Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
''Mavi Balina 2016'' tatbikatı başladı
Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenen tatbikata çok sayıda ülkenin deniz kuvvetleri unsurları ile gözlemcileri katıldı Tatbikatta senaryo gereği gemilerde, içinde teröristlerin olduğu, patlayıcı madde yüklü süratli bir botun yaklaştığı senaryosu üzerinden asimetrik tehdit altında liman çıkışı eğitimi yapıldı.

Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenen "Mavi Balina-2016 Davet Tatbikatı", 11 ülkenin katılımıyla gerçekleştiriliyor.

Donanma Komutanlığının planladığı iki yılda bir yapılan ve bu yıl 5. kez gerçekleştirilen tatbikatın ikinci safhası, savaş gemilerinin Marmaris'teki Aksaz Deniz Üssü'nden ayrılmasıyla başladı.

Tatbikatı görüntüleyecek basın mensupları da Deniz Yüzbaşı Kemal Varlı komutasındaki TCG Rüzgar hücumbotu ile tatbikatın yapılacağı Yılancık Adası mevkisinde konuşlandırıldı.

Dost ve müttefik ülkelerin katılımıyla çok uluslu icra edilen Mavi Balina Davet Tatbikatı ile denizaltılara karşı eğitim seviyesinin artırılması amaçlanıyor.

Tatbikat, katılan birliklerin gerçek harekat ve görevlere hazırlıklarını desteklemek amacıyla koordineli denizaltı savunma harbi, deniz hava harekatı eğitimlerine de imkan sunuyor.

Tatbikat senaryosu

Tatbikatta liman çıkışı yapan gemilere içinde teröristlerin olduğu, patlayıcı madde yüklü süratli bir botun yaklaşması senaryosu üzerinden, asimetrik tehdit altında liman çıkışı eğitimi icra edildi.

Deniz Yarbay Ali Tuna Baysal komutasındaki TCG Gelibolu Fırkateyni'ne, Deniz Hava Komutanlığı bağlısı bir Seahawk helikopteri konuşlandı. Tatbikata katılan gemiler, liman çıkışının tamamlanmasının ardından eğitimlerin icrası için Doğu Akdeniz'deki planlı mevkilerine intikal etti.

Doğu Akdeniz'deki tatbikatta, su üstü unsurları tarafından verilecek ve düzenlenecek senaryolara göre tatbikata katılan, dalmış ve gizlenmiş durumda bulunan denizaltıların aranılarak tespit ve teşhis edilmesi, teşhis edilen denizaltıların etkisiz hale getirilmesi faaliyetleri ile gizlenmiş denizaltılar tarafından su üstü unsurlarının tespit ve teşhis edilmesine yönelik eğitimler yapılacak.

Tatbikatla dost ve müttefik ülke Deniz Kuvvetlerinin unsurları ile ortak usuller ve taktikler denenerek, birlikte çalışılabilirliğin artırılacağı, bilgi ve tecrübe paylaşımının sağlanacağı kaydedildi.

Tatbikata katılan unsurlar

Tatbikata, Türk Deniz Kuvvetlerinden fırkateyn, korvet, hücumbot ve denizaltıların yanı sıra ABD'den bir muhrip ve bir deniz karakol uçağı, NATO Daimi Deniz Görev Grubundan Kanada'ya ait bir fırkateyn ile İspanya'ya ait lojistik destek gemisi, Bulgaristan'dan bir fırkateyn, Pakistan'dan bir fırkateyn, Romanya'dan bir korvet katılıyor.

Tatbikatta, Türkiye'den 5 fırkateyn, 5 denizaltı, 2 hücumbot, bir korvet, bir lojistik destek gemisi, 2 deniz karakol uçağı, 6 helikopter, Türk Hava Kuvvetlerinden 2 F16 ve VLF BAFA (Denizaltı Cevapsız Yayım İstasyonu) bulunuyor.

Tatbikatta 3 bin askeri personel görev yapıyor

Tatbikatta ABD, Bahreyn, Gambiya, Gürcistan, Kuveyt, Lübnan, Nijerya, Pakistan, Romanya ve Suudi arabistan'dan 17 gözlemci, 2 karargah subayı ve bir süratli analiz timi ile yaklaşık 3 bin askeri personel bulunuyor.

Türk Deniz Kuvvetlerinin en prestijli tatbikatlarından Mavi Balina Tatbikatı, 28 Kasım'da eğitimlerin tamamlanmasıyla sona ererken, tatbikata katılan gemiler milli kontrole geçerek planlı seyir, eğitim ve görev faaliyetlerine devam edecek.

Nusret 2016 Davet Tatbikatı İzmir'de yapılacak

Mavi Balina Davet Tatbikatı'nın devamında ise Türk Deniz Kuvvetleri, 25 Kasım-4 Aralık tarihlerinde İzmir körfezinde çok uluslu icra edilecek Nusret 2016 Davet Tatbikatı'na ev sahipliği yapacak.

Farklı ülkelerden katılacak mayın harbi unsurlarının birlikte çalışılabilirliğini geliştirmek amacıyla düzenlenen Nusret 2016 Davet Tatbikatı'nın ardından Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı aynı dönem içinde çok kısa süre arayla Ege ve Doğu Akdeniz'de dost ve müttefik devletlerin deniz kuvvetleri unsurlarından birçok gemi ve gözlemci personelin iştiraki ile icra edilen iki büyük çok uluslu tatbikata ev sahipliği yapmış olacak.



Eklenme tarihi: 23.11.2016




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 HM Denizcilik Tic..
 KALE Grubu
 SERAKİ Turizm Ltd..
 ÜTOPİK Rekreasyon..
 NOSA Den. Loj. It..
 ORION Denizcilik ..
 REKA Denizcilik
 KAMAN Denizcilik ..
 BYZAS Turizm
 DESAS A.Ş.
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim