Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Alemdar Destanı'nın 96. yıl dönümü
İstiklal Savaşı’nda büyük öneme sahip Alemdar Gemisi’nin Zonguldak’ın Ereğli ilçesine intikalinin 96. yıl dönümü dolayısıyla etkinlik gerçekleştirildi.

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde İstiklal Savaşı’nın ilk deniz şehidi Recep Kahya ile Milli Mücadele yıllarında üstün yararlılık gösteren Alemdar Gemisi’nin Ereğli’ye intikalinin 96. yıl dönümü dolayısıyla etkinlik düzenlendi.



Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığında görevli Deniz Yüzbaşı Murat Aksu, Alemdar Destanı’nın 96. yıl dönümü nedeniyle Süleymanlar Mahallesi’ndeki Alemdar Anıtı önünde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, İstiklal Savaşı’nda büyük öneme sahip tarihi bir olayın yıl dönümünü kutladıklarını ve bu uğurda şehit olan Recep Kahya’yı andıklarını söyledi.

Trabzon’a hareket etmek için Ereğli’den ayrılan Alemdar Gemisi’nin ihbar edilmesi üzerine Fransız C-27 gambotu (bir veya birkaç silahlı küçük savaş gemisi) tarafından yolu kesilerek tüm silahlara el konulduğunu anlatan Aksu, “El konulan gemi İstanbul’a hareket ettirildiği sırada Ereğli’nin 10 mil açıklarında Alemdar personeli kargaşa çıkararak kumandayı tekrar ele almış ve Fransız askerlerini etkisiz hale getirerek Ereğli’ye dönüş yapmış, bu sırada olayı fark eden C-27 gambotu Alemdar’a ateş açmıştır. Çatışma seslerini Ereğli’den duyan halk sahilden ve denize açılan sandallardan C-27 gambotuna yaylım ateşi açarak gambotun açığa kaçmasını ve daha sonra Zonguldak’a geri dönmesini sağlamıştır.” şeklinde konuştu.

Alemdar Gemisi’nin, kaçırılmasını önlemek amacıyla 9 Şubat 1921’de Çoban Çeşmesi önlerinde karaya oturtulduğuna değinen Aksu, şunları kaydetti:
“Recep Kahya bu çatışma sırasında kalbinden vurularak İstiklal Savaşı’mızın ilk deniz şehidi unvanını almış, bütün Ereğli halkının katılımı ile cenazesi şehir mezarlığına defnedilmiştir. Alemdar, Milli Mücadele kapsamında birçok görevde bulunmuş, mühimmat ve önemli malzemelerin transferini yapmış, üzerine monte edilen toplar sayesinde başta Şahin vuruşu olmak üzere Novorosyk’de harp mühimmatı taşıyan gemilere karakol ve kollama görevi yapmıştır. Ayrıca Pontus çeteleriyle mücadele etmiştir. Romanya ve Bulgaristan’a denizyolu ile kaçan Abacı Yanko ve Sarı Yani çetesini yakaladığı gibi birçok çeteyi de yakalayarak resmi makamlara teslim etmiştir.”

Alemdar Gemisi’ne İstiklal Madalyası girişimi

Gazi Alemdar Gemisi Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkan Vekili Atalay Durmaz Demiroğlu ise Gazi Alemdar Müze Gemisi’nde düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, gemi ve mürettebatının kazandığı zaferin İstiklal Mücadelesi’nin çok önemli bir anlaşması ile taçlandığını anımsatarak, “Bu sayede Kurtuluş Savaşı süresince Türk karasularında Türk bayraklı gemilere Fransız donanması tarafından dokunulmaması sağlandı. Alemdar, Rum ve Ermeni çetelerini engellediği gibi Yunan donanmalarını ise Karadeniz’de peşinden koşturdu. Bu geminin dolayısıyla Ereğli’nin İstiklal Madalyası ile onurlandırılması için girişimde bulunduk. Gerekli bilgi ve belgeler TBMM’ye sunuldu. Konu ile ilgili kanun çıkması gerektiği için milletvekillerimizle görüştük. Konunun takipçisi olacaklarını söylediler. İleriki günlerde bu olayın da gerçekleşeceğine inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Recep Kahya’nın İstanbul’da yaşayan torunu Mehmet İpek (73) de Ereğli halkına desteklerinden dolayı teşekkür etti.





Kaynak: Habertam
Eklenme tarihi: 10.02.2017




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 SİMPLYDİVİNG
 SANCAK Den. Nak. ..
 İSTANBUL34 Vap. H..
 İSTANBUL Denizcil..
 DOĞRU Denizcilik
 MARİNMET Deniz İn..
 UFUK DENİZ Gemici..
 YAREN Denizcilik
 ÖZEL PENDİK YAŞAM..
 PASİFİK Denizcili..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim