Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
DENSA Denizcilik halka açılmayı planlıyor
Bundan üç yıl önce bir gemiyle başladığı operasyonu kısa sürede 21 gemilik filoya taşıyan Densa Denizcilik, portföy değerinde 1 milyar dolar sınırını aştı. Halka açılmayı da planlayan Densa’nın gönlünde New York borsası yatıyor.

İşadamı Ömer Sabancı ile kız kardeşi Demet Sabancı Çetindoğan’ın yüzde 50’şer ortaklıkla 2008 krizi bitiminde gemicilik piyasasında fırsat görerek kurduğu denizcilik şirketi Densa, 2010 sonrasında attığı hızlı adımlarla filosunu 21 gemiye çıkardı. Son gemi alımıyla birlikte operasyonunun büyüklüğünü 1 milyar dolar seviyesine taşıdı.

Gemi yapımı konusunda Japonlarla kıyasıyla rekabet eden Güney Koreli Hyundai Heavy Industries (HHI) şirketinin en büyük tersanelerinden birinin yer aldığı Gunsan’daki gemi teslim törenine katılan Densa ailesi bu alanda büyümeye devam edeceklerinin sinyalini verdi.

23 için zor tutuyorlar !

Tören için Seul’dan Gunsan’a yapılan 3 saatlik otobüs yolculuğundayız. Otobüste Türkiye’nin Seul Büyükelçisi Mustafa Naci Sarıbaş, Densa Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı ile eşi Arzu Sabancı, Densa Holding Başkan Yardımcısı Hacı Sabancı, Densa Denizcilik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Demet Sabancı Çetindoğan, Densa Genel Müdürü Cemil Gücüyener ve Densa CFO’su Cüneyt İlçöl var.

Törene HHI firmasının tepe yöneticileri de katılırken, “Densa Alligator” adlı geminin finansmanını üstlenen Credit Suisse’in gemi finansmanı direktörü Regis Caze ile Hacı Sabancı’nın çocukluk arkadaşları Osman Geylan, Selahattin Aksoy ve Sinan Ekincioğlu da bulunuyor.

Ömer Sabancı ve Hacı Sabancı ile Gunsan yolunda sohbet imkanı buluyoruz. “İlk gemimizi 2010’da almıştık. 21 gemilik filomuzun değeri 1 milyar doları buldu. Toplam kapasitemiz de 1.7 milyon tona ulaştı” diyen Ömer Sabancı, Densa Denizcilik filosunun 23’üncü üyesini sipariş etmek üzere sabırsızlandığını anlatıyor. Ömer Sabancı, “Hacı ve Cemil Bey finansmanı çözmeden siparişi vermemizi doğru bulmuyor. ‘23 uğurlu sayım’ desem de onlar frenliyor” diyor.

Beyaz bayrak sorunu

Hacı Sabancı ise, “4 milyon tonluk toplam taşıma kapasitesiyle en büyük filo Genel Denizcilik’in (Mehmet Emin Karamehmet). Ya-Sa da (Yalçın Sabancı) 2.2 milyon tonla ikinci sırada” diye konuşuyor.

Hacı Sabancı, günü geldiğinde Densa Denizcilik’i halka açabileceklerinin altını çiziyor ve bu noktada önemli bir bilgiyi paylaşıyor:
“Halka açılmayı Borsa İstanbul’da mı, yoksa New York’ta mı yaparız bilemiyorum. Borsa İstanbul’da halka açık armatörlük şirketi yok.”

Densa’nın gemilerinin tamamının Malta veya Marshall Adaları’na kayıtlı göründüğü hatırlatıldığında Hacı Sabancı, şu yanıtı veriyor:
“Beyaz bayrak için Malta ve Marshall’a yöneldik. O bayrakları taşıyan gemiler neredeyse hiç aramaya tabi tutulmuyor. Zaman kaybı da olmuyor. Ancak, gemilerimiz Türk ticaret filosu sayılıyor. Her gemi için ayrı şirket kuruyoruz. O şirketler Densa Denizcilik’e bağlı bulunuyor.”

Densa Genel Müdürü Cemil Gücüyener de şu ayrıntıları veriyor:
“Türkiye’nin deniz ticaretinde kötü bir sicili vardı. Her ne kadar bu durum önemli ölçüde aşıldıysa da yine de dünyada o imajı tümüyle silmek mümkün olamıyor.”

‘Doğuş’ gibi gıda işine kapısı açık

Ömer Sabancı, kuzeni Demir Sabancı’yla da ortak iş yapıyor. Sabancı, son durumu şöyle anlatıyor:
“Electroworld’de ortaktık. Oradan çıktık. Havacılık şirketi DÖYSA’da ortağız. Orada 2 olan iş jeti sayısını 1’e indirdik. bir de plastik enjektör işimiz var. Denizcilikte de kız kardeşim Demet’le ortağız. Yeni sektörlere bakıyoruz. Bazı teklifler de alıyoruz. Yeni işlere artık kendimiz gireceğiz. Ortaklık düşünmüyoruz.”

Bu noktada Hacı Sabancı, “Enerji konusunda teklifler geliyor. Sabancı Holding’in Enerjisa’sı varken aynı alana girmeyi düşünmeyiz. Doğuş Grubu’nun girdiği gıda-restoran işi bize de cazip geliyor” diyor.

Holding yorumu

Sabancı Holding ve bağlı şirketlerindeki hisselerini satmayan Ömer Sabancı, bu konuda şunları anlatıyor: “Sabancı Holding ve Akbank’ta ben, annem ve kız kardeşim hissedarız. Hiç hisse satmadık, satmayı da düşünmüyoruz. Holding toplantılarına gitmiyoruz. ?Sabancı Holding de, Akbank da gayet iyi yönetiliyor. Hissedar olarak durumdan memnunuz.”

Yunus, Jaguar, Kartal, Timsah...

Densa grubundaki gemiler isimlerini Yunus, Jaguar, Kartal, Leopar, Katil Balina (ORCA) ve Köpekbalığı gibi hayvan isimlerinin İngilizce karşılıklarından alıyor. Hacı Sabancı, isim sıkıntısı çekmemek için hayvan adlarını kendisinin koymaya başladığını belirtiyor. Grubun son gemisinin ismi de bu kapsamda ‘Timsah’ (Alligator) olarak verildi.

Denizi yok, 1000 gemilik filosu var

Gemiye finansmanı sağlayan Credit Suisse’den Regis Caze, İsviçreli bankanın işlerinin çok küçük bir bölümünün bu alandan oluştuğunu öğreniyoruz. Bu küçük bölüm ise 1000 filoluk bir gemi finansmanına karşılık geliyor.
“Denizimiz yok ama 1000 gemilik dev filomuz var” diyen Caze, Densa ile üçüncü finansman anlaşmasına imza attıklarını hatırlatıyor. Caze, rekabet adına başta Alman bankaları olmak üzere başka bankalardan, gerçekçi olmayan finansmana imza atmadıkları için krizden korunduklarını anlatıyor.
1000 gemilik filonun yarısının Yunanistan’da olmasına karşılık krizde yara almamalarını da geçmişteki bu sağlam duruşa bağlıyor.

Gemi fiyatları iniyor, çıkıyor

Densa grubu, Uzakdoğu’da yaptırdığı gemileri kiralayarak denizcilik alanında iş yapıyor. Gemi fiyatlarından söz açılınca Ömer Sabancı, Densa Alligator’den örnek veriyor:
“Bu tankerin olağan şartlarda normal fiyatı 74 milyon dolardı. Biz siparişi verdiğimiz sırada 55 milyon dolara düşmüştü. Ondan 6 ay sonra filomuzun 22’nci üyesi olacak birebir aynı tanker için de sipariş verdik. 31 Ocak 2015’te teslim alacağımız o tankerde fiyat 48 milyon dolara indi. Aynı tankeri bugün sipariş etsek, fiyat 52 milyon dolara çıkmış durumda.”

Özsermaye-kredi oranı

“Gemi alımlarınızda özsermaye-kredi oranı nasıl?” sorusuna Ömer Sabancı, “Avrupa bankalarından kaynak kullanırken yüzde 65 özkaynak, yüzde 35 kredi şeklinde işlem yürüyor. Çoğunlukla Türk bankalarından kaynak kullanıyoruz. Özsermaye-kredi oranı değişebiliyor. Alligator’ın kredisini Credit Suisse’den kullandık” diyor.

İsmi Timsah, 500 bin varil petrol taşıyor

- Densa filosundaki 21. gemi
- Grupta 18 kuru yük gemisi var
- 22. gemi siparişi verildi, 2015 başında teslim edilecek
- Toplam filo taşıma kapasitesi 1.730.000 DWT
- Densa Alligator 242 metre uzunluğa, 106.000 DWT taşıma kapasitesine sahip
- Alligator 500 bin varil ham petrol taşıyabiliyor
Milliyet (Şükrü Andaç)


***********************************

DENSA DENİZCİLİK FİRMASININ GEMİLERİ:























GEMİ ADI TONAJ GEMİ TİPİ İNŞA YILI BAYRAK
DENSA DOLPHIN 58772 Bulk Carrier 2010 Malta
DENSA LION 55092 Bulk Carrier 2010 Malta
DENSA TIGER 55092 Bulk Carrier 2010 Malta
DENSA EAGLE 55094 Bulk Carrier 2010 Malta
DENSA COBRA 180491 Bulk Carrier 2011 Malta
DENSA PANTHER 57631 Bulk Carrier 2011 Malta
DENSA LEOPARD 57552 Bulk Carrier 2011 Malta
DENSA JAGUAR 57280 Bulk Carrier 2012 Malta
DENSA COUGAR 57592 Bulk Carrier 2012 Malta
DENSA WHALE 158322 Crude Oil Tanker 2012 Marshall
DENSA ORCA 158322 Crude Oil Tanker 2012 Marshall
DENSA FLAMINGO 82671 Bulk Carrier 2012 Malta
DENSA PELICAN 82744 Bulk Carrier 2012 Malta
DENSA SHARK 179227 Bulk Carrier 2012 Malta
DENSA SEA LION 36765 Bulk Carrier 2013 Malta
DENSA FALCON 36752 Bulk Carrier 2013 Malta
DENSA HAWK 36746 Bulk Carrier 2013 Malta
DENSA PUMA 36383 Bulk Carrier 2013 Malta
DENSA SEAL 36383 Bulk Carrier 2013 Malta
DENSA CHEETAH 36383 Bulk Carrier 2013 Malta



***********************************

KONU İLE İLGİLİ ÖNCEKİ HABERLERİMİZ:

04.09.2013 - DENSA Denizcilik LNG işine girmek istiyor
17.06.2013 - DENSA Denizcilik 1 milyar doları geçti
06.04.2013 - Armatörlüğü sevdik büyümeye devam
04.02.2013 - DENSA 'nın filosu 21 gemiye ulaştı
20.04.2012 - Densa, tanker filosunu büyütüyor
28.01.2010 - SABANCILAR Krizi fırsata çevirdi



Eklenme tarihi: 16.09.2013




Share |




YORUMLARINIZ


senet sepet(niye)
SELAM TÜM FİRMALAR GİBİ OLMADI BU ŞİRKET SENET SEPET İSTİYORLAR...TABİ BÜYÜRLER ÇALIŞIYOR FİRMA KAZANIYOR SENET SEPET OLMASA SÜPER BİR FİRMA TC/NİN 2 Çİ GÜZEL FİRMASI 30 MİLYARLIK KEFİL SENET SEPET İSTİYORLAR BUNLAR /YENİ ÇIKARANLARDAN AL/AMA BİZ 20 YILIMIZI DOLDUTDUK DENİZCİLİK SÖKTERİNİN KİTABINI.YAZDIK BU BUNUN GİBİ FİRMALAR SENET SEPET İSTİYOR VER SENET SEPET KAÇ KURTAR DEMEK BU BENCE YENİ ÇIKARANLAR BUNU DÜŞÜNÜR TEŞFİK EDİYORLAR ONLARDA KENDİLERİNE GÖRE HAKLI BİZ ESKİ GEMİÇİLERDE HAKLIYIZ BİZDEN İSTEMESİNLER./KAÇAN KAÇTI YERİNİ BULDU SATEN BUNDAN SONRA KAÇIP NEYAPACAK Kİ KİŞİLER ANLAMSIZ MANTIKSIZ GELİYOR BANA...20 YILIK COOKVE STEWARD OLARAK ÇALIŞTIM..12 AYDIR İŞSİZİM YENİ ÇIKARAN VE SİMSARLARIN YUZUNDEN BU SEKTÖR BİTME NOKTASINDA 2 Çİ ŞANSIMIZ VAR AVRUPA GEMİLERİNDE ÇALIŞA BİLİR TÜRK GEMİÇİLERİ BUNU BİLEN YOK VE UNUTURMAYA ÇALIŞIYORLAR GERÇEK EMEKÇİ DOSLARIM SELAM OLSUN SİZLERE STEWARD.YUKSELİBRAHİ./İSTANBULDAN/EMAİL.yuksel_ibrahim@mynet.com..dan ulaşınız iş sizim doslarım tüm evraklarım hazır ve iş yok yok lütfen yardımcı olunuz...selamlar saygılar...

Yazan: ibrahim yuksel - 4.10.2013 18:42:01




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 NAUTİLUS Diving
 ATİPOST Turizm Lt..
 ÜSTÜN Denizcilik
 ER Gemicilik
 NAVİGA Yatçılık
 FEYZ Denizcilik L..
 SERAKİ Turizm Ltd..
 DRAGUT Denizcilik
 KALYONCU RoRo Shi..
 SERMAR Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim