Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Türkiye'den uluslararası sularda uyuşturucu operasyonu
Türk güvenlik güçleri, Libya Tobruk Limanı'nın kuzeydoğusunda uluslararası sularda, uyuşturucu madde taşıdığı belirlenen Bolivya bandıralı gemiye yönelik hava destekli operasyon gerçekleştirdi. 13,6 ton toz esrar ele geçirilen operasyonda 10 kişi gözaltına alındı.

Türk güvenlik güçlerinin Libya Tobruk Limanı'nın kuzeydoğusunda uluslararası sularda, uyuşturucu madde taşıdığı belirlenen Bolivya bandıralı gemiye yönelik hava destekli operasyonunda, 10 yabancı uyruklu kişinin gözaltına alındığı, şüphelilerin söz konusu gemiyle Türkiye'ye getirilmekte olduğu bildirildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Uyuşturucu ile Mücadele Daire Başkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, uyuşturucu ile mücadele polisleri, istihbari çalışmalar sonucunda deniz yolu ile Avrupa ülkelerine uyuşturucu madde taşımak isteyen suç örgütlerine yönelik etkin bir çalışma sürdürüyor.



Bu kapsamda Suriye'deki bir limandan fazla miktarda uyuşturucu madde yüklenen geminin yola çıktığı bilgisini alan Türk polisi, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve ilgili kurumlarla da işbirliğine girerek, Libya Tobruk Limanı kuzeydoğusunda uluslararası sularda Bolivya bandıralı gemiye yönelik hava destekli operasyon düzenledi. Operasyonda, 13,6 ton toz esrar maddesi, değişik konteynerlere zulalanmış halde ele geçirildi. Kaynağının Suriye olduğu değerlendirilen toz esrar maddesinin preslenerek, Suriye'deki bir limanda konteynerler içinde zulalanarak gemiye yüklendiği, Avrupa ülkelerine dağıtılmasının amaçlandığı belirlendi.

Operasyonda, gemide bulunan yabancı uyruklu 10 kişinin gözaltına alındığı, şüphelilerin söz konusu gemiyle Türkiye'ye doğru getirilmekte olduğu öğrenildi. Türk güvenlik güçlerinin Akdeniz'deki olumsuz hava şartlarına karşın başarılı bir operasyon düzenlediği belirtildi.

ELEKTRİK AKSAMINI KESTİLER

Operasyon başlatıldığında öncelikle geminin bütün elektrik aksamının kesildiği, gemide bulunan şüphelilerin herhangi bir iletişime geçmemeleri için iletişim kanallarının devre dışı bırakıldığı öğrenildi. Söz konusu geminin römorkör kılavuz tekne ile çekilerek Mersin veya Marmaris limanına getirilmekte olduğu bildirildi. Gemide gözaltına alınan şüphelilerin soruşturmasını Türkiye cumhuriyet savcılarının yürüteceği kaydedildi.



İçişleri Bakanlığı'nın talimatıyla Emniyet Genel Müdürlüğü'nün uyuşturucu tacirlerine yönelik etkin mücadele kapsamında Uyuşturucu ile Mücadele Daire Başkanlığını kurduğu, daire başkanlığının "narkotim"ler ile yurt içindeki sokak satıcılarına fırsat tanımadığı ve uluslararası alanda da başarılı operasyonlara imza attığı kaydedildi. Türk polisi bu çerçevede kasım ayında İtalya açıklarında bir gemide 13 tonluk uyuşturucu maddenin de İtalyan güvenlik güçlerince yakalanmasına yardımcı olmuştu. Bu operasyonda yakalanan 12 yabancı uyruklu şüpheli, Sicilya Savcılığının yürüttüğü soruşturmada İtalya'da tutuklanmıştı.

24 YIL SONRA ÖNEMLİ OPERASYON

Türkiye'nin gündemine bu çapta bir uyuşturucu sevkiyatı, 1992 yılında Nejat Daş ile girdi. Türk Deniz Kuvvetleri'nin Akdeniz'de düzenlediği operasyonda, içinde 3 tondan fazla baz morfin bulunan 'Kısmetim 1' gemisi çembere alındı. Ancak 4 gün süren operasyon sonucunda gemi, personeli tarafından batırıldı.

Olaydan 1 yıl sonra yine Akdeniz’de bu defa, 'Lucky-S' adlı gemiye operasyon düzenlendi. Gemide 2800 kilo baz morfin ve 12 ton esrar ele geçirildi. Nejat Daş, 1993 yılında tutuklanarak Sinop Cezaevi’ne gönderildi.

İSPANYA'YA KAÇTI

8 Kasım 1994’te duruşma için Sinop’tan İstanbul’a getirilen Daş, duruşma sonrası jandarmaların elinden kaçtı. Daş, 7 Temmuz 1997’de ise İspanya’da 14 kilo eroinle yakalandı. Türkiye iadesini istedi ancak kabul edilmedi. Daş, 2003 yılında 700 bin euro karşılığında kefaletle serbest bırakıldı. Ancak aynı yılın Aralık ayında bu kez de 70 kilo uyuşturucunun ele geçirildiği operasyonla ilgili tutuklandı. Türkiye yeniden iade işlemlerine başladı. Nejat Daş, Şubat 2007’de Türkiye’ye iade edildi.

2012'DE TAHLİYE EDİLDİ

5 yıl cezaevinde kalan Nejat Daş, Nisan 2012'de tahliye edildi. 'Kısmetim-1' davasından aldığı 1 yıl 8 ay hapis cezası zaman aşımından düşen Daş, 1 milyon 250 bin lira ceza ödedi. Türkiye'de daha önce 2 yıl, İspanya'da ise yaklaşık 9 yıl hapis yatan Daş, 'Lucky-S' davasından ise Türkiye ve İspanya'da toplam 16 yıl hapis yattı.

***********************************
KONU İLE İLGİLİ:
- Uyuşturucu Gemisi “Lucky-S” in hikayesi




Kaynak: Hürriyet
Eklenme tarihi: 06.01.2016




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 NAUTİLUS Diving
 ŞAHİNOĞULLARI Den..
 VİYA Yachting
 DESAS A.Ş.
 KAMAN Denizcilik ..
 AGS Union İnşaat ..
 TEKNOMARİN Denizi..
 SAROS Dalgıçlık H..
 GÜNEŞLİ Denizcili..
 YAVUZNAZ Denizcil..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim