Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Mart 2024
Haber
Anket
''Gemilerde yüksek maaş, garantili iş'' ilanları ile kandırıyorlar
İşsizlerin "gemilerde yüksek maaş, garantili iş" ilanlarıyla tuzağa düşürüldüğü ortaya çıktı. Öncelikle "kurs" adı altında işsizlerin yüzlerce lirasını alan dolandırıcılar gemilerde işe başlamayı bekleyenleri ortada bırakıyor. Denizciler bu tuzağa karşı yurttaşları uyarıyor.

“Gemilerde yüksek maaş, garantili iş” şeklinde yer alan ilanlarla işsiz yurttaşların tuzağa düşürüldüğü ortaya çıktı. İş bulmak umuduyla "Gemi Adamı" kurslarına yazılan yurttaşlar ya son birikimlerinden oluyor ya da iyice borç batağının içine giriyor, işsiz kalmaya devam ediyor.

Gazeteci Halil Burak Öz'ün haberine göre, Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı işsizlerin sayısı 3 milyonu aştı. Üstelik bunlar resmi rakamlar. DİSK-Ar gerçek sayının iki katı olduğunu belirtirken bozulan komşuluk ilişkileri, kötüye giden ekonomi kaynakları derken işsizlerin sayısı gittikçe artıyor.

Sayısı milyonları bulan işsizler dolandırıcıların iştahını kabartıyor. Umut sömürüsüne dayalı yöntemler yasal kılıflara bürünerek, hukuken hak aranamayacak şekillerde ortaya çıkıyor. Bunların en bariz örneği, zorlu çalışma şartlarıyla bilinen denizcilik sektöründe yaşanıyor.

Son dönemde gazete ve internet sitelerinde çok sayıda "gemilerde yüksek maaşlı iş" vaadi içeren ilan bulunuyor. Birçok işsiz yurttaş bu ilanların büyüsüne kapılıyor, ilanları veren firmalarla irtibata geçiyor ve tezgahın içine çekiliyor.

'YASAL' GÖRÜNÜYOR ANCAK...

Yapılan araştırma insanların iş vaadiyle kandırıldığını gözler önüne seriyor. Öncelikle, şirket görevlisi için işsiz olmanız yeterli. Size önce yüksek maaşlardan bahsediyor. Ardından bu yüksek maaşları alana gemi adamlarından olmak için kurs görülmesi gerektiği belirtiyor.

İşsiz ve çoğunluğu vasıfsız yurttaşların büyük çoğunluğu da meslek öğrenme düşüncesiyle bunu kabul ediyor. Görünürde yasal olan süreç de bundan sonra işliyor. Firmalar kurs karşılığı çalışanlardan belli ücretler talep ediyor. Ödemelerde kredi kartına taksit gibi imkânlar sunuluyor. Bankalara veya çevrelerine borçlanarak kurslara yazılan ya da son birikimlerini de harcayan yurttaşlar kurslara yazılıyor.

Kurs bitiminde girilen sınavların ardından da "gemici cüzdanı" bir miktar para daha ödenerek ehliyet gibi emniyet amirliklerinden alınıyor. Peki, bu belgeler ne oluyor? Belgelerini aldıktan sonra işe başlayacağını düşünen yurttaşların hemen hepsi işsiz kalmaya devam ediyor.

'SAKIN TUZAĞA DÜŞMEYİN'

Yılları uluslararası denizlerde geçen denizciler ise bu tuzağa karşı yurttaşları uyarıyor. Denizci Tamer Yoloğlu kurulan tezgaha ilişkin izlenimlerini ve değerlendirmelerini şöyle aktarıyor:

“Küresel kriz sebebiyle navlunların taban yaptığı, bir çok geminin 'laid up'ta bekletildiği, maaşların düşürüldüğü ve ödemelerinin düzensizleştiği tecrübeli denizcilerin dahi iş bulmakta zorlandığı ya da bulamadığı bu günlerde umut taciri ahlak yoksunu şahıslar gözlerini milyonlarca işsizin cebindeki üç kuruşa dikmiş durumda. Aslında olay çok basi, gazeteye ilanı veriyorsun, bir kursla anlaşıyorsun, sonra gelsin gariban vatandaş. İlanlar cezbedici. 2 bin dolara iş garantili gemici yağcı kurslarımıza kayıtlar başlamıştır. Kurs ücreti 8 bin TL ile 1200 TL arasında değişiyor. Kime ne kaptırırsan…"
"Kurs süresi tamamlandıktan sonra sertifikanı liman başkanlığına müracaat ediyorsun. Liman cüzdanını alıyorsun. Ama bununla yetmiyor, gemide çalışabilmen için gerekli bütün evraklar (pasaport sağlık raporu vs) ortalama 2 bin TL'ye geliyor. Sadece 800 TL’ye işini halledeceğini düşünen vatandaş küçük bir şokun ardından borç harç diğer işlemlerini de hallettikten sonra ikinci bir şokla karşılaşıyor: İşsizlik. Ona kursu ayarlayan önce oyalıyor sonra gönderiyor. Bu insanlar daha sonra bir umut simsar peşlerinde koşmaya başlıyor. Bu işin bir diğer boyutu da simsar boyutu... Yüksek maaşlı iş vaadiyle kandırılan insanlar bu seferde simsarlar tarafından kandırılıyor. Belli ücret karşılığında kendisine iş bulacağını söyleyen simsar parayı alıyor ve toz oluyor. Bu ülkedeki yozlaşmışlığın sadece küçük bir boyutu…”

FORUM SAYFALARI ŞİKAYETLERLE DOLU

Denizcilikle ilgili internet sitelerinin forum bölümlerinde, dolandırılan yurttaşların yüzlerce şikayeti yer alıyor. Şikayetlerden bazıları şu şekilde:

M.Y.: “S. Denizcilik’teki H. Hanım tam bir üç kağıtçı kadın. Ben düştüm siz düşmeyin. Telefon açtığınızda 1500 lira ücret istiyor. ‘1.200$, 1.500$, 2000$, 3000$ maaş veriyoruz’ diyor. Hepsi yalan. Aslinda sizden talep ettiği ücret 2500 lira. Tabi büroya yanına gittiğinizde değişiyor. Bunlardan kurtulsanız iyi, yeme içme yatma cüzdan parası ve dahası var. Sağlık raporu parası tabiî ki bu size mal oluyor. Demem şu ki uzak durun kardeşim iş de vermiyorlar. Bir de mülakat zamanı geldiğinde sana diyor ki ‘Bana 150 TL ver seni sözlü sınavdan geçireceğim’ diyor. Çok komik öyle bir şey yok. Cüzdanı çıkarttığında yanına gidiyorsun seni bir simsarın yanına gönderiyor. O simsar da senden ekstra 300 TL para istiyor. Aslında bu parayı kendisi bizden peşin alıyor bu çakallara paranızı kaptırmayın.”

Ş.K.: “Biz yeni belge çıkardığımız için birçok şirket vardiya kâğıdı olmadan gemiye kabul etmiyor. Bir adam gemiye çıkmadan nasıl vardiya kâğıdı alacak bu da tartışma konusu. Ayrıca verilen ücretler 1.600 / 1.700 liara gibi rakamlar affedersiniz ama bu paraya (küçümsemiyorum) belediye çöpçüsü çalışıyor. Denizcinin bir adı olmalı yabancı bayraklı gemilerde en düşük ücret 900/1000$ iken Türk Bayraklı gemilerin böyle olması bize gemi bulsanız dahi cazip gelmiyor. 6 aydır gemi arıyorum verilen ücretler dediğim gibi koşullar bunlar. İşine geliyorsa diyeceksiniz haklısınız ama bu belge için çok para harcadık 6 aydır da ne sigortamız var ne de cebimizde para lütfen yardımcı olun.”

M.T.: “Gemide çalışmak isteyip 3.000 dolar maaş alacağını söyleyen kardeşim inanma bu asparagas hilelere. 3 bin dolar değil düz işçiye vermek, İngilizce dil bilip de gezi turu yapan gemilerde çalışsan alamazsın.”

***********************************

KONU İLE İLGİLİ DİĞER HABERLERİMİZ:

- ''Gemilerde yüksek maaş, garantili iş'' ilanları ile kandırıyorlar
- İşsizlere 3 bin dolarlık iş garantili tuzak !
- 'Gemi Adamı Aranıyor' ilanı verip dolandırıyorlar
- ''Sizi Gemiadamı yapacağım'' diyerek dolandırdı
- Gemide iş vaadi ile dolandırdı
- Gemide iş bulma vaadiyle dolandırdı
- BİR İBRET ÖYKÜSÜ: Gemide ayda 3000 USD kazanma vaadleri..




Eklenme tarihi: 28.04.2016




Share |




YORUMLARINIZ


i-n-a Denizcilik
i-n-a denizcilik isimli istanbul/kartal merkezli bir dolandırıcı çetesi tarafından dolandırıldım. 3500 TL param gitti kurs ücreti adı altında para verdim. Güya 1 ayda işe gidecektim. 7 ay oldu bırak işe girmeyi kursa bile giremedim. Kendilerine ne kadar uğraşsamda ulaşamadım. Peşini bırakmayacağım suç duyurusunda bulunup paramı geri almanın yolunu bulacağım. Aman ha siz siz olun bu tezgaha düşmeyin bu tip firmaların yüzde 99'u dolandırıcıdır. İtibar etmeyin!!!

Yazan: Adem Adıyaman - 3.07.2021 02:24:39


Daha fazla insan dolandırılmasın
Bu konuyu haberciler iletip haber bültenlerine taşımak en doğrusu vasıflı dolandırıcılıktan ipliklerini Pazar’a çıkartılmalı mağdurlar yazın habercilere dolandırıcılar cezasız kalmamalı
Yazan: Aysel çetin - 12.11.2019 23:59:31


Dolandırıcı şirket. Admiral plus
Bu Dolandırıcılar beni de aradı defalarca üc gün sonra kontenjan bitiyor gelip hemen basvuru yapmanız lazım dediler. Baktımki ilanlar ağustos ayından beri zaten varmış. Halada var. 1500 tl gemi adamı belgesi icin ısrar kıyamet çagırdılar. Ben saglık personeli oldugum icin sizi o şekilde çalıstıricaz dediler. İlan alımları bitti dediler. Sonra baktım ki her başvurana aynı mesaj gidiyor ozaman anladım çok şükürki 1 kuruşumu bile kaptırmadım o şarlatanlara. Allah hepinizin belasını versin dolandırıcı şerefsizler
Yazan: Soner inal - 3.10.2019 22:52:44


Kandırıldık
Sayın liman başkanlığı yetkilileri bu işe bir el atın kandırılan 10 binlerce insan var ama kimse bir şey yapmıyor neden bi yaptırım yok bu aracı firmalara milletin parasını çalıyorlar ve umut tacirliği yapıyorlar bir dur diyin bu sahtekarlara
Yazan: Derbeder - 28.01.2019 19:42:59


Rihtım dır alesta dır hepsi yalan
Adamsın abi gemi cüzdanını kitleyip iş yok diyolar olsda asg 3a sigorta diyolar ama denizlerde 3a sigorta 2008 kaltı araştılarabilirsinizde benden ipin ucundan kurtaldım.
Yazan: Cevdet kaçmax - 17.04.2018 01:40:42


Lütfen
Arkadaşlar ben kandirildim siz kaldirilmayin pi** re** denizcilik te affedersiniz bir kazık yedim siz yemeyin ben kandirildim ama insanlık namına başkası kaldırılmasın diye bunları savcılığa şikayet edeceğim lütfen böyle şeylere karar verirken çok iyi araştırın
Yazan: Siraç sarı - 26.02.2018 18:05:23


LÜTFEN YARDIM :(
Devletimiz yetkililerine sesleniyorum!: elektrikçi yeterli liğim var.sen yeni çıkacaksın gemiye diyorlar.ama iş vermiyorlar.çünkü tecrübe eksikliğin var diyorlar.çalışmaz isem nasıl tecrübem olacak "allah aşkına". Ayrıca yağcı yeterlılıgı ıstıyorlar.gemı fırmaları.hadı yagcı yeterlılıgını de aldım dıyelım o kadar masraflara ragmen.ınsanı yorıyorlar ya.bu sefer maaş konusu ne olacak.ben evlıyım kaç para ya çalışılacagım muamma. Lütfen devlet yetkililerimiz bızlere yardım edın !!!!!!. Bızlere deger verın !!!!!. Bızlere hak verın!!!!!. Haklarımızı koruyun !!!!!!. Lütfen! !!!!!!!!.
Yazan: A.K. - 22.02.2018 18:10:19


Düşmeden
Gemi personeli.com teşekkür ederim ... Cebimdeki son paramı sizin radikal paylaşımınız sayesinde sahip kalacağım bu tuzağa düşmediğim için size minnettarım ..... İyiki varsınız gerçek insanlar...... Sevgiler
Yazan: Demokratik - 11.01.2017 14:03:15


lütfen
bırakında bu işi gerçek denizciler yapsın bir baltaya sap olamayanlar değil
Yazan: cengiz türk - 28.04.2016 23:27:31




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ÖZLER İskele Ltd...
 CLUP CHERRY
 HUG Denizcilik
 EGE BİRLİK Taşıma..
 APM Denizcilik Na..
 NAVİGA Yatçılık
 ARYA SHİPYARD CO.
 KALYON Denizcilik..
 MCS Denizcilik Na..
 GÜRMAR Denizcilik..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim