Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
NASA 'uzayı bükecek' gemi geliştiriyor!
NASA, Arkasındaki uzay zamanı genişletip, önündeki uzay zamanı daraltarak, ışık hızına erişmeye gerek kalmadan, ışık hızı sınırlamasının aşılacağı bir gemi geliştiriyor!

NASA mühendisi ve fizikçilerinden Harold White'ın liderliğindeki bilim ekibinin bir zamanların efsane dizisi Uzay Yolu'ndaki USS Enterprise (ya da bilinen ismiyle Atılgan) gemisinden esinlenerek üzerinde çalışmaya başladığı uzay gemisinin konsept tasarımı tamamlandı.



IXS Enterprise ismi verilen bu konseptin asıl önemi dış görünümünde değil doğrudan mekaniğinde yatıyor. Şöyle ki, ekip nihai aşamada ışık hızı engeline takılmadan ilerleyen bir uzay gemisi geliştirmeyi amaçlıyor ve bu doğrultuda Albert Einstein'in İzafiyet Teorisi'nden faydalanılıyor.



İzafiyet teorisi temel alınarak geliştirilen bu gemide de aynı Yıldız Gemisi Atılgan gibi nesnenin arkasındaki uzay zamanı genişletip, önündeki uzay zamanı daraltarak, ışık hızına erişmeye gerek kalmadan ışık hızı engelinin aşılması planlanıyor.

Yukarıda belirttiğimiz üzere geminin konsept tasarımıyla birlikte ilk aşaması tamamlandı. Harold White önderliğindeki NASA ekibi bundan sonra projenin matematiksel olarak gerçekçi olduğunu ispatlamak için çalışacaklar.

Peki nasıl?



Gelin biraz derine inelim...

Bu tip konulara ilgi duyan okurlarımızın muhtemelen kolaylıkla fark ettiği üzere bir sonraki -ve asıl önemli olan- aşama warp cihazını (yani uzay bükücüyü) geliştirmek. Hani Uzay Yolu'ndaki bu teknolojiye sahip olan ırkın yıldızlar arası seyahatlerinde kullandıkları gemiyi güçlendiren motor teknolojisi.

Yani düşünün ki bir uzay gemisinde bir galakside diğerine gitmek istiyoruz. İşte bu warp cihazını çalıştırdığımız vakit, alet uzayı büktüğünden arkamızdaki uzay gerilirken önümüzdeki sıkışıyor. Nasıl ki örneğin eşit uzaklıkta iki cismin yer aldığı bir çarşafı büktüğümüzde önümüzdeki cisim yakınımıza geliyorsa burada da aynı şekilde gideceğimiz galaksi bize yaklaştırılıyor. Diğer bir deyişle ışık hızına yaklaşmadan ışık yıllarını aşabiliyoruz.

Tüm bu yazdıklarımız fantezi gibi görünse de aslında teorik olarak mümkün dairesinde. Çünkü yine Einstein'in izafiyet kuramına göre zamanın tersine işlemeye başladığı ışık hızını geçmeyi bırakın ışık hızına yakın hızda seyahat dahi imkansız. Işık hızının kendisi ise zaten zamanın durduğu nokta. Yine teorik olarak baktığımızda biz örneğin x gemisinin içerisinde ışık hızına yaklaştıkça bizim için her şey normal gibi görünürken, bizi dışarıdan izleyen bir gözlemcinin göreceği üzere zaman yavaşlayacak ve buna mukabil gemi ağırlaşacaktır. Işık hızına erişebilmek için gereksinilen enerji ise sonsuz olacaktır. Yani kısacası ışık hızı imkansız bir seçenek.



Peki çözüm?

Çözüm uzayı bükmemiz. Ki zaten yine Einstein'in dediği üzere uzay zaten her an hareket halinde ve sonsuz oranda elastik. Şöyle ki, kütlesi olan her cisim uzayı kütlesi nispetinde büküyor. Kütle arttıkça etki de artıyor doğal olarak. Bunun en güzel örneği ise kara delikler. Dahası uzayı büken tek şey kütle de değil. Boşluk da daima bir bükülme halinde. İşte hedeflenen bu bükülmeyi yönlendirebilmemiz ki bunu da warp cihazı sayesinde yapabilmeyi umut ediyor bilim insanları.



Velhasıl konu alabildiğine derin olduğundan burada yazmamız imkansız. Eğer bu yazdıklarımız ilginizi çekiyorsa size tavsiyemiz buradaki ve buradaki bağlantıları okumanız yönünde (İngilizce). Türkçe bir giriş mahiyetinde de bu makaleyi okuyabilirsiniz. Sonrasında zaten Google sizi yönlendirir.



Kaynak: Yenişafak
Eklenme tarihi: 09.03.2016




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 IMB Shipping and ..
 TEMEL Kum Çakıl v..
 SEACOR INTERNATIO..
 OLAY NAUTIC
 TANGO Denizcilik
 IBC Güler Dış Tic..
 GİRİT Denizcilik ..
 MARİNTEK Danışman..
 İNKA
 LAGON Shipping De..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim