Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
20 Nisan 2024
Haber
Anket
Panama Kanalı yeniden doğdu
Panama Kanalı’nı genişletme çalışmaları iki yıl uzadı ve oldukça pahalıya mal oldu. Amerika’nın en önemli su yolundan artık 14 bin konteyner taşıyan gemiler de geçebilecek.

En kestirme su yolu

Panama Kanalı’nın uzunluğu 82 kilometreyi buluyor. Büyütme ve tahkim çalışmaları sırasında kanal genişletildi ve derinleştirildi. Pasifik ve Atlantik Okyanusları arasında daha fazla geminin geçebilmesi için kanal kapakları ve savaklar büyütüldü.



Tarihi yolculuk

“Cosco Shipping Panama” yenilenen Panama Kanalı’ndan geçen ilk gemi olacak. Çin armatörlük şirketinin gemisi kurayla seçildi. Kaptan Jude Rodrigues Yunanistan’ın Pire limanından ayrılışta, “Panama Kanalı’ndan çok kereler geçtim ama genişletilen kanaldan geçecek ilk geminin kaptanı olmak bambaşka bir duygu”, dedi.



Maket ölçeğinde dev kanal

Kılavuzların gemileri yenilenen kanaldan kazasız geçirebilmeleri için gemi maketleriyle kurs gördüler. Okyanuslar arasındaki yeni kanaldan 49 metre genişliğinde ve 366 metre uzunluğundaki gemiler geçebilecek. Kanalın yük kapasitesi yüzde 100’lük artışla yılda 600 milyon tona çıktı.



Pahalıya çıktı, geç tamamlandı

Kanal inşaatının maliyeti öngörülen tutarın 2 milyar dolar üzerine çıkarak 5,25 milyar doları buldu. Toplam 40 bin kişinin çalıştığı inşaatın tamamlanması iki yıl uzadı. Kanalın genişletilmesinde dağlar düzlendi, 150 milyon metreküplük hafriyat yapıldı ve 192 bin ton çelik kullanıldı.



Dev gemilere dev havuzlar

Kanal boyunca su seviyesini düzleyen üç büyük havuz bulunuyor. Son yıllarda daha büyük gemilerin inşa edilmesi nedeniyle havuzlar kanalın kritik noktaları olmuştu. Bu nedenle havuzların büyütülmesine de önem verildi. Dünya sularında seyreden gemilerin yüzde 96’sı Panama Kanalı’ndan geçebilecek.



Ekonominin ve turizmin motoru

Kanal, 3,8 milyon nüfuslu Panama’nın can damarı sayılıyor. Devlet kanal sayesinde yılda 1 milyar dolar gelir sağlıyor. Kanaldan sağlanan gelirin on yıla kadar 4 milyar dolara çıkması bekleniyor. Bu paranın bir bölümü turizmden elde ediliyor. Panama’ya gelen her turist mutlaka kanalı da görmek istiyor.



ABD’den bağımsızlık

Kanal 1999 yılında Panama’nın mülkiyetine geçti. O yıla kadar Panama Kanalı’nı ABD kontrol etmekteydi. Amerikan birlikleri kanal inşaatının başlamasından bir yıl önce, 1903’te bölgeyi işgal etmiş ve kanalın sınırsız kullanım hakkı bir anlaşmayla ABD’ye verilmişti. Kanal 17 yıl önce Panama devletine devredildikten sonra ilk kez kâra geçti.



Asırlık su yolu

15 Ağustos 1914’te Panama Kanalı’nı geçen ilk gemi 200 yolcu taşıyan ‘Ancona’ gemisi olmuştu. İlk kanal Amerikan kara kuvvetleri mühendislik kolordusu tarafından inşa edildi. 1905 – 1914 yılları arasındaki inşa çalışmaları sırasında 6 bin kişi kazaya uğrayarak hayatını kaybetti.



Kuzeydeki rakip

Nikaragua daha geniş ve daha büyük bir kanal inşa etmek üzere kolları sıvadı. İnşaatı bir Çin konsorsiyumu finanse ediyor. 2015 yılındaki temel atma töreni Nikaragualılar ve çevre dostları tarafından protesto edildi. Nikaragua’daki kanalın, Panama Kanalı’nın kıtadaki en büyük ticari su yolu olma özelliğini tehlikeye sokabileceği belirtiliyor.






Kaynak: DW
Eklenme tarihi: 27.06.2016




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 LCM ROTA
 ATASOY Grup Deniz..
 ORSA Tanker İşlet..
 AKGÜNLER Denizcil..
 OSMAN VE YAŞAR EK..
 SUDE Denizcilik
 GEMAK
 HACI ŞABAN ZORER ..
 KOÇLAR Denizcilik
 C-M Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim