Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Gemiler neden yabancı bayrak takıyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Libya açıklarında saldırıya uğrayan Türk şirketine ait ‘Cook Adaları’ bandıralı “Tuna-1” isimli kuru yük gemisiyle ilgili, “Türk bayrağı olsaydı her şey daha farklı olurdu” açıklaması ‘Neden yabancı bayrak?” tartışmasını tekrar gündeme getirdi.

Daha önce benzer tartışma teknelerde yaşanmış, hükümet bu konuda vergi indirimi yaparak Türk bayraklı teknelerin önünü açmıştı. Bugün ise Türk armatörlerin sahip olduğu gemilerin tonaj olarak yüzde 72’si yabancı bayraklı. Bunun en önemli nedeni ise vergi avantajı, banka anlaşmaları ve daha kolay personel bulmak.

Gemi sahiplerinin Türk bayrağı kullanmak istediğini anlatan Türk Armatörler Birliği Başkan Vekili Erol Yücel, şu bilgileri verdi: “Biz de gemilerimizde Türk bayrağını dalgalandırmak istiyoruz. Ancak bu şartlar altında yabancı şirketlerle rekabet etmemiz mümkün değil. Yabancı bayraklı orta ölçekli bir ticaret gemisinin günlük sabit gideri 6 bin dolar. Bu rakam Türk bayraklı gemide 7 bin dolar. Ayda 30 bin dolarlık fark yaratıyor. Bu sadece bir gemi için. Birden fazla gemisi olan şirketler de ise rakam daha da büyüyor. Türk personeli bile bedelli askerlikten yararlanmak için yabancı bayraklı gemide çalışmayı tercih ediyor. Çalıştıracak personel bulamıyoruz. Bu durum böyle devam ettiği sürece gemilerde yabancı bayrak tercihine devam edilir. Çünkü sektörde çok büyük bir rekabet var.”

YÜZDE 72’Sİ YABANCI

Türk armatörlerinin sahip olduğu gemi sayısının 2 bin 336 olduğunu belirten Erol Yücel, “Bu gemilerin tonaj olarak yüzde 72’si yabancı bayraklı. Adet olarak ise yüzde 45’i yabancı bayraklı. Türk armatörleri 43 farklı ülke bayrağını kullanıyor. Bunlar arasında ilk sırayı Moldova alıyor. Bu ülkeyi sırasıyla Marshall Adaları, Panama, Rusya, Liberya, Cook Island, Belize, Bahama ve Sierra Leone takip ediyor. Dünyada en çok kullanılan bayraklardan biri ise Panama. Bu ülkede de birçok avantaj ve finansal kolaylıklar bulunuyor” şeklinde konuştu.

SÖZLEŞMEDE YABANCI BAYRAK ŞARTI

YABANCI bayraklı gemilere finansal açıdan da kolaylıklar sağlandığını dile getiren Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, şu değerlendirmeyi yaptı: “Türk bayraklı gemiler çalıştıkları bankalarla ve finansal kuruluşlarla sorun yaşıyor. Özellikle bankalar bazı kredi ve sigorta işlemlerinde yabancı bayraklı gemileri tercih ediyorlar ve bunu sözleşmelerine şart olarak koyuyorlar. Durum böyle olunca işadamları da yabancı bayraklı gemileri tercih ediyorlar. Konuyla ilgili olarak çalışmalar yapılıyor. Ancak henüz net bir şey söz konusu değil” dedi.

EN ÇOK PANAMA TERCİH EDİLİYOR

Panama, dünyanın en büyük sivil gemi filosuna sahip ülkesi. Panama bandıralı sivil gemilerin sayısı, ABD ve Çin bandıralı gemilerin toplamından daha fazla. Panama bandıralı gemilerin büyük kısmının sahipleri ise yabancılar. Bunun birçok avantajı var. Kanalı kullanan Panama bandıralı gemiler geçiş için daha kolay kayıt yaptırabiliyor ve kendi ülkelerindeki yüksek gelir vergilerini ödemek zorunda kalmıyor. Panama bandırasıyla denizlerde dolaşan yaklaşık 8 bin 600 gemi var. ABD bandıralı gemilerin sayısı 3 bin 400 iken, Çin’de bu sayı 3 bin 700. Bugün dünyanın en büyük ticaret filosu sıralamasında Panama’yı sırasıyla Liberya, Marshall Adaları, Hong Kong ve Singapur takip ediyor. Panama’nın gemi kayıt politikası ülke için büyük bir gelir kaynağı haline de gelmiş durumda. Kayıt ücretleri, hizmet bedelleri ve vergilerden yılda 500 milyon dolarlık bir gelir yaratılıyor.

Türk gemilerin bayrak dağılımı

%72 Yabancı bayraklı
%28 Türk bayraklı

***********************************
KONU İLE İLGİLİ ÖNCEKİ HABERLERİMİZ:

- Gemiler neden Panama bandırasını tercih ediyor
- Türk bayraklı Gemilerin azalması Alman bankalarının oyunu mu?
- Türk Armatör gemilerinde neden Filipinli personel çalıştırıyor?
- Türk Armatör Yabancı bayrağa geçiyor!




Kaynak: Hürriyet
Eklenme tarihi: 14.05.2015




Share |




YORUMLARINIZ


...
oğlunun gemicikleri ne bayrak acaba?

Yazan: Hüseyin Akgün - 15.05.2015 10:51:49




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 KALKAN Denizcilik
 ABC SHIPSTORE D..
 TOPKAPI GROUP
 MALATYA Belediyes..
 GEMPO
 DİTAŞ Deniz işlet..
 EMRE Denizcilik
 ŞAHİNOĞULLARI Den..
 VİLLA Denizcilik ..
 ARYA SHİPYARD CO.
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim