Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Nisan 2024
Haber
Anket
Gemi sökümcüler meydana indi
Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER) ve sektör çalışanları, son günlerde bazı basın yayın organları tarafından yapılan yayınlar nedeniyle, kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla Demokrasi Meydanı'nda basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasına sektör temsilcileri, çalışanları ve vatandaşlar katıldı. Açıklama öncesi iş kazası sonucu hayatlarını kaybeden işçiler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Hiçbir kurum ve örgüte cevap niteliği taşımadığı belirtilen basın açıklamasını, Gemisander Atık Birimi Sorumlusu Ersin Çeviker okudu.

ÇALIŞANLAR EĞİTİMLERDE UYARILIYOR

Çok tehlikeli işler grubunda bulunan gemi söküm sektöründe sürekli eğitimler verildiğini belirterek, çalışanları her konuda uyardıklarını ifade eden Çeviker, "İşçilerimize dernek ve eğitim kurumları tarafından yapacakları bireysel hataların kötü sonuçlara sebebiyet vereceği konusunda sürekli uyarılar yapılmaktadır. Derneğimiz son günlerde meydana gelen kazalar ile ilgili olarak, firma yetkilileri ile bir toplantı yapmış, kaza kök sebebleri masaya yatırılarak alınacak radikal önlemler belirlenmiştir. Alt yüklenici hizmeti alan Firmaların durumlarını gözden geçirmeleri konusunda gerekli uyarılar ve tavsiyeler derneğimizce yapılmış bulunmaktadır. Tesislerimizde taşeron hizmeti yoktur. Hizmet almanın firmaların yasal sorumluluklarını ortadan kaldırmayacağı, çevresel ve iş sağlığı kurallarının uygulanmasında firmaların etkin rol üstlenmesi gerektiğinin altı çizilmiştir" dedi.

GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM YEŞİL BİR ENDÜSTRİDİR

1976 yılı bakanlar kurulu kararı ile faaliyetlere başlandığını ve hiç destek görmedikleri halde kriz dönemlerinde de kendi öz kaynakları ile yatırım çalışmalarına devam ettiklerini belirten Çeviker, şöyle konuştu:

"Gemi Geri Dönüşümü bu işlevi ile hurdayı-çöpü değerli mala çeviren ve kullanılan doğal kaynakları geri dönüştüren bir üretimdir. Diğer taraftan Gemi Geri Dönüşümü, çevreyi koruyan endüstri çeşitlerindendir. Doğal kaynakların etkin ve verimli kullanımı amacıyla hurda gemiler sökülür ve işlemlere tabi tutularak çeşitli ürünler elde edilir. Ekolojik dengenin korunmasında etkin bir rol üstlenen Gemi Geri Dönüşümü IMO dünya denizcilik örgütünün de kabul ettiği gibi yeşil bir endüstridir."

KAZALARIN SEBEBİ DÜZENSİZLİK

Yan sanayileri ile birlikte 10 bin kişinin sektörde çalıştığına dikkat çeken Çeviker, yaşanan kazaların düzensizlikten kaynaklandığını belirterek, sözlerine şöyle devam etti: "Ülkemizde en büyük sorunlardan biri; çevre ve iş sağlığı açısından risk teşkil eden sektörlerde örgütlenme, planlama eksikliği, faaliyetlerin düzensizliği ve disiplin içersinde yapılamıyor olmasıdır. Yaşanan çevre kirlilikleri ve iş kazalarının başlıca sebebi budur. Devletimizin ilgili birimlerinin elindeki imkanlarla binlerce işletmeyi her an denetlemesi, faaliyetlerini izlemesi mümkün gözükmemektedir. Tesisler faaliyet alanlarında örgütlenerek kendi oto kontrol mekanizmalarını kurmaları ve işletmeleri gerekmektedir."

Yapılan yatırımlar ve çalışmalar ile gemi söküm sektörünün dünyada söz sahibi olduğuna vurgu yapan Ersin Çeviker, yapılan olumsuz propagandalar ile sektörün yıpratılmak istediğini iddia ederek, şunları söyledi: "Bu ekonomik savaşın bir parçası olarak Türk basının sektörümüzle ilgili dış odaklı menfi haberlerinin doğruluğunu teyid etmeden yayın yapmamalarını özellikle rica ediyoruz. Özel bir iş kolu olan gemi geri dönüşüm çalışmalarının iyi bir görüntü vermemesi parçalama işinin doğasındandır. Tüm dünya da Avrupa ülkelerindeki tesislerde de ana görüntü budur. Bu durumun, İlkel çalışma olarak algılanması yanlıştır."

İŞÇİLER BAŞ TACI

Sektörde çalışan işçilerin köle değil baş tacı olduğunu sözlerine ekleyen Çeviker, "Çünkü onların emekleri olmadan sektörün devamı mümkün değildir. Tüm çalışanlarımız yaptıkları iş -mesleki yeterlilikleri doğrultusunda Türkiye'de çalışanların gelir standartları üstünde ücret almaktadır.İşçilerimiz bugün alacakları ücretleri kendileri belirlemektedir" diye konuştu.

Meydana gelen iş kazalarının sebeplerinin araştırılması ve gereken önlemlerin alınması her firmanın ana hedefi olduğunu vurgulayan Çeviker, "2000'li yıllardan itibaren dernek önderliğinde yapılan tüm çalışmaların ana hedefi başta işçilerimizin sağlığı olmak üzere çevreyi korumaktır. Ülkemizde Sanayi dalında çalışan İşçilerimizin korunması adına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan 6331 sayılı yeni İş sağlığı ve güvenliği kanunu kapsamında firmalarımız iş güvenliği uzman hizmeti almaya başlamışlardır. Hizmet kapsamında uzmanların eğitim ve saha denetim çalışmaları devam etmektedir" ifadelerini kullandı.

**************************
KONU İLE İLGİLİ ÖNCEKİ HABERLERİMİZ;
05.04.2013 - Çandarlı'daki deniz kirliliği Bürokrasinin eserimi
05.04.2013 - Bir haftada iki işçinin ölümü protesto edildi
02.04.2013 - Çevrecilerden Çandarlı eylemi
01.04.2013 - Gemisander'den kirlilik açıklaması
30.03.2013 - Aliağa Gemisöküm'de patlama: 3 ölü
29.03.2013 - Uzmanlar Aliağa'daki gemi kazasını değerlendirdi
28.03.2013 - Gemisöküm bölgesinde bir kaza daha
27.03.2013 - Çandarlı'da deniz kirliliği
27.03.2013 - Aliağa Gemisöküm bölgesinde bir işçi kazada hayatını kaybetti




Kaynak: Haberler.com
Eklenme tarihi: 10.04.2013




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 TUBA Denizcilik
 HUG Denizcilik
 GİRİT Denizcilik ..
 MARMARA RoRo
 K-S Denizcilik Lt..
 AKGÜNLER Denizcil..
 MEGASTAR Daily Bo..
 PRUVA Denizcilik ..
 BARİKA Denizcilik..
 ADATEPE Denizcili..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim