Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Rusya, ikmal ihtiyaçlarını Türkiye'den aldığı gemilerle karşılıyor
Rusya, Suriye harekatının ikmal ihtiyaçlarını Türkiye'den aldığı eski yük gemileriyle karşılıyor.

Suriye'de başlattığı askeri harekat ile Soğuk Savaş'tan bu yana Sovyet sınırları ötesinde ilk defa bu kadar büyük ölçekte operasyon yürütmeye başlayan Rusya, ikmal ihtiyaçları için Türkiye'den aldığı eski gemileri kullanıyor.



Denizcilik kaynakları ve internette yer alan kamuya açık bilgi ve fotoğraflara göre Rusya, Suriye'de hava bombardımanına başladığı Eylül ayından bu yana Türk şirketlerden neredeyse kullanılamaz durumda en az dört ticari gemi satın aldı.

Rusya'nın Türkiye'den aldığı gemiler donanmanın yardımcı filosuna katıldı. Tüm donanmalar gibi Rus donanmasının da ikmal ve lojistik işleri için yardımcı filosu bulunuyor.

Bu dört gemi arasında Mart ayına kadar Ukrayna'nın Izmail limanında bekleyen Georgiy Agafanov adlı pas tutan bir soğutma gemisi de bulunuyor.

Geminin sahibi olan Ukrayna devlet firması bir daha denize çıkmayacağını düşündüğü gemiyi bir Türk şirketine 300,000 dolara sattı. Gemi Ukrayna'dan ayrıldıktan dokuz ay sonra yeniden sulara dönerken, bu kez Rusya bayrağı ile Kazan-60 ismini taşıyordu.Gemiyi Türk şirketi 2 E Denizcilik'e satan Ukrayna'nın nakliyat şirketi Danube Shipping'in yönetim kurulu başkanı Dmitri Barinov, geminin yıllardır kullanılmadığını belirterek yeniden denize inmesine şaşırdığını söyledi.

"Suriye Ekspresi'nin bir parçası haline geldi"

Bir nakliyat kaynağı, "Gemi, Suriye Ekspresi'nin bir parçası haline geldi... Bu gemiler Rus askerlerine gıda, yakıt, mühimmat, silah ve diğer eşyalar taşıyorlar" dedi.

Türkiye'den diğer bir nakliyat kaynağı ise, "Rus şirketler Eylül ayında piyasaya yaklaştılar, 6-7 gemi aldılar" dedi.

Kazan-60'ın yanı sıra Rusya'nın Türk şirketlerinden aldığı ve Dvinitsa-50, Kyzyl-60 ve Vologda-50 olarak yeniden isim verdiği gemiler bulunuyor.

Reuters'ın ulaştığı gemilerin eski sahipleri her ne kadar gemilerin Rus ordusunun bünyesine alınacağı hakkında hiçbir bilgileri olmadığını ifade etseler de, gemilerin Türkiye'den alınması Doğu Akdeniz ve Karadeniz'de pek dostu kalmayan Rusya'nın yürüttüğü askeri operasyonun zayıf bir noktasına dikkat çekiyor.

Rus müttefiki Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a karşı olan Ankara ile Moskova arasındaki ilişkiler Türkiye'nin bir Rus savaş uçağını Kasım ayında düşürmesiyle birlikte hızla bozuldu.

Ukrayna'dan Georgiy Agafonov gemisini alan 2 E Denizcilik şirketinden bir yetkili, geminin bir şirkete satıldığını ve ancak basında çıkan haberlerden sonra geminin Rus ordusunca kullanıldığını öğrendiklerini belirtti.

2 E Denizcilik yetkilisi, "Off-shore bir şirkete sattık. Onların daha sonra Ruslar'a sattıklarını öğrendik. Daha sonra basında Rus ordusu tarafından kullanıldığını gördük" dedi.

Rusya'nın Kyzyl-60 olarak isimlendirdiği geminin eski sahibi Troy Denizcilik'ten bir yetkili de geminin daha sonra Rus ordusu tarafından kullanılacağından haberleri olmadığını ifade ederek, "Kullandığımız bir gemiydi ama satmaya karar verdik. Bir şirket bize satın almaya talip olduğunu söyledi. Normal bir işlemdi. Ekim ayında sattık" dedi.

Taşımacılık sektörü tarafından kullanılan Equasis veritabanına göre Dvinitsa-50 yeniden isimlendirilmeden önce Alican Deval, Vologda-50 ise Dadalı adını taşıyordu. Reuters şirketlere ulaşamadı.

Konu hakkındaki sorulara Rusya Savunma Bakanlığı yetkililerinden cevap alınamadı.

Yeni ihtiyaç

Moskova merkezli Centre for Analysis of Strategies and Technologies araştırma görevlisi Vasily Kashin, Rus savaş gemilerinin ikmal kapasitesi açısından yetersiz kaldığını, bu nedenle ek yük gemilerine ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Moskova'nın Akdeniz'e gönderdiği gemiler arasında kuzey kutbunda bulunan Yauza isimli bir buz kırma gemisi de bulunuyor. gemisi de Moskova'nın nakliyat gücünü artırması için Akdeniz'e gönderildi. Kamuya açık verilere göre bu gemi Ekim ve Kasım'da olmak üzere Suriye'ye şu ana kadar iki seyahat gerçekleştirdi.

İngiltere merkezli gemi güvenlik şirketli MAST'ın operasyonlardan sorumlu yöneticisi Gerry Northwood, eski yük gemilerini alana Moskova'nın bu sayede ikmal üzerinde, başka şirketlerle çalışmaktan daha sıkı kontrol sağladığını ifade ederek, "Ruslar ticaret gemisi filosunu büyüterek muhtemelen Suriye'ye silah sevkiyatını doğrudan devlet kontrolü altına
almak istiyorlar... (Ayrıca) Rus bayraklı olmalar ek güvenlik de sağlıyor" dedi.

Öte yandan yardımcı filoya alınan gemiler ticari işler için de kullanılabileceği gibi yabancı limanlarda savaş gemilerine uygulanan sınırlamalara tabi olmuyorlar.



Kaynak: Dünya
Eklenme tarihi: 16.12.2015




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 BEŞERLER Denizcil..
 DERIN Denizcilik
 HİLAY Denizcilik ..
 FURUNO Denizcilik
 DOĞRU Denizcilik
 ADATEPE denizcili..
 ALİDAŞ Liman İşle..
 MNT Denizcilik Ta..
 TEMEL Kum Çakıl v..
 GOKTAS Yatcilik L..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim