Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
18 Nisan 2024
Haber
Anket
Aşk Gemisi'ni söküm için alan firma iflasın eşiğinde
Tüm dünyada ilgili ile izlenen ‘Aşk Gemisi’ dizisinin çekildiği kruvaziyer gemisi, söküm için alan İzmirli şirketin başına ‘dert’ oldu. Söküm sırasında 2 işçinin yaşamını yitirdiği gemiyi alan şirketin şimdi de iflas erteleme istediği ortaya çıktı. Mahkeme, iki şirkete tedbir kararı verdi. Mali sıkıntıya düşülmesine gerekçe olarak gösterilen gemi için şirkete yakın bir kaynak, “O artık ‘lanetli gemi’ olarak ifade ediliyor” dedi.



Pacific Princess adlı 169 metre uzunluğundaki kruvaziyer gemi söküm için 6 Ağustos 2013’de Aliağa Gemi Söküm Tesislerine getirildi. Geminin söküm işlemleri İzmir Gemi Geri Dönüşüm’e ait Cemsan’da yapılıyordu. Ancakgeminin tesise getirilmesinden 6 gün sonra söküm işlemi yapan işçilerden 11’i zehirlendi. İşçilerden Doğan Balcı (37) ve Davut Özdemir yaşamlarını yitirdi. Söküm işleminin yapıldığı tesis de bu olay ile gündeme geldi. Kruvaziyer gemide meydana gelen ölümlü iş kazasıyla ilgili savcılık soruşturma başlattı. Kazasının yaşandığı tersanede ise işler kötüye gitmeye başladı.

İKİ ŞİRKET DE BORCA BATIK

Pacific Princess dışında, bugüne kadar 276 geminin sökümünü yapan İzmir Gemi Geri Dönüşüm Demir Çelik Nakliyat şirketi ve bu şirkete ait olan Kazdağları’ndaki 4 yıldızlı Altıner Otel (Eraltın Turizm ve Otelcilik A.Ş.) yaşadıkları mali krizi aşamayınca mahkemeye başvurma yoluna gitti. Her iki şirketin de borca batık olduğu belirtilerek Karşıyaka Asliye Ticaret Mahkemesi’ne iflas erteleme başvurusu yapıldı. Mahkeme 10 Ekim günü aldığı ara kararla İzmir Barosu’na üye bir avukatı her şirkete kayyum olarak atadı.

MAHKEME 4 AY SONRA ‘İKNA’ OLDU

Mahkeme verdiği ara kara sonrası, her iki şirket için yapılan başvuruya ilişkin bilirkişi raporu istedi. Hazırlanan bir dizi rapordan sonra mahkeme, başvurudan 4 ayı aşkın bir süre sonra tedbir kararı verdi. Son sunulan raporlarla birlikte ‘ikna’ olan mahkeme geçtiğimiz 12 Şubat günü tedbir kararı verdi. Mahkeme, tedbir kararını, davaya müdahil olanlar ile sınırlı tuttu. Çok sayıda alacaklının müdahil olduğu dosyada, şirketin yalnızca piyasaya 20 milyon lirayı aşkın bir borcunun olduğu öğrenildi. Piyasa borcu dışında çok sayıda finans kurumu da alacaklı durumda.

‘LANETLİ GEMİ’ GİBİ

Şirkete yakın bir kaynak, iflas erteleme başvurularının temelinde, Pacific Princess gemisinin olduğunu söyledi. Aynı kaynak, söz konusu gemide yaşanan ölümlü iş kazası sonrası şirket için işlerin kötü gitmeye başladığına işaret etti. Dünya genelinde milyonlarca kişiyi ekran başına kilitleyen dizinin çekildiği gemi için “Lanetli gemi” ifadesi kullanan kaynak, “Şirketin mali bir sıkıntısı yoktu. O gemi alındıktan ve o kaza yaşandıktan sonra işler de bozuldu” dedi.



2.5 MİLYON EURO’YA ALDI

’The Love Boat’ (Aşk Gemisi) adlı dizi 1980’li yıllara damga vurdu. Dizinin çekimleri ise 1960’lı yıllarda Almanya’da inşa edilen ‘Pacific Princess’ (Pasifik Prensesi) isimli gemide yapıldı. 10 yıl kadar, Amerikan yapımı pembe dizi Aşk Gemisi’nin sahnesi olarak kullanılan gemi, 2002’de el değiştirdi. Pacific Princess, kullanım dışı kaldıktan sonra ’Quail Cruises’ adını aldı. Emektar gemi, hurdaya çıktıktan sonra, İzmir Geri Dönüşüm Şirketi tarafından 2,5 milyon Euro’ya satın alındı. Gemi, söküm işlemleri için İtalya’dan Aliağa’ya ağustos 2013’de getirilmişti. Gemiden çıkan hurdanın demir çelik sektöründe ham madde olarak kullanılacağı, iç donanımındaki bazı parçaların ise meraklılarına ve koleksiyonculara satılarak değerlendirileceği açıklanmıştı.


Kaynak: Hürriyet (Dinçer Gökçe)
Eklenme tarihi: 16.02.2015




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 EFOR Denizcilik
 ALFA tanker & ACM..
 ATASOY Grup Deniz..
 FENWICK MARITIME
 ORUÇOĞLU Yacht & ..
 JASMİNE COURT Hot..
 TUZLA Tersanecili..
 TRAMOLA Deniz Taş..
 DOĞRU Denizcilik
 AYKOP Gemi
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim