Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
2. Dünya Savaşı'ndan kalma enkazlar kayboldu !
Hollanda ve İngiltere Cava Denizi tabanında bulunan 2.Dünya Savaşı'ndan kalma 3 Hollanda gemisi, 3 İngiltere gemisi ve 1 ABD denizaltısı enkazının kaybolduğunu açıkladı. Enkazların gemi hurdalarını satarak kazanç elde etmek isteyenlerce yağmalandığından şüpheleniliyor.



BBC Türkçe'nin aktardığına göre, İngiliz Guardian gazetesi, Hollanda gemilerinin yanı sıra Cava Denizdeki 3 İngiliz gemisinin de kaybolduğunu yazdı.

2 Hollanda gemisinin enkazının tamamen yok olduğu, 3. Hollanda gemisinin ise büyük bir parçasının yerinde olmadığı açıklandı.

Gemilerin kaybolduğu, 1942'deki deniz muharebesinin 75. yılına yönelik gerçekleştirilen bir keşif gezisinde ortaya çıktı.

HMNLS De Ruyter, HMNLS Java ve HMNLS Kortenaer adlı 3 Hollanda gemisinin enkazı 4 yıl önce amatör dalgıçlar tarafından keşfedilmişti.

Guardian gazetesi 3 boyutlu resimleri gördüğünü, HMS Exeter, HMS Encounter ve HMS Electra adlı 3 İngiliz gemisi ve 1 ABD denizaltısı enkazlarının da bulunması gereken deniz yataklarında yalnızca enkazlardan arta kalan çukurların gözüktüğünü yazdı.

İNGİLTERE VE HOLLANDA OLAYI ARAŞTIRACAK

İngiliz hükümeti sözcüsü yaptığı açıklamada: "Birleşik Krallık hükümeti insan kalıntıları barındıran herhangi bir enkaza yapılan izinsiz müdahaleyi kınamaktadır. Endonezyalı yetkililere ciddi endişemizi ilettik ve olayı soruşturmak için ve ileride bu yerlerin korunması konusunda önlemlerin alınması isteğimizi ilettik" dedi.

Sözcü, savaş enkazlarının yağmalanmasının ölenlerin yakınlarını incittiğini ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu da kaydetti.

Cava Deniz Muharebesi'ni yöneten Tümamiral Karel Doorman'ın 82 yaşındaki oğlu Theo Doorman, enkazları görüntülemek için iki hafta önce gerçekleştirilen keşif gezisine katılanlar arasındaydı.

'DENİZCİLERİN MEZARLARINI RAHATSIZ ETMEME GELENEĞİ İHLAL EDİLDİ'

Doorman, babasının içinde bulunduğu geminin yerinde bir boşluk gördüğünde gözlerine inanamadığını söyledi: "Üzgündüm, sinirli değil. Çünkü bu sizi bir yere götürmez. Ama üzgündüm. Çünkü yüzyıllardır süregelen denizcilerin mezarlarını rahatsız etmeme geleneği burada ihlal edildi."

Japonya tarafından batırılan 3 İngiliz ve 3 Hollanda gemisinde bulunan yüzlerce asker hayatını kaybetmişti.

Hollanda Savunma Bakanlığı da olayı kınayarak soruşturma başlatıldığını ve hükümetin bilgilendirildiğini duyurdu. 27 Şubat 1942'de Müttefik Devletler, Japon donanmasını durdurmak için harekete geçti. Hollanda, İngiltere, Avustralya ve ABD'ye ait gemiler yer aldı. Tümamiral Karel Doorman'ın kumandası altındaki 5 kruvazör ve 9 destroyer operasyona katıldı. Muharebeden geriye yalnızca 2 Müttefik gemisi kaldı. Müttefiklerin yenilgisi, Japonya'nın günümüz Endonezyasını işgal etmesine yol açmıştı.

'HURDA İÇİN YAĞMALAMAK NEREDEYSE İMKANSIZ'

Endonezya, Singapur ve Malezya etrafındaki denizlerde savaş sırasında batmış yüzlerce gemi ve denizaltının mezarı bulunuyor.

Enkazların çelik, alüminyum ve pirinç hurdacılığı için yağmalanması sık görülen bir uygulama. Ancak uzmanlar buradaki enkazların hurda amacıyla çalınmasının devasa bir operasyon olacağını söylüyor. Zira 3 Hollanda gemisinin enkazı Endonezya kıyılarından 100 kilometre açıkta ve 70 metre derinlikte yer alıyordu. Hurdacılık yapan operatörler, o noktada bulunan enkazları çıkarmanın hiç de kolay olmadığını söylüyor.

Hollanda'nın Algemeen Dagblad gazetesine konuşan hurda şirketi Mammoet çalışanı Paul Koole, "Bunu hurda için yağmalamak neredeyse imkansız. Hurdacılık için çok ama çok derinde" dedi.

BBC'nin iletişime geçtiği Endonezya Donanması da gemilerin kaybolduğundan haberleri olmadığını fakat bunu inceleyeceklerini açıkladı. Donanma Sözcüsü Albay Gig Sipasulta, "Enkazların böylesine yok olmasını anlayamıyorum. Bunu çıkarmak aylar, hatta yıllar süren bir faaliyet olurdu" dedi.





Kaynak: sputniknews
Eklenme tarihi: 17.11.2016




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 UNİTED Maritime
 MERYEM ANA Deniz ..
 MALATYA Belediyes..
 DENİZ-AY Denizcil..
 DENAŞ Deniz Nakli..
 MİLANGAZ Uluslara..
 LOTUS Shipping
 ULUSAL Denizcilik
 KARAS Denizcilik
 ROYALMAR Denizcil..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim