Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Kıbrıs Baf açıklarında gemi krizi !
Kıbrıs’ta Baf’ın yaklaşık 30 deniz mili açıklarında Rum bandıralı Araştırma Gemisi ile bölgede bulunan Türk Donanmasına ait Türk Fırkateyni arasında diplomatik krize neden olan bir gerginlik yaşandı. Perşembe günü saat 15.30 dolaylarında, bölgeye ileriki bir zamanda denizaltından döşenmesi planlanan fiber optik hatları için deniz yataklarını incelemek için gittiği iddia edilen Araştırma gemisinin, Türk Fırkateyni tarafından bölgeden uzaklaşması ve geri dönüş yolunda Türk otoritelerinden izin alınması için uyarıldığı bildirildi.



Limasol’daki deniz aşırı EDT şirketine ait olduğu kaydedilen “The Flying Enterprise” isimli Araştırma Gemisi’nin kayıtlarının Amerika’da kayıtlı olduğu öğrenilirken, gemide bulunanların birçoğunun Amerikalı teknisyenler olduğu bildirildi. Araştırma gemisinde Rum Jeoloji Araştırma Kurumu’ndan bir temsilcinin de yer aldığı ve Türk Fırkateyninin uyarısı sonrasında Araştırma gemisi kaptanının Limasol’da bulunan Merkez bürosuyla iletişime geçtiği kaydedildi.

Türk Fırkateyninin uyarısı sonrasında Limasol’daki merkez bürosundan çalışmalarına normal şekilde devam et talimatını alan Araştırma gemisi kaptanının, Türk fırkateyninin Araştırma gemisini takip etmeye başladığını ve dün aynı bölgede devam eden çalışmalar boyunca, Türk fırkateyninin takibini sürdürdüğünü rapor ettiği ifade edildi.

ŞİRKET SÖZCÜSÜ RUM BASININA AÇIKLAMA YAPTI

Yaşanan gerginliğin Güney’de büyük bir tepkiyle karşılandığı bildirilirken, Araştırma Gemisi’nin sahibi olan Limasol merkezli şirket EDT’nin basın sözcüsü Christos Matsis, Rum basınına açıklamalarda bulundu.

Olayın her ne kadar Rum münasır ekonomik bölgeleri içinde olmasına rağmen, uluslararası sularda gerçekleştiğini belirten şirket sözcüsü Matsis, bu yüzden Türk fırkateyinin kendi yetki sınırlarının içerisinde olduğu düşünürek Araştırma gemisine uyarıda bulunmuş olabileceğini söyledi.

Fırkateyn kaptanının Araştırma gemisi ile iletişime geçerek, geminin kendini tanıtarak, ne amaçla bölgede olduğunu sorduğunu belirten Matsis, bu diyaloğun ardından Türk fırkateyninin geminin bölgeden hemen ayrılması konusunda Araştırma gemisine uyarıda bulunduğun açıkladı. Matsis, Araştırma Gemisi’nin bölgedeki araştırmalarını tamamlamak için iki gün daha bölgede kalacağını fakat Türk fırkateyninin yaklaşık iki deniz mili öteden kendi gemilerini takip etmeyi sürdürdüğünü de Rum basınına açıkladı.

DİPLOMATİK GİRİŞİMLER BAŞLADI

Baf açıklarında yaşanan olayın duyulması sonrasında Rum basını, Rum Dışişleri Bakanlığı’nın olay sonrası hemen açıklama yapma durumunda olmamasına rağmen, yetkililerin Amerika ve Birleşmiş Milletler nezninde diplomatik girişimleri başlattığını duyurdu.

Yaşanan gerginlik nedeniyle Güney’deki politik partilerinde tepkileri belirtmekte gecikmediler. Olay sonrasında DISI Başkanı Averof Neofitu Kıbrıs Cumhuriyeti’nin uluslararası tanınmışlığı olan Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği üyesi bir ülke olduğunu ve özgürlük haklarına karşı yapılan saldırıların kabul edilemez olduğunu açıkladı.

Rum Meclis sözcüsü Yiannakis Omirou ise, Türkiye’nin bu hareketini kınayarak, bu eylemi “korsanlık” olarak nitelendirdi. Omirou yaptığı açıklamada Türkiye’nin bu tarz tehditkar girişimlerinin ilk olmadığını belirterek, konuyla ilgili olarak Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği nezninde yasal girişimlerin hemen başlatılacağını açıkladı.


Kaynak: Detaykıbrıs
Eklenme tarihi: 19.12.2015




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 GRUP Denizcilik S..
 KOÇANLAR Deniz Ta..
 BURTRANS Shipping
 SELİNDA Boat
 DİNÇ denizcilik
 EDITH Yatçılık
 MIRAY Internation..
 DADAYLILAR
 NEMTAŞ Denizcilik
 GÜRMAR Denizcilik..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim