Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Türk askeri Aden Körfezi'ne uğurlandı
TCG Gaziantep Fırkateyni, Aden Körfezi'nde görev yapan uluslararası deniz gücüne katılmak üzere Marmaris Aksaz'daki deniz üssünden yola çıktı.

Harp Filosu Komutanı Tümamiral Deniz Cora, Aksaz Deniz Üs Komutanlığındaki uğurlama töreninde yaptığı konuşmada, son dönemde Somali'de süren istikrarsızlık nedeniyle dünya deniz ticaret yolları üzerinde yer alan ve Türk ticaret gemileri tarafından da yoğun bir şekilde kullanılan Aden Körfezi ve Somali açıklarındaki ticaret gemilerine karşı deniz haydutluğu faaliyetlerinde önemli bir artış olduğunu kaydetti.

Dünya barışı ve güvenliğini tehdit eden bu problemle hiçbir ülkenin tek başına baş edebilecek imkana sahip olmaması nedeniyle BM Güvenlik Konseyinin 5 ayrı karar kabul ettiğini ifade eden Tümamiral Cora, yeterli imkan ve kabiliyete sahip ülkelere ve bölgesel örgütlere, bölgeye askeri gemi ve uçak göndermeleri çağrısında bulunulduğunu hatırlattı.

Türkiye'nin de kurucu üyesi olduğu 24 devlet ve 5 uluslararası kuruluşun da katılımıyla temas grubunun teşkil edildiğini dile getiren Tümamiral Deniz Cora, deniz haydutluğuyla mücadele kapsamında ''Görev Kuvveti-151'' olarak adlandırılan Birleşik Görev Kuvvetinin kurulduğunu söyledi.

Tümamiral Cora, dünya barış ve güvenliğine Yüce Önder ve Ebedi Başkomutan Atatürk'ün çizdiği ''Yurtta barış, dünyada barış'' rotasından sapmadan bugüne kadar daima olumlu katkılar yapmış olan ve birçok barışı destekleme harekatında fiilen yer alan Türkiye Cumhuriyeti'nin sorumluluk bilincinde bir ülke olarak Aden Körfezi'ndeki harekata da iştirak ettiğini anlattı.

Bu kapsamda TCG Gaziantep Fırkateyni'nin görevlendirildiğini, gemide 2 adet helikopter, su altı taarruz ve su altı savunma görev timlerinin konuşlandırıldığını anlatan Tümamiral Cora, Türk Deniz Kuvvetlerinin görev kuvvetine 4'er aylık periyotlarla birer fırkateyn görevlendireceğini söyledi.

Görev süresince fırketeyn personelinin atalarına layık birer Türk denizcisi ve Barbaros'un torunları olduklarını göstereceklerini ifade eden Tümamiral Deniz Cora, ''Yüreklerinizdeki vatan sevgisiyle bu görevi başarıyla icra edeceğinize olan güvenim tamdır'' dedi.

Görev sırasında Türk Deniz Kuvvetlerinin ulaştığı yüksek eğitim seviyesi ve profesyonelliği bölgedeki tüm yabancı unsurlara göstereceklerinden hiç şüphesi olmadığını kaydeden Tümamiral Cora, sadece Türkiye için değil aynı zamanda dünya barışı ve istikrarına da katkı sağlanacağına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Görev yapacağınız bölge ana vatandan bir hayli uzaktır. Ancak, sizler şunu gayet iyi biliniz ki arkanızda yüce Türk milleti, Türkiye Cumhuriyeti, Türk Silahlı Kuvvetleri ve onun ayrılmaz parçası olan Türk Deniz Kuvvetleri vardır.''

219 MEHMETÇİK ADEN KÖRFEZİ'NDE GÖREV YAPACAK

TCG Gaziantep Komutanı Deniz Kurmay Yarbay Cem Okyay, bölgede ''deniz haydutluğuyla'' mücadele kapsamında Türk bayrağını dalgalandırmanın ayrı bir onur kaynağı olacağını belirtti.

Yarbay Okyay, ''Modern silah ve sistemleri ile verilecek her türlü görevi icra etmeye hazır olan TCG Gaziantep, harekata yürekleri vatan sevgisi ve görev aşkıyla dolu 20 subay, 113 astsubay, 86 uzman, erbaş-er olmak üzere toplam 219 personel ile iştirak edecektir'' diye konuştu.

Verilen görevi uluslararası hukuka uygun olarak düzenlenmiş angajman kuralları doğrultusunda büyük bir titizlikle yerine getireceklerini vurgulayan Yarbay Okyay, geminin ve personelin emniyetinin de her zaman için birinci öncelik olacağını söyledi.

Görevin zorluğunun bilincinde olduğunu ifade eden Yarbay Okyay, ancak Türk Deniz Kuvvetleri için başarılamayacak bir görev olmadığının da yakın şahidi olduğunu kaydetti.

Yarbay Okyay ''TCG Gaziantep Aden Körfezi, Somali açıkları, Arap Denizi ve mücavir bölgelerde deniz haydutluğu ile mücadele etmek ve atalarından yadigar şanlı Türk bayrağını dünya denizlerinde dalgalandırarak milli hak ve menfaatlerimizi korumak maksadıyla göreve hazırdır'' sözlerini kullanarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Biz bu görevlere hazırız, bu görevler için eğitildik. Bu görevler için teçhiz edildik, bu tür görevler için her şeyimiz hazır. Yaklaşık 4 bin kilometre uzakta farklı bir coğrafyada bir Türk amiralinin komutasına girerek bu görevi icra edeceğiz. Gemi göndermenin dışında, komuta da etmemiz bizim için ayrı bir onur.

Bu görevin tek zor yanı, ailelerimizden ayrı olmamız. Denizci olmak bizim için ayrı bir gurur ve zevk. Ancak ister istemez aklımız ailelerimizde oluyor. Artık Deniz Kuvvetlerinde sosyal anlamda da destek birimleri var. Kalbimiz geride bıraktığımız ailelerimizin yanında, ama aklımız burada kalmıyor. Çünkü biliyoruz ki onlarla ilgilenilecek.''

Konuşmaların ardından gemi personeli aileleriyle vedalaştı. Vedalaşma sırasında hüzünlü anlar yaşandı.

Yarbay Okyay, daha sonra Tümamiral Cora'dan müsaade alarak gemiye geçti.

GÖZYAŞLARIYLA UĞURLANDI

TCG Gaziantep, gemiye Türk bayrağının çekilmesinin ardından limandan ayrıldı. TCG Gaziantep'e liman çıkışına kadar TCG Gemlik Fırkateyni eşlik ederek selamladı. Denizcilerin aileleri de gemiye el sallayarak sevdiklerini uğurladı. Törene katılan izciler de ''Sizlerle gurur duyuyoruz'' yazılı pankart açtı.

Törene katılan asker çocuklarının ''Babam Gaziantep'te'', ''I love Gaziantep'', ''En Büyük Gaziantep'', ''Gururluyuz'' yazılı tişörtler giydiği görüldü.

Üsteğmen eşini 2 yaşındaki kızı Işıl ile birlikte uğurlayan Denizci Üsteğmen İlknur Karaca, eşini bu göreve yollamaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek, ''Ben ve kızım onunla gurur duyuyoruz. Onu özleyeceğiz, ama böyle bir göreve gittiği içinde sevinçliyiz'' dedi.

GAZİANTEP FIRKATEYNİ

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, gemide, Arapça, Almanca, Fransızca ve Rusça bilen personel görev alıyor. Deneyimli personeliyle 90 gün karaya ayak basmadan görev yapabiliyor. Gemide bir basınç odası ve biri dalış konusunda uzman olmak üzere 2 doktor, 2 sıhhiye astsubay ve 1 uzman teknisyen görev yapıyor. Gemide dünyanın her yerinden konuşabilmeye imkan sağlayan uydu telefon sistemi de bulunuyor.

Gemi, Aden Körfezi'ne 4-5 gün içinde ulaşacak ve 18 Haziran tarihinde Cibuti'de düzenlenen törenle görevi TCG Giresun Fırkateyni'nden devir alarak göreve başlayacak.

Gemide,76 milimetre çapında dakikada 80 mermi atan gemi topu, dakikada 3 bin mermi atan otomatik top ile su üstü ve hava hedeflerine karşı güdümlü mermiler bulunuyor.

Gemide SAT komandoları da göreve yapacak. Komandoların balistik yelek, gece görüş gözlüğü, gaz maskesi, M-16 piyade tüfeği, RPG-7 roket atar, makineli tüfek, keskin nişancı tüfeği gibi teçhizatlar kullanacağı öğrenildi. SAT komandolarının, keskin nişancı tüfeğiyle bir hedefi 1830 metreden net olarak vurabildikleri de bildirildi.

Töreni Aksaz Deniz Üs Komutanı Tümamiral Yalçın Kavukcuoğlu ile çok sayıda askeri personelde izledi.

Kaynak: zaman
Eklenme tarihi: 06.06.2009




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ABC SHIPSTORE D..
 NACİ SELİMOĞLU De..
 ALİ RIZA AKSOY De..
 AR Shipping
 SEFER Chartering
 KÖKSALANLAR Deniz..
 YÜKSEL Denizcilik
 BAKAN Denizcilik
 BERRGANİ Denizcil..
 İSKENDERUN Deniz..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim