Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Nisan 2024
Haber
Anket
8 ölümlü gemi kazasında karar verildi
Adriyatik Denizi'nde 4 yıl önce yük gemisi Reina1 ile Ankara Feribotu'nun çarpışması sonucu 8 kişinin öldüğü kazayla ilgili dava karara bağlandı.

Bilirkişi raporunda kazada ölen üçüncü kaptanın yüzde 100 kusurlu çıkması üzerine mahkeme, Reina 1 ve Ankara Feribotu'nun tutuksuz yargılanan kaptanları Ahmet Bal ve Ahmet Atila Günsur'un beraatlerine karar verdi.

Adriyatik Denizi'nde 19 Ekim 2011'de yük gemisi Reina 1 ile Ankara Feribotu'nun çarpışıp yük gemisinin batması sonucu 8 kişinin öldüğü kazayla ilgili dava 4 yıl sonra karara bağlandı.

Mahkeme, ölen üçüncü kaptanı kusurlu gösteren bilirkişi raporunu dikkate alarak 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Reina 1 gemisi Birinci Kaptanı Ahmet Bal ile Ankara Feribotu Kaptanı Ahmet Atila Günsur'un beraatine karar verdi.

İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanık Ahmet Atila Günsur ve taraf avukatları katıldı. Mahkeme Başkanı Ahmet Tokat, bilirkişi raporunun geldiğini bildirdi. Sanık Ahmet Bal'ın avukatı Gülşah Akbaş, bilirkişi raporlarını yeterli bulmadıklarını, yeniden rapor alınmasını talep ederek "Müvekkilimizin kusursuz olduğuna, diğer sanığın ise kusurlu olduğunun belirlenmesi için rapor alınmasını talep ediyoruz" dedi. Diğer sanık Ahmet Atila Günsur'un avukatı Erdoğan Can ise iki tane rapor geldiğini, bunların da birbirini teyit eder nitelikte olduğunu, raporların savunmalarını teyit eder mahiyette olduğunu belirterek soruşturmanın genişletilmesi talepleri olmadığını söyledi.

ADRİYATİK DENİZİ'NDE ÇATIŞTILAR

Savcı Kadir Nazmi Yelkenci esas hakkındaki mütalaasında, Arnavutluk'tan İtalya'ya gitmekte olan birinci kaptanlığını sanık Ahmet Atila Günsur'un yaptığı Ankara Feribotu ile Rusya'dan Bar Limanı'na alüminyum yükü taşıyan ve birinci kaptanlığını Ahmet Bal'ın yaptığı Reina 1 yük gemisinin Adriyatik Denizi'nde birbirleriyle çatıştıkları hatırlatıldı.

8 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Bunun sonucunda Beytullah Yılmaz, Ahmet Güneş, Tuncay Bayraktar, İlyas Terzi, Recep Bulut, Tahir Bütün, Murat Saltan ve İlyas Güney'in öldüklerini belirten savcı, 30 Eylül 2015 tarihli bilirkişi raporuna göre çatışma öncesi her iki geminin birbirlerini fark ettikleri ve yanlış anlaşılmaya mahal vermeyecek aynı dili konuştukları ve uluslararası denizde çatışmayı önleme tüzüğü kurallarını bildikleri ancak Reina 1 gemisinin bu kurallara uygun hareket etmediğini ifade etti.

RAPORA GÖRE ÖLEN ÜÇÜNCÜ KAPTAN ASLİ KUSURLU

Savcı, rapora göre Reina 1 gemisinin üçüncü kaptanı olan ve olayda ölen İlyas Güney'in vardiyasında olayın gerçekleştiği, zamanında gemi kaptanını haberdar etmesi, köprü üstüne çağırması ve gerekli manevraları yapması gerektiği ancak bu işlemleri gerçekleştirmediğini anlattı. Raporda İlyas Güney'in olayın meydana gelmesinde yüzde 100 asli kusurlu olduğu,diğer sanıkların ise meydana gelen çatışma ve bunun sonucunda maktüllerin ölümüne neden olabilecek biçimde kusurlarının bulunmadığının anlaşıldığını belirten savcı, sanıklar Ahmet Bal ve Ahmet Atila Günsur'un beraatlerini talep etti.

BERAATİNİ TALEP ETTİ

Sanık Ahmet Atila Günsur son savunmasında, "Kusursuz olduğuma inanıyorum. Beraatimi talep ediyorum" dedi. Mahkeme heyeti de savcının mütalaası yönünde sanıkların beraatine karar verdi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Arnavutluk'tan 235 yolcusu ile Bari'ye gitmek üzere hareket eden Ankara feribotu, Adriyatik Denizi'nde 19 Ekim 2011 gecesi saat 23.00 sıralarında Reina 1 adlı kuru yük gemisiyle çatışmıştı. Kazada Ankara feribotunun çarptığı Reina-1'in 4 dakika içinde sulara gömülmüştü. Reina 1'in 10 kişilik mürettebatından sadece 1. Kaptan Ahmet Bal ve 2. Kaptan Ahmet Soytürk kurtulurken Beytullah Yılmaz, Recep Bulut, Ahmet Güneş, Tuncay Bayraktar, İlyas Terzi, Murat Saltun, Tahir Bütün ve İlyas Güney isimli personel denizde kaybolmuştu.

15 YILA KADAR HAPİSLERİ İSTENİYORDU

İlk bilirkişi raporunda her iki kaptanın çok önceden birbirlerinden fark ettikleri halde geçiş hakkının kendisinde olduğunu düşünüp çarpışmadan kurtulmak için yeterli manevra yapmadıkları belirtilmişti. Olaydan iki yıl sonra tamamlanan soruşturma sonunda, batan geminin kaptanı Ahmet Bal ile feribot kaptanı Ahmet Atilla Günsur hakkında "Taksirle ölüm ve yaralanmalara sebep olmak" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

BİRBİRLERİNİ SUÇLAMIŞLARDI

Ankara Feribotu'nun Kaptanı Ahmet Atilla Günsur önceki savunmasında, "Sağımızda seyreden yük gemisi bize yol vermesi gerektiği halde, bize yol vermeyip önümüzden geçmesi sonucu benim kullandığım gemi, diğer gemiye çarpmış ve diğer gemi de yan yatıp, su alarak batmıştır. Bu olayda benim kaptan olarak herhangi bir kusurum söz konusu değildir. Yol ve geçiş üstünlüğü bendeydi" demişti. Kazada batan Reina-1'in Birinci Kaptanı Ahmet Bal ise gemiyi saat 01.00 sıralarında dinlenmek üzere üçüncü kaptana teslim ettiğini ifade etmişti. Bal, "Üçüncü kaptanın bana anlattığına göre, diğer sanığın kullandığı gemiyle bağlantı kurmuş ve ne şekilde hareket edeceklerini bildirmişler. Ancak diğer gemidekiler önceden söylediklerine uygun hareket etmedikleri için çarpışma gerçekleşmiştir. Benim kanaatime göre kazada, kusur tamamen Ankara feribotunun kaptan ve görevlilerinde bulunmaktadır" demişti.

***************************************

KONU İLE İLGİLİ ÖNCEKİ HABERLERİMİZ:
01.11.2013 - 8 Ölümlü gemi kazası davasında kaptanlar birbirini suçladı
17.06.2013 - 8 ölümlü gemi kazasının nedeni kaptanların inadı
13.12.2012 - Adriyatik’te çarpışan Türk gemileriyle ilgili rapor hazırlandı
19.11.2012 - Adriyatik’te çarpışan gemilerin telsiz kayıtları ortaya çıktı
20.10.2011 - Türk Gemileri Çarpıştı: 8 Personel Kayıp




Kaynak: DHA
Eklenme tarihi: 08.12.2015




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 GÜLCEM Denizcilik..
 BORA Denizcilik S..
 MNT Denizcilik Ta..
 KUTUP Denizcilik
 AKAR Shipping
 MERİDYEN Denizcil..
 BERK Turizm Yatçı..
 BERGEN Denizcilik
 RAYBEN Denizcilik..
 KALYONCU Denizcil..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim