Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
20 Nisan 2024
Haber
Anket
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'dan Somalili korsan açıklaması
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Somali açıklarında etkin olan ve milyonlarca dolar fidye karşılığında gemileri ellerinde rehin tutan 2 önemli korsan şebekesinin bulunduğunu açıkladı.

Ban, BM Güvenlik Konseyi'ne sunulan raporunda, bu şebekelerden birinin Puntland'da bulunduğunu ve Eyl bölgesine yerleştiğini, diğerinin Mudug bölgesinde olduğunu ve balıkçı köyü Xarardheere'den faaliyet gösterdiğini söyledi.

Raporda, korsanlık gruplarından bir bölümünün kendi askeri kapasite ve kaynaklarına dayanarak Somalili yetkililerce kurulduğu yolundaki söylentilere de işaret edildi.

Somali sahilleri açıklarındaki korsanlık ve silahlı soygun sorununun üstesinden gelmenin önemli ihtiyaç olduğu kaydedilen raporda, bunun Somali'de etkin bir hükümetin kurulması, siyasal uzlaşma, Afrika Birliği Barış Gücü'nün çabaları ve yasal düzenin güçlendirilmesi şeklinde koordineli yöntemle yapılması gerektiği belirtildi.

Ban raporunda, BM üyelerinden de Afrika Birliği Barış Gücüne destek olma, barışçı çabaları artırma yoluyla Somali'deki kanunsuzluğun çözümünde artan oranda yer almalarını istedi.

Raporda, ayrıca Uluslararası Denizcilik Bürosu'nun raporlarına göre, 2008'de dünya çapında denizde korsanlık ve silahlı soygun olaylarının yüzde 11 artış gösterdiğine işaret edildi. Geçen yıl 293 korsanlık ve silahlı soygunun 211'inin Somali açıklarında olduğu kaydedildi.

Ban'ın raporunda, 2009 yılının ilk iki ayında Somali bölgesinde 7 korsanlık ve silahlı soygun olduğu, en etkin iki korsan şebekesinin Somali sahillerindeki balıkçı topluluklardan çıktığı belirtildi.

2008 yılı sonunda Puntland'daki Eyl grubunun elinde 6 gemi ve mürettebatı bulunduğunu, yaklaşık 30 milyon dolarlık fidye parası elde ettikleri ifade edilen raporda, Mudug şebekesinin ise eylül'den şubata kadar silah yüklü MV Faina ile 3 gemiyi, 5 ay süreyle elinde tuttuğu bildirildi.

Ban, korsanlarla mücadelede BM'ye üye ülkelerin bireysel ya da ortaklaşa Somali açıklarında devriye gezdiklerini, Aden Körfezinde modern tarihin en büyük korsanlıkla mücadele filolarından birinin halen devriyede olduğunu söyledi.

Eklenme tarihi: 19.03.2009




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 SEA JOGGERS
 SERPEN Shipping
 PRUVA Yatçılık
 DERPINA Denizcili..
 THE MOORİNGS Yach..
 EMSAN Denizcilik ..
 EGE BİRLİK Taşıma..
 OCEAN Shipping Ap..
 ACT Deniz Taşımac..
 NAMAR Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim