 GULNAK Dnz. Nak. ..
 ELİT Denizcilik S..
 TUNA Denizcilik
 BİLGİLİ Denizcili..
 ADAMAR Denizcilik
 SEFER Chartering
 TEMEL Kum Çakıl v..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim