Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
18 Nisan 2024
Haber
Anket
Kaçaklar ölüme terk edilmiş
Ege'deki kaçak faciasının organizatörünün "Bu gaz, bu fren, bu dümen, düz git Sisam'a varırsın" diyerek tekneyi bir mülteciye teslim edip denize atladığı ortaya çıktı. Polisin olay öncesi jandarmaya bilgi verdiği de belli oldu..

Ege'deki en büyük kaçak göçmen faciasına, dümeni kaçaklardan birine emanet edip "Hiç kırmadan giderseniz iki saat sonra Sisam'dasınız" diyen Türk'ün yol açtığı iddia edildi. İzmir'in Seferihisar ilçesi Sığacık Körfezi'nde batan teknedense dün öğlen saatlerine kadar tek bir iz bulunamazken hafta sonu meydana gelen facianın ardından denizden hâlâ ceset toplanıyor.

Dün sabahın erken saatlerinde Teos, Ekmeksiz Plajı yakınlarında sahilin kayalık bölümünde iki ceset bulundu. Yine aynı bölgede, kıyıdan 3 mil açıkta denizden, bir erkek cesedi çıkarıldı. Böylece ulaşılan ceset sayısı ikisi kadın, 46 kişiye yükseldi.
Yunan adalarına gitmek üzere yola çıkan 15 metrelik teknede Filistin, Somali, Irak, Moritanya ve Suriye uyruklu 65-85 kişinin olduğu sanılıyor. Facia pazar sabahı sahildeki sitelerin çığlıkları duyarak haber vermesiyle ortaya çıkmıştı.

Kurtulanların verdikleri ifadeye göre kaçaklar organizatöre 1500-2500 avro ödedi. Yani ölüm teknesi en az 97 bin 500, en fazla 212 bin 500 avroluk bir vurgundu. Kaçakların bir bölümü İstanbul'dan gelmişti, bir kısmı 'sığınmacı' sıfatıyla BM'den aldıkları geçici oturma izinleriyle İzmir'de oturuyordu.

Mülteciler dikkat çekmemek için otomobil ve minibüslerle Seferihisar yakınlarında kırlık alanda bir kamyonda toplandı.

Kamyon gece karanlığında dağ yollarını kullanarak koya geldi. 15 metrelik tekneye sıkış sıkış bindiler. İddiaya göre, tüm kaçışı organize eden Türk, tekne açıldıktan sonra dümeni bir kaçağa vererek "Hiç kırmadan giderseniz iki saat sonra Sisam'dasınız" deyip denize atladı. Geride kalan tekne, çok geçmeden lodos dalgalarının arasında battı.

Bellerinde lastikler...

Birçoğu beline otomobil iç lastiği geçirmiş mültecilerden sadece altısı saatlerce denizde mücadele ettikten sonra kıyıya sağ ulaşmayı başardı.

Kurtulanlardan Filistinli Mustafa Kamil, "Küçük gruplar halinde toplandık. Gruplar birbirini tanımıyordu. Teknede iç içe oturmuştuk. Birdenbire bağırışlar ve panik yaşandı. Teknenin neden ve nasıl battığını göremedim" dedi.

Saatlerin durduğu an

Cesetler üzerinde yapılan incelemede kollarındaki saatlerin 00.30-01.00 saatleri arasında durduğu görüldü. Denizcilere göre bu durumda tekne 23.30 gibi batmış olmalıydı.

Teşhis amacıyla tek tek fotoğrafları ve görüntüleri çekilen, numaralandırılan cesetler İzmir Adli Tıp Kurumu Morgu'na gönderildi. Üstlerinden kimlik çıkmadı.

Biz insanca davranıyoruz

Ege Denizi'ndeki tekne faciası dünya basınında yankı buldu. İngiliz The Guardian gazetesi, Türkiye ve Yunanistan arasında son dönemde gelişen ilişkilerin Ege Denizi'ndeki göçmen tehdidi dolayısıyla etkilenebileceğini belirtirken, Yunanistan 'ın Türkiye'yi göçmenlere karşı yeterli
önlemi almamakla suçlayabileceğini iddia etti.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Metin Çorabatır ise ilk defa bu bölgede o kadar büyük bir facia olduğuna dikkat çekerek "Bu olayın tabii hazır reçeteleri yok. Tüm dünyanın sorunu, sadece Türkiye ve Yunanistan arasında yaşanan bir sorun değil" dedi. Çorabatır, halihazırda Ankara Yunanistan'ı nereden gelirse gelsin tüm yasadışı göçmenlerini Türkiye'ye göndermekle, Atina ise Türkiye'yi yasadışı göçe karşı yeterli önlem almamakla suçluyor.

İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç da giderek büyüyen kaçak göçmen sorunundan dertli. İzmir'de kaçakların barındığı 115 kişilik misafirhanenin artık yetmediğini, yapımı süren 300 kişi kapasiteli misafirhanenin gelecek ay biteceğini söyleyen Kıraç, "Uçak biletle-rini dahi alıp ülkelerine uçakla gönderiyoruz. Biz bu insanlara değer veriyoruz" dedi.

Eklenme tarihi: 13.12.2007




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 GULNAK Dnz. Nak. ..
 BORLU Çevik Akary..
 TRANSPASİFİK deni..
 ORSA Tanker İşlet..
 NEOPLİS Otel
 MAYAMARINECYPRUS ..
 İSKOLDEN A.Ş.
 TUNCMETE Denizcil..
 INDEKS A.Ş
 DALSAN Liman İnşa..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim