Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Nisan 2024
Haber
Anket
Gemi Korsanlığı hakkında bilgi edinelim
İçerisinde Türk Gemi personeli bulunan 2 geminin şu anda Somalili haydutlar tarafından kaçırılmış ve alıkonulmuş olması üzerine, sitemizin değerli üyelerinden Uzakyol kaptanı Sayın Ünal Celasin ‘in VİYA BÖYLE kitabında bahsettiği KORSAN yazısını yayınlama ihtiyacı duyduk.

ÜNAL CELASİN ’İN KALEMİNDEN;

Hangi devirde kaldı korsanlar ama görüldüğü üzere bizi yakından alakadar etmekte. Dünya nüfusunun %80’i fakirlik ve yoksullukla mücadele ediyor. Gemiler silahlı palalı haydutlar tarafından istila edilmekte, personelin değerli eşyaları paraları alınmakta, tabii öncelikle Kaptan ziyaret edilmekte, kasa açtırılmakta ve kasanın içinde para olmadığı görülmekte. Siz korsansınız bu durumda tavrınız ne olabilir “Ne yapalım kısmetimize kasada para kalmamış, canınız sağolsun, bir dahaki sefere inşallah” mı dersiniz. Sizin canınızın değeri onlar için bir sinekten farksızdır. Zaten direnenler, ya canını ya da bir uzvunu kaybetmektedirler. Hiçbir armatör “Korsan parasına dokunmayın” diye Kaptanını uyarmaz. Bunu da ben öneriyorum ve de uygulamaktayım korsan mıntıkasından geçerken. Kasada yarısı bozuk 1 .500 dolar kadar para olsa fena mı olur? Kalan parayı kamaranın dışında bir yere zulalarsınız (gemide bir şey sakladığınız sizin bildiğiniz gizli yere zula dendiğini öğrendiniz) olur biter. Bordayı aydınlatan seyyar lambalar ve döşenmiş su hortumları korsanları caydıran önlemler olarak gemilerimizde uygulanmaktadır. Korsanlar gelince bu su hortumlarıyla onları savacağız. Ellerinde otomatik silahlarla adamlar halimize bakıp katıla katıla gülerken hayal etmekteyim. Bence müzik yayını yapıp korsanlar geldiğinde göbek atsak adamları daha çok şaşırtırız diye düşünmüyor değilim. Adamların açlıkları o dereceye varmış ki demirde boş geminin daha ziyade pervane çevresine gemi sacına montelenmiş olan tutyaları (zinc anods) söküp almaktalar. Tutyanın ne olduğu, ne işe yaradığı bu kitabın içinde var.

Şu yazıyı yazdığım yıl 2004, gemilere, kaçaklara karşı mücadelede kullanılmak üzere SSAS (Ship Security Alert System) sistemi kuruluyor. Bakın bu biraz içimizi ferahlatır. Herhangi bir korsan saldırısında düğmeye basınca aynı anda şirkette ve Ankara’da geminin pozisyonuyla birlikte kırmızı ışık yanmaya başlıyor ve o bölgedeki sahil korumayla temas edilerek anında helikopterle komandolar yardıma geliyor. Ama o sistemin kurulmadığı yerlerde gene tek başımıza kalıyoruz. Bir iki tavsiyemiz olsun. Mümkünse o yerlerden çok uzak geçin, olabilirse geçişi gündüze rastlatın. Personeliniz korsanlara karşı fiili bir müdahalede bulunmaması için uyarın.

Rutin bültenlerle yayınlanan korsan saldırısıyla karşılaşmış bazı gemilerin hikayeleri oldukça fazla, bizim buraya 5 tanesini almamız yeterli. Zaten olaya yabancı sayılmazsınız artık.

1- Telex’de warning olarak gelmiş bir mesaj: İncreasing number of attacks have been reported in the Malacca straits between the coordinates 01 to 02n 101 to 103e, where the same armed gang of pirates seems to have repeatedly attacked ships.

Ships calling at İndonesian ports of Belawan, Dumai, Jakarta, Merak. Samarinda have reported numerous attacks whilst at berth and anchor.

Attacks have been reported at Chittagong, Mongla and Chennai
while at anchor. Ships at ports in Bangladesh have been subjected to theft of zinc anodes welded to ship’s sides and stern.

Somalian waters continue to be a risk prone area for hijakings. Ships should keep at least 50 miles and if possible 100 miles from the Somali coast.

Extra caution is advised to all ports in İndenosia, Gelasa str, Banka str, Sunda str, Malacca str, Singapore str, Phillip channel, Chittagong roads, Mongla anchorage, Colombo anchorage. Kandla, Southern Red sea, Gulf of Aden, The Somali coast, Conakry, Brazil and Nigerian ports.

2- The M/V Anna Sierra was hijacked at a position 11 15n 102 00e in Gulf Of Thailand at 00.20. She was carrying 12.000 MT of sugar estimated to be valued at US dollars 4 million and was bound for Manila. The vessel was boarded by 30 masked pirates armed with machine guns, pistols and knives. Once they had secured the vessel, the pirates repainted the hatch covers in grey. The lower parts of derricks, masthouses were repainted in black and changed the ship’s name. The crew were handcuffed and locked up for two days. They were then split into two groups. The first group of 8, were placed on a make shift pontoon of two drums and wooden planks and set adrift 100 miles from the Vietnamese coast. The pirates then opened fire on the crew. Fortunately none of the crew were injured. The remaining 14 and master were later ordered into a life raft The Anna Sierra then sailed away leaving the liferaft in very rough seas.

3- Alongside Rio de Janeiro, Ship was boarded by an armed gang who threatened to shoot the ship’s crew. 7 containers were opened and the conteins stolen.

4- 12 09n -050 49e Somalia, Whilst underway at 09.12 utc hours about 20 Somalian pirates attacked vessel from an armed craft. They boarded and stole money and some bonded stores.

5- 335 degrees. 3.2 miles of North breakwater Callo, Peru

Whilst at anchor pirates boarded vessel and stole four ropes despite there being three crew and 2nd officer on duty on the bridge

Her basımda update yapacağımız konular olacaktır. Bakalım korsanlık konusunda alınacak son önlemler nedir?

23.07.2007 tarihli Lioyd’s List gazetesinde yayınlandı:

Artmakta olan korsan saldırılan ve uyuşturucu madde trafiği karşısında, NATO savaş gemilerinden oluşan bir filo, Afrika kıtası etrafında 12,500 deniz millik tarihi bir seyir yapacaktır

Afrika sularında deniz güvenliği hususundaki bilinçliliği arttırmak için iki aylık bir görevle 4 Ağustos 2007’de Daimi NATO Denizcilik Grubu 1, Akdeniz’den yola çıkacaktır.

Afrika Boynuzu (Horn of Africa) açığındaki korsanlık olayları, Batı Afrika’daki uyuşturucu madde ticareti, Nijer Delta’sındaki petrol tesislerine yapılan saldırılar ve insan kaçırma olayları hakkındaki haberler üzerine bu misyon gerçekleştirilmektedir.

Geçen haftalarda, Dünya Gıda Programı Teşkilatı, bölgedeki korsanlık olayları sonucunda, Somali’ye yardım götürmekte olan gemilerin güvenliği hususunda duyulan ciddi endişeleri belirtmişti. Northwood’da bulunan Müttefik Deniz Unsuru Komutanı Amiral Sir James Burnell-Nugent “Deniz güvenliği bakımından endişe verici bir tehditler eğilimi görüyoruz. 21inci yüzyılda tahıl ve mısır taşıyan gemilerin kurşunlarla değil, korsanlar tarafından tehdit edildiğini görmek çok sıkıntı verici bir durumdur” demiştir.

NATO Gemileri, Gine Körfezi’nde ve Afrika kıyılarında izleme, kontrol ve ‘varlık gösterme operasyonları’ yapacaklardır.

NATO yetkilileri, emniyetli bir deniz çevresi sağlanmasında istihbaratın ana unsur olduğunu söylemektedirler.

Afrika NATO görev kuvveti( komutanlığını yapan Tuğamiral Mike Mahon (ABD), “Gine Körfezindeki enerji güvenliği ve Batı Afrika sahili açıklarındaki korsanlık olayları tüm NATO ülkelerini etkileyen sorunlardır” demiştir.

Bu misyona, Kanada, Danimarka, Almanya, Hollanda, Portekiz ve ABD’den gemiler katılacaktır.

Eklenme tarihi: 29.11.2008




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 İSTANBUL34 Vap. H..
 LİDER Gemi San.Tu..
 YILTUR Denizcilik
 SAROS Dalgıçlık H..
 LAMIA Yat İşletme..
 ÇEBİ Denizcilik
 GİRİT Yatcilik
 SELEN Denizcilik
 BEŞERLER Denizcil..
 UGUR 44 Vapur Ac..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim