Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Nisan 2024
Haber
Anket
Korsanlar tarafından kaçırılan 15 Türk denizci kurtarıldı
Nijerya'nın Lagos kentinden Güney Afrika'nın Cape Town kentine ilerleyen İngiltere merkezli Borealis firmasına ait Mozart isimli gemideki 19 mürettebattan 15'i kaçırılmıştı.

Gelen bir son dakika bilgisine göre; Almanya Hamburg merkezli yürütülen operasyonlar sonucunda 15 Türk denizci sağ salim teslim alındı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 'Gelişmelerde bizi sürekli haberdar ettiler. Cumhurbaşkanımız da tüm süreci takip etti, aşama aşama bilgileri de verdik. Şimdi vatandaşlarımız Nijyerya'nın güneydoğusundaki limandalar. Büyükelçimiz kaptanla görüştü. Vatandaşlarımızın sağlık durumları iyi.' dedi.



Liberya bayraklı Mozart isimli gemiye, 23 Ocak 10.36'da Nijerya'nın Lagos kentinin yaklaşık 180 mil açığında deniz haydutları saldırmıştı. 28 Ocak'ta deniz haydutlarıyla kurulan ilk temasın ardından bugün sevindiren bir gelişme yaşandı. 15 Türk denizci, haydutların elinden hiçbir zarar almadan kurtarıldı.

İSTANBUL'A GETİRİLECEKLER

Türk denizcilerin 2-3 gün içinde İstanbul'a getirileceği ve seyahat gününe kadar hepsinin güvenli bir noktada tutulduğu öğrenildi. Korsanlar, 19 personelden 15 Türk personeli yanlarına rehin alarak gemiyi terk etmişti. Arbede esnasında Azerbaycan uyruklu 1 personel öldürülmüştü.

ÇAVUŞOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, TRT canlı yayınında şu açıklamaları yaptı: Kaçırma olayından sonra amaç fidye almaktı. İngiliz şirket Avrupa’da başka bir şirketle anlaştı. Kaçırma olaylarında uzman şirketler var. İçinde hukukçular, psikologlar vs. var. Bizi sürekli haberdar ettiler. Sayın Cumhurbaşkanımıza adım adım bilgileri verdik. Abuja Büyükelçiliğimiz de bilgiler verdi. Vatandaşlarımız Nijerya’nın güney doğusundaki şehre geldiler. THY’nın doğrudan bir uçuşu yok. Güney batıdaki Lagos’a uçuşu var. Şirket vatandaşlarımızı Abuja’ya kadar getirecekler. Abuja’dan vatandaşlarımızı getireceğiz. Büyükelçimiz kaptanla görüştü. Sağlık durumları iyi. Telefonları iyi çekmiyor. Biz de ailelerine bilgi verdik, şirket de bilgi verdi. Gerekli bilgileri ailelere verdik. Vatandaşlarımızla da kaptanla da görüşeceğiz. Cumhurbaşkanımız her gelişmeden haberdar oldu. Kendilerine bilgi arz ettik.

KORSAN SALDIRILARINDA ARTIŞ

Gine Körfezi'ndeki silahlı soygunlar da geçen yıl artış gösterdi, 162'den 195'e çıktı. Uluslararası Denizcilik Bürosu direktörü Michael Howlett, "Son istitastikler korsanların çok daha fazla saldırı yapabileleceğini gösteriyor" demişti.



Reuters'ın haberinden tam 10 gün sonra, 23 Ocak tarihinde Gine Körfezi'nde seyreden M/V Mozart isimli Türk gemisi ağır silahlı korsanların saldırısına uğramıştı.



İngiltere merkezli Borealis şirketine ait Liberya bayraklı Mozart isimli gemi, saldırı sırasında Gine Körfezi'ndeki Sao Tome adasının 100 deniz mili açığındaydı. Nijerya'nın Lagos kentinden Güney Afrika'nın Cape Town kentine doğru giden gemi kaçırılmıştı. 19 mürettebattan 15'ini rehin alan korsanlar, Azerbaycan uyruklu Ferman İsmailov'u ise öldürülmüştü.



Gemide bırakılan üç kişi ise aracı Gabon'un Port-Gentil Limanı'na götürülmüştü. Geminin dördüncü Kaptanı Furkan Yaren'e ait olduğu belirtilen ses kaydı, Twitter'da şu sözlerle yayınlanmıştı:

"Kör bir şekilde seyir yapıyorum. Tüm kabloları sökmüşler, hiçbir şey çalışmıyor, sadece radar çalışıyor. Rota verdiler, verdikleri rotada götürüyorum gemiyi."

Güçlükle ilerleyen geminin üç personelle Port-Gentil Limanı'na ulaşmıştı.. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Gemi saat 11.00'de Gabon'un Gentil Limanı'na demirledi" dedi. Rehin alınan denizcilere de değinen Bakan Karaismailoğlu, "15 denizcimizin salimen Türkiye'ye dönmesi için tüm imkanlarımız seferber edilmektedir" diye konuşmuştu.

Türkiye'nin Gabon Büyükelçisi Nilüfer Erdem Kaygısız ise, M/V Mozart'ın limana demirlemesiyle birlikte botlarla gemiye gitmişti.



Denizcilik Trafiği isimli sitede, M/V Mozart'ın kaydedilen son konumu Lagos açıkları ve tarih 22 Ocak 2021, saat 16.39. Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, gemideki denizcilerin kendilerini güvenli bir alana kilitleyerek altı saat boyunca korsanlara direndiğini bildirmişti.



Saldırı haberi Ankara'ya ulaşır ulaşmaz Türkiye tüm gücüyle harekete geçmiş, bölgedeki tüm büyükelçilikler seferber edilmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geminin dördüncü kaptanı Furkan Yaren ile iki kez telefon görüşmesi gerçekleştirmişti.

Nijerya, Gine, Togo, Gana, Benin ve Kamerun kıyılarını kapsayan Gine Körfezi, dünyanın en tehlikeli denizlerinden biri. 888 bin kilometrakerelik körfezdeki saldırıların çoğu Nijerya kıyılarından gerçekleşiyor.

CNN TÜRK yayınına canlı bağlanan emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, şu açıklamaları yaptı: "Somali Aden Körfezi'ndeki korsanlardan en önemli fark, buradakiler insan öldürmekten çekinmiyorlar. Buradakiler soygun yapıp paralarını alıp buna itiraz eden olursa da öldürüyorlar. Fakat diğer gemiye çıkıp son yıllarda en çok bu yaptıklarının olduğunu anlıyorum. Dün IMB'nin raporlarını okudum. Geliyorlar, gemiden çıkıyorlar. Gemiden 10-15 kişi koyuyorlar. Götürüyorlar ve fidye istiyorlar. Geminin başına ne gelirse gelsin. Yükü ne olursa olsun. Hiç önemli değil."

Haziran 2019'da 10 Türk denizci yine Nijerya kıyılarındaki korsan saldırısında rehin alınmış ve bir ay sonra serbest bırakılmışlardı.


*****************

KORSANLARIN REHİN ALDIĞI TÜRK DENİZCİLER

Mustafa Kaya - Kaptan
Melih Çetin - 2. Kapt.
Doğancan cengil - 3. Kapt.
Yasin Alper Şeker - 3. Müh.
Gökhan Buran - Elektrik Zabiti
Vedat Aksan - Güverte Reisi
Erdi Erman - Gemici
Halil Gülçür - Gemici
Ünsal Dilsiz - Gemici
Adil Alkan - Gemici
İlyas Baş - Gemici
Mesut Meral - Fiter
Gökhan Lale - Yağcı
Mustafa Benklioğlu - Aşçı
Hamza Orhan - Güverte Stajeri


*****************

KONU İLE İLGİLİ DİĞER HABERLERİMİZ;
- Denizcilerin korsanlarla imtihanı
- Saldırıya uğrayan 'Mozart' isimli geminin 3 personeli Türkiye’ye geldi
- Gemi saldırılarının yüzde 95'i Gine Körfezi'nde gerçekleşti
- 15 Türk denizciyi kaçıran korsanlarla ilk temas kuruldu
- Sahipsiz denizlerin haydutları baş ağrıtıyor
- Denizciler 'yıpranma' hakkını geri istiyor!
- Türk mürettebatlı gemiye korsan saldırısı: 1 kişi hayatını kaybetti 15 personel kaçırıldı




Kaynak: Milliyet (Gökhan Karakaş)
Eklenme tarihi: 12.02.2021




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 KOÇ Topluluğu
 GENTA
 RAYBEN Denizcilik..
 ÇANAKKALE Ayna De..
 KALKAN Denizcilik
 EGE Su Altı Hizme..
 AKSAY
 OKANTRANS Gemi Ac..
 MARİNMET Deniz İn..
 DADAYLILAR Shippi..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim